Барселона извади 17 причини защо Меси заслужи наградата на ФИФА


Барселона извади 17 причини защо Меси заслужи наградата на ФИФА
Снимка: Getty Images/Guliver

8937 0

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси бе избран за най-добър играч на сезон 2018/19 на ФИФА. Това обаче предизвика недоволство у феновете на Кристиано Роналдо и Върджил ван Дайк, които също бяха номинирани за наградата. Португалецът дори не се появи на церемонията по награждаването.

От футболен клуб Барселона моментално реагираха и защитиха своята играеща легенда. На официалния си сайт каталунците публикуваха 17 причини защо Меси заслужава да спечели наградата на ФИФА. Ето какви са те:

1. Меси е победител в Ла Лига и Суперкупата на Испания - Аржентинецът събра общо 34 трофея с фланелката на Барселона и това е най-добрият показател в историята на клуба.

2. Стана голмайстор на Ла Лига - Нападателят вкара 36 гола в 34 мача през миналия сезон. Той стана голмайстор на първенството за трети пореден сезон.

3. Спечели "Златната обувка" през миналия сезон, което прави за трета поредна кампания. Това е негова шеста "Златна обувка".

4. Въпреки че отборът му не стигна до финала, Меси стана голмайстор на Шампионска лига. Това е шеста победа за него при голмайсторите на турнира. През сезон 2018/19 звездата вкара 12 гола в 10 мача.

5. Вкара своя 600-ен гол за Барселона.

6. Вкара повече от всички в големите европейски първенства от пряк свободен удар. Става дума за 6 попадения.

7. Мина границата от 400 гола в Ла Лига. Той е първият играч в историята с подобно постижение.

8. За шести път в кариерата си вкара повече от 50 гола в един сезон. Точната бройка е 51 гола в 50 мача.

9. Записа рекорд по победи в Ла Лига. По този показател Лео задмина бившия вратар на Реал Мадрид - Икер Касияс.

10. Записа рекорд по победи с екипа на Барселона. Така той задмина легендата Шави. Меси постигна 477 победи във всички турнири, което е клубен рекорд.

11. Постигна рекорд по спечелени трофеи в Ла Лига. Аржентинецът има 10 победи в испанското първенство.

12. Стана лидер на Ла Лига по асистенции. През миналия сезон записа 13 голови паса. Същия показател обаче постигна Пабло Сарабия от Севиля.

13. Спечели бронзов медал на Копа Америка. Меси изведе Аржентина до полуфинал в турнира, където загубиха от Бразилия. В мача за третото място "гаучосите" победиха Чили.

14. За 11-и пореден сезон вкара 20 и повече гола в Ла Лига. Меси е единственият, постигнал това. Той бележи по 20+ гола във всеки сезон от 2008/09 насам.

15. Постигна показател 50+ гола в Купата на Краля. Меси вече има 51 попадения в турнира. Повече има само Хосеп Самитиер (64), който игра в периода 1919-1932 година.

16. Постигна 50 хеттрика като професионалист. През миналия сезон звездата оформи своя 50-и хеттрик в професионалната кариера. 44 от тях са за Барселона, 6 - за Аржентина.

17. Стана първият, вкарал в 6 финала на Купата на Краля.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички