Барселона направи услуга на Реал, но не и на себе си, в дербито със Севиля


Барселона направи услуга на Реал, но не и на себе си, в дербито със Севиля
Снимка: Getty Images

5315 0

Барселона и Севиля завършиха наравно 1:1 в отложеното дерби от 4-ия кръг на Ла Лига. Алехандро Гомес откри за андалусийци в 32-ата минута, а Роналд Араухо изравни в 45-ата. Точката помогна на каталунците да се вдигнат едно място нагоре в класирането до седмата позиция.

Въпреки това те изостават сериозно от върха в Испания - на 15 точки са от лидера Реал Мадрид и на 10 зад втория Севиля. Равенството може да повлияе сериозно на амбициите на тима, воден от Хулен Лопетеги, да се бори за шампионската титла.

Гостите от Каталуня показаха добра игра и диктуваха темпото в голяма част от играта, а Севиля вкара своя гол от единствения си точен удар в двубоя. Централният защитник Жул Кунде пък остави домакините с човек по-малко за около 30 минути тази вечер, след като си изкара глупав червен картон в 64'.

Андалусийци бяха в серия от 3 победи в Ла Лига, след като победиха последователно Виляреал, Атлетик и Атлетико (Мадрид). В предишния кръг Барселона надви Елче с 3:2, като така прекъсна своя серия от 3 мача без победа във всички турнири.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

22-годишният Феран Жутгла, който е титуляр за втори пореден мач за Барса, направи добро включване в 8-ата минута на двубоя, засичайки с глава от свободен удар, но над напречната греда. В 14' Алба центрира плавно в наказателното поле, но ударът на Френки Де Йонг с глава не намери целта. Към 17-ата минута Севиля все още няма реална голова ситуация в мача. Така се стигна до 22-ата минута, когато след една бърза контраатака Рафа Мир прати топката в мрежата на Тер Щеген, но попадение не беше зачетено заради засада. 

В 30-ата минута след необяснима грешка на Окампос Барселона стигна до своя втори точен удар в двубоя. усман Дембеле стреля опасно, Боно отрази, а след това бранител в бяло подсигури. Две минути по-късно Севиля отново напомни за себе си, този път с напълно редовен гол. Той дойде от статично положение, с удар от заучено положение на Папу Гомес, който изненада не само Тер Щеген, но и цялата отбрана на каталунците. 

В последните минути на първата част Барселона имаше възможност да изравни от свободен удар, но изпълнението на Жорди Алба беше прекалено силно и топката напусна терена. В 45' каталунците най-сетне се възползваха от свое статично положение, поредното в мача. В ситуацията Роналд Араухо засече с глава прецизно центриране от корнер, след като се извиси над всички в наказателното поле и прати топката под плонжа на Боно - 1:1. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона стигна до най-добрата си възможност след почивката чак в 62-ата минута, когато Абде хубаво се освободи от Жул Кунде, освободи си пространство и стреля към вратата, но доста неточно. Две минути по-късно централният защитник на Севиля си изпусна непростимо нервите. След като беше блъснат с рамо от Жорди Алба край страничната линия, Кунде реагира, като запрати с ръце топката към лицето му. Това му донесе директен червен картон и андалусийци останаха с човек по-малко над 25 минути преди края на редовното време. 

След този момент напрежението на терена нарасна и грубостите зачестиха. По това време и двамата треньори направиха своите първи смени в мача. Барселона стигна до чудесна ситуация в 81', когато прецизно центриране на Абде бе засечено от Гави, който спечели битката във въздуха с двама защитници и стреля, но встрани от гредата на Севиля.

Нова добра възможност си създадоха каталунците в 84' - Дембеле нахлу отдясно и отправи фалцов удар, но малко не му достигна и той нацели страничния стълб на Боно. В края на добавеното време резервата Люк Де Йонг прати топката в ръцете на стража на съперника след удар отблизо с глава. 

Стартовите състави:

Севиля: Боно, Кунде, Фернандо, Карлос, Рекик, Дилейни, Жордан, Ракитич, Окампос, Гомес, Мир
Барселона: Тер Щеген, Пике, Араухо, Бускетс, Дембеле, Алба, Де Йонг, Гарсия, Жутгла, Гави, Абде

Севиля: Боно, Кунде, Фернандо, Карлос, Рекик, Дилейни, Жордан, Ракитич, Окампос, Гомес, Мир

Барселона: Тер Щеген, Пике, Араухо, Бускетс, Дембеле, Алба, Де Йонг, Гарсия, Жутгла, Гави, Абде

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ СЕВИЛЯ - БАРСЕЛОНА В ЛА ЛИГА?

ПРЕДИ МАЧА

През този сезон тимът на Хулен Лопетеги отпадна от Шампионска лига, въпреки че не в една група със Залцбург и Лил. В Купата на Краля Севиля спечели срещу скромния Кордоба с гол в добавеното време, а в следващата фаза едва не отпаднаха от още по-скромния белеарски Андрач. В редовното време двата тима завършиха 1:1 и по-класният тим продължи напред благодарение на шанс при дузпите.

Андалусийци се представят най-стабилно именно в Ла Лига, а техният съперник е еднакво нестабилен във всички турнири. Севиля изостава само на 6 точки от лидера Реал Мадрид, който обаче е и с мач повече. Барселона е на 10 точки зад андалусийци и на 16 зад големия си съперник. Каталунците също отпаднаха от Шампионска лига и ще играят напролет в Лига Европа.

И двата тима имат куп контузени футболисти. Севиля не може да разчита на Навас, Торес, Сусо и Ламела и има половин отбор играчи под въпрос. Шави Ернандес е без Дест, Роберто, Педри, Демир, Фати, Брейтуейт и Депай.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички