Барселона прекъсна негативната си серия и победи "пиратите" от Палма де Майорка


Барселона прекъсна негативната си серия и победи "пиратите" от Палма де Майорка
Снимка: Getty Images

7639 0

Испанският колос Барселона победи тима на Майорка с 2:1 на "Камп Ноу" в двубой от 34-ия кръг в Ла Лига. С успеха си футболистите на Шави прекъснаха серията от три поредни загуби у дома, която е историческа за отбора. 

Мемфис Депай направи изключително силен мач на каталунците и логично откри резултата в 25', след като центриране на Жорди Алба мина зад гърба на защитата и позволи на нападателя отбележи с красив удар от воле. 

Капитанът на Барселона - Серхио Бускетс удвои 10 минути след началото на второто полувреме, след като спечели топката от блокиран удар на Феран Торес и с левия крак изпрати топката във обратния ъгъл на вратата на Рико. 

Смазващото владение на топката (70-30) от момчетата на Шави определено не бе решаващо, тъй като смените на треньора на "пиратите" дадоха резултат и Антонио Раййо засече с глава центриране на Севиля в 79' за 2:1. Това накара домакините да "потреперят" до края на мача, като нервите се изостриха и след това не се случи нищо по-опасно и за двата тима.

По този начин Барселона се върна на второто място в Ла Лига с две точки пред Севиля и 5 пред четвъртия в класирането - Атлетико Мадрид. От своя страна, Майорка продължава борбата на дъното за оставане в най-високото ниво на Испания, като в момента са 16-и - с точка повече от 18-ия Гранада.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Първата опасна възможност за Майорка се откри в 3', в която гостите имаха възможност да изпълнят пряк свободен удар за нарушение на Бускетс в центъра на терена. Каталунците все пак стигнаха до първата голова възможност в 5'. Гави цантрира за Обамеянг, който игра с глава, но Рико извади много добър рефлекс и спаси. В следващите минути момчетата на Шави овладяха трайно топката и търсеха пътят към вратата на Майорка, но без особено големи опасности.

В 14' и след открадната топка в средата на терена, Санчес стреля към вратата на тер Щеген, но бе маркирана засада. Домакините затегнаха обръча около наказателното поле на гостите, но определено защитната постройка (5-3-2) на Майорка е трудно пробиваема. Фер Нино стреля неточно в положение, което се откри в 19' след пряк свободен удар от центъра. В 23' гол на Араухо бе отменен заради засада. 

ГОЛ! В 25' Мемфис Депай вкара след центриране на Жорди Алба от центъра на терена и зад гърба на защитата на гостите. Бранителите не очакваха навлизането на нападателя, който засече топката от воле и остави безпомощен Рико.

Жерард Пике напусна терена в 28', след като получи разтежение и като цяло бе под въпрос за срещата. На негово място влезе Ерик Гарсия. В следващите минути Барса продължи с натиска си и пропусна някои  добри възможности за удвояване на резултата. Определено мачът е изнервен и Гави получи първия жълт картон в мача в 35'. 

Добра възможност се откри пред каталунците в 38', след като Гави изработи пряк свободен удар в близост до корнера, но защитата на Майорка се справи без особени притеснения. Все пак домакините печелят положение след положение. Серхио Рико трябваше да бъде внимателен при свободен удар от 25 метра, който Депай все пак не оползотвори, след като стреля във стената в 43'. Опасен удар отправи и Френки де Йонг в 44', но топката мина високо над вратата. Нино можеше да изравни резултата в края на полувремето след контраатака, но вратарят на Барса внимаваше и улови топката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Второто полувреме започна по същия начин за Барселона, като футболистите концентрираха атаките си от ляво по линията Бускетс - Алба - Гави. В 50' след много добър авантаж на рефера Гави имаше възможност да удвои резултата. Капитанът на гостите - Антонио Райо можеше да си отбележи автогол, но топката се отби в гредата в 51', все пак засада също бе маркирана в тази ситуация. 

ГОЛ! Серхио Бускетс удвои за Барса в 53', който успя да прокара топката между няколко защитници на границата на наказателното поле с по-неудобния си ляв крак. 

Хавиер Агире реагира светкавично и направи две смени за отбора от Балеарските острови. Грение и Кубо замениха Родригес и Ниньо.

В 63' капитанът на "пиратите" получи жълт картон за опасно нарушение срещу Дани Алвеш. Още един картон в 64' за нарушение на Грение срещу халфа на Барса - Гави. Майорка няма отговор на атаките на съперника и извършва доста фалове в средата на терена. 

В 73' настоятелните действия на каталунците предизвикаха гол във вратата на "пиратите" на Феран Торес, но той бе отменен заради засада на Мемфис Депай. Ансу Фати хвърли в екстаз 60 хилядната публика на " Камп Ноу" при появяването си на терена след близо 5 месеца отсъствие. Той замени Феран Торес, а Обамеянг отстъпи мястото си на Дембеле.

ГОЛ! Капитанът на Майорка Антонио Раийо засече с глава центриране oт пряк свободен удар на резервата Севиля, което приспа зашитата на Барса и намали изоставането на отбора си. 

В 85' техничен удар на Дембеле принуди вратарят на Майорка да не реагира особено добре и изпусна топката, която излезе в ъглов удар. Секунди след това след подхлъзване на футболист на гостите в средата на терена удар на Фати бе блокиран. В края на двубоя нервите взеха връх и нарушенията валяха. 

Стартови състави:

Барселона: Марк- Андре тер Щеген - Дани Алвеш, Араухо, Пике, Жорди Алба - Бускетс, Френки де Йонг, Гави - Мемфис, Обамеянг, Феран Торес

Резерви: Люк де Йонг, Дембеле, Ленгле, Нето, Рики Пуч, Тенас, Траоре, Умтити, Фати

Треньор: Шави

Майорка: Серхио Рико - Оливан, Раийо, Валент, Русо, Мафео - Санчес, Родригес, Баталия - Анхел, Фер Ниньо

Резерви: Гонсалес, Грение, Лий Кангин, Кубо, Пратс, Рейна, Рикелме, Севиля, Хопи, Ябрес, Баба

Треньор: Хавиер Агире

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА НА БАРСЕЛОНА СРЕЩУ МАЙОРКА В ЛА ЛИГА

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Барселона окончателно загуби шансове за титлата в Ла Лига, след като Реал Мадрид бе коронясан като шампион на Испания. Каталунците обаче продължават битката си за второто място в подреждането, за което се "облизват" още два гранда - Севиля и Атлетико Мадрид.

И андалусийци, и мадридчани обаче допуснаха грешки в последните си мачове, което дава шанс на Барселона да се откъсне на второто място, ако победи Майорка. В началото на януари каталунците надвиха този съперник като гост с минималното 0:1. Какви са коефициентите за победа на Барселона в днешния мач срещу Майорка, вижте на посочения линк.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички