Барселона измъкна 3-те точки: Гюндоган, Лева и 18-годишен блестяха в скандален мач (ВИДЕО)


Барселона измъкна 3-те точки: Гюндоган, Лева и 18-годишен блестяха в скандален мач (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9362 0

Барселона взе важна победа, с която запази надеждите си за титла. Каталунците победиха с 3:1 като гост в Алавес в двубой, който се получи доста емоционален. И двата отбора имаха доста претенции към съдиите.

Домакините не са доволни от неотсъдена дузпа за игра с ръка, а Шави и компания не можаха да повярват какъв червен картон получи Витор Роке (ВИДЕО). В крайна сметка, въпреки че остана с човек повече в 72-рата минута и въпреки че създаде доста положения в целия мач, Алавес не успя да измъкне нищо от дуела.

Със случилото се с Роке днес той се превърна във втория най-млад футболист, който се разписва и бива изгонен в един мач от Ла Лига през 21-ви век - на 18 години и 340 дни. Единствено Фернандо Торес го е правил като по-млад - 18 години и 179 дни срещу Севиля (септември 2002 година).

Резултатът в срещата бе открит още в 22-рата минута, когато Илкай Гюндоган блесна с чудесна асистенция за техничен прехвърлящ удар на Роберт Левандовски, превърнал се в гола. По-малко от пет минути след старта на втората част и халфът блесна с гола.

Секунди след това обаче Саму Омородион намали. Витор Роке се появи в 59-ата минута, а четири по-късно се разписа след асистенция на Форт. Това бе гол във втори пореден двубой за 18-годишния нападател, който бе героят при минималната победа над Осасуна в миналия кръг.

С днешната асистенция пък Гюндоган вече е направил 9 за каталунците във всички турнири през сезона. Това е най-доброто му постижение в един сезон в цялата му кариера в топ 5 първенствата на Европа.

Илкай Гюндоган асистира на Левандовски за Барселона срещу Алавес

Първо полувреме

Началото бе ударно за домакините, които още в първите секунди организираха няколко опасни атаки. При първата - след по-малко от половин минута игра, се стигна до остро влизане в наказателното поле. Това щеше да е сигурна дузпа за Алавес, но бе маркирана засада в случая.

22' - 0:1! Въпреки че Алавес бе по-добрият тим на терена, Барса нямаше нужда от много, за да поведе в резултата. Гюндоган се отличи с класно извеждащо подаване към Левандовски. Той се справи в наказателното поле между няколко противникови играчи, след което технично прехвърли излезлият напред вратар.

В 35-ата минута домакините бяха близо до изравнителното попадение. Центриране отляво намери Гуриди, който от перфектна позиция стреля с глава, но топката попадна в обсега на Инаки Пеня и той спаси.

Секунди след това Алавес имаше огромни претенции за дузпа, след като при центриране топката срещна ръката на бранител на Барселона, а тя не бе прилепена до тялото му. В крайна сметка реферът на отсъди дузпа и не бе призован от ВАР да преразгледа решението си.

Второ полувреме

49' - 0:2! Домакините започнаха вдъхновено и втората част, но бързо бяха попарени. Илкай Гюндоган получи чудесно центриране от Педри в наказателното поле и с умел удар с крак прати топката над вратаря от нетолкова лесна позиция.

51' - 1:2! Секунди след това обаче Саму върна единия гол. Сола показа прекрасна техника по крилото и се справи с няколко противникови футболисти, преди да намери Саму в наказателното поле. Последва неспасяем удар с глава от непосредствена дистанция.

63' - 1:3! След като се превърна в герой за Барселона в миналия мач - Витор Роке вкара във втори пореден. Той бе намерен от отлично подаване на Форт в наказателното поле и от перфектна позиция прати топката в мрежата с едно докосване.

В 72-рата минута Витор Роке получи втори жълт картон. Той плъзна бутонката си по съперника при шпагат от опонента и главният рефер го изгони моментално. Решението изглеждаше доста пресилено, предвид факта, че не се видя умисъл в действията му, нито толкова сериозен контакт.

Стартови състави

АлавесСивера, Лопес, Дуарте, Марин, Науел, Гуриди, Бланко, Гавара, Риоха, Омородион, Сола;

БарселонаПеня, Кансело, Кубарси, Араухо, Кунде, Гюндоган, Кристенсен, Де Йонг, Педри, Левандовски, Ямал;

Преди мача

Днес Шави отново ще трябва да се справя с контузиите, след като не са на разположение Алонсо, Балде, Гави, Феликс, Рафиня, Роберто, Торес и Тер Стеген. Сред домакините лекуват травми Весенте, Гарсия и Седлар, а Горосабел е наказан.

В последно време Алавес се представя стабилно и разполага с 4 победи и 1 поражение в рамките на последните си 5 срещи във всички турнири. 

И след като Алавес е печелил като домакин срещу каталунците за последно през 2001 г., то като гост го побеждава през 2016 г. с 2:1. Преди срещата Барселона е четвърти с 47 т., а съперникът - 11-и с 26 пункта. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички