Барселона се провали и за Купата на Краля! Атлетик Билбао се класира за 1/2-финалите (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Барселона се провали и за Купата на Краля! Атлетик Билбао се класира за 1/2-финалите (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

8383 0

Изявените надежди в съблекалнята на Барселона за нови силни дни под ръководството на Шави след успеха през уикенда с 4:2 при визитата на Реал Бетис се превърнаха бързо на пух и прах. В сряда вечер каталунците бяха елиминирани от Атлетик Билбао на 1/4-финалите за Купата на Краля. 

Баските спечелиха домакинството си с общ резултат 4:2 след продължения, а в редовното време всичко приключи при 2:2. Като по традиция в подобни срещи в герои за Атлетик се превръщат братята Иняки и Нико Уилямс.

За по-големия, който се състезава за Гана, не попречи, че едва до понеделник се подвизаваше за Купата на африканските нации, а 48 часа по-късно се завърна в игра за клубния си тим. Той не бе участвал за него от 20-и декември, но бързо показа, че не е загубил ритъм. 

Двамата дългогодишни нападатели на баските направиха това, което не успя суперталантът на каталунците Ламин Ямал - да си вкарват положенията. Те направиха разликата между отборите в продълженията, а попаденията падаха отвъд редовното време - Иняки през първото, а Нико с последния съдийски сигнал за двубоя. 

Междувременно 16-годишният испанец счупи пореден рекорд, тъй като с гола си в 32-ата минута стана най-младият футболист, реализирал в двубой от турнира. В края на редовното време обаче сътвори рядко срещан пропуск и не успя да предреши развитието на срещата в посока на каталунците!

Ямал редува ролите на грешник и герой

Ламин Ямал вкара в първата третина на срещата за пълен обрат. Резултатът след около 30 секунди игра бе открил Гурузета, а в 26' Левандовски изравни. Всяка една от четирите части в двубоя започваше ударно за възпитаниците на Валверде и неслучайно те оформиха 2:2 в 4-ата минута от втората част чрез Сансет. 

До края на редовното време се отличиха най-вече гореспоменатите моменти на Ламин Ямал, макар че и братята Уилямс все по-умело даваха знак, че са сред водещите опасности пред вратата на Пеня. 

В крайна сметка Атлетик Билбао се превръща във втория полуфиналист след Майорка, който по-рано в сряда изненадващо елиминира Жирона. Преди две години баските отново се справиха с Барселона, но на осминафиналите и с 3:2 - след продължения и с победен гол на Муняин. 

За каталунците се очертава нулев сезон в Испания след загубена Суперкупа и сериозна разлика в шампионатната таблица. На "Камп Ноу" днешната среща се приемаше като последна надежда пред Шави, за да върне доверието към него и в самите му възпитаници, но те отново не убедиха под негово ръководство. Една от радикалните промени в обозримо бъдеще се очаква да бъде неговата смяна.  

Вижте ГАЛЕРИЯ от Атлетик Билбао - Барселона!

Първо полувреме

ГОЛ! По-малко от минута отне на домакините да поведат в дербито с каталунците. Натискът на Уилямс даде резултат отляво и отне кълбото на Ламин Ямал след 30 секунди игра. Последваха две подавания пред наказателното поле и не след дълго отборите опитаха да реагират след разбъркване около пеналтерията.

Най-внимателен бе Гурузета, който успя да разстреля от малка дистанция Пеня! 1:0!

Негативният развой за Барселона не се отразяваше само на резултата. Каталунците дадоха свидна жертва в 23', когато Балде бе заменен принудително от Ектор Форт. 

След попадението единственото по-опасно положение към 25-ата минута отново бе дело на домакините и дойде скоро след гола. Голмайсторът Горка Гурузета се освободи пред наказателното поле на Пеня, но ударът му премина покрай десния страничен стълб. 

ГОЛ! В 26' с голям късмет Роберт Левандовски реализира четвъртото си попадение за 2024 г. След разбъркване във вратарското поле Берниче опита да избие топката, но за негово нещастие той уцели нахлуващия на скорост Левандовски. След рикошета кълбото се насочи право към вратата на Агиресабала! 1:1!

ГОЛ! Гостите успяха да стигнат до пълния обрат в 32'. Тогава един от виновниците при откриващото попадение - Ламин Ямал, този път се превърна в герой със страхотен пробив и завършващ удар, който матира баските за 2:1!

Второ полувреме

ГОЛ! Второто полувреме започна подобно на първото - с ранен гол на Атлетик Билбао, който взриви емоциите сред феновете на "Сан Мамес". В 49' комбинация между Уилямс и Сансет накара милиони фенове по света да повярват, че футболът е проста игра, но всъщност наказаха каталунците след брилянтно нападение - 2:2!

Първото много чисто положение след почивката за гостите дойде едва в 65-ата минута. Тогава каталунците се възползваха от офанзивните действия на съперника и бързо се намери кой да изведе Ламин Ямал с точно подаване на близо 30 метра. 

Отбраната на баските реагира сравнително бързо и не след дълго младият испанец бе настигнат. Той успя да шутира в сетния момент, но кълбото премина покрай десния страничен стълб. 

Пет минути по-рано Иняки Уилямс предизвика фурор с включването си в игра, тъй като не бе участвал в двубой на Атлетик от 20-и декември. След това той отиде да играе на Купата на африканските нации и завръщането му бе дългоочаквано. Още с първите си отигравания африканецът сериозно усложни задачата на гостите. 

В 78' Шави реши да внесе свежест в нападението си и замени Роберт Левандовски с Жоао Феликс. В минутите преди 80' братята Уилямс създадоха няколко положения, но след нито едно от тях баските не бяха близо до промяна в резултата. 

Пет минути преди изтичането на редовното време Ламин Ямал сътвори исторически пропуск пред Агиресабала! Настоятелността на младока даде резултат и отне топката пред наказателното поле, нахлу и залъга стража, но последвалият удар бе ужасявящ!

Първо продължение

След редовното време отборите продължиха да си разменят опасни атаки и нито един от треньорите не реши да прибере футболистите си в по-дефанзивен план. 22-ата чакаха своя момент да избухнат. 

И за трети пореден път домакините започваха по-настоятелно, а грешка на Ямал, подобна при тази за първия гол, можеше отново да създаде проблеми за каталунците. Този път 16-годишният нападател тества колко е издръжлива фланелката на Нико Уилямс и с дърпане го фаулира, след като му отне топката. 

Пред младокът отново се откри положение преди да изтече първото продължение, но не може да се сравнява с тези от второто полувреме. 

ГОЛ! Иняки Уилямс поведе баските и припомни на феновете по трибуните защо е най-големият им любимец години наред. Опитният нападател чрез късметлийско подаване остана очи в очи с Пеня в последните секунди на продължението след два опита успя да реализира. 

Първо той нацели левия страничен стълб, но кълбото се върна в краката му и след това го прати за 3:2!

Второ продължение

След 105 минути игра Шави най-накрая смени Ямал, за да включи на негово място Гуи. Именно другият млад испанец направи разликата между Барселона и Билбао в шампионатния двубой по-рано през сезона. 

В 114-ата минута Уилямс можеше да предреши развоя на срещата чрез второ попадение в рамките на 10', но Пеня се отчете с изумително спасяване. От близка дистанция ганаецът натиска кълбото с бутоните, но то срещна лицето на стража. 

ГОЛ! С изумително изпълнение Нико Уилямс се присъедини сред голмайсторите и подпечата продължаването напред отвъд 120-ата минута.

Стартови състави

Атлетик Билбао: Агиресабала, Арес, Берчиче, Весга, Вивиан, Гурузета, Лекуе Мартинес, Паредес, Прадос Виас, Сансет, Уилямс;

Барселона: Пеня, Араухо, Балде, Гюндоган, Де Йонг, Кристенсен, Кунде, Левандовски, Ямал, Педри, Феран;

Преди мача

Програмата за отборите е изпълнена с различни срещи и те играха за Купата през миналата седмица, а през уикенда и в Ла Лига. Барселона драматично се справи с Реал Бетис като гост - 4:2, а Билбао загуби визитата си на Валенсия с 0:1. 

По-рано през сезона каталунците спечелиха домакинството си на баските с 1:0. Победното попадение бе дело на Гуи само секунди, след като дебютира за колоса. Това беше четвърта поредна победа за каталунците в съперничеството. 

Днес на разположение за Барселона не са Алонсо, Гави, Мартинес и Тер Стеген, а Рафиня е под въпрос. Проблемите пред домакините са по-малко - само Де Маркос остава на 100% в лазарет, а Весга и Гарсия са под въпрос. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички