Атлетико отново се пропука при дузпите и "подари" Суперкупата на Реал Мадрид


Атлетико отново се пропука при дузпите и "подари" Суперкупата на Реал Мадрид
Снимка: Getty Images/Guliver

6708 0

Реал Мадрид спечели Суперкупата на Испания за 11-ти път в своята история. Испанският колос надви градския си съперник Атлетико Мадрид в големия финал в Саудитска Арабия след 0:0 в редовното време и 4:1 при изпълнението на дузпи.

 В редовното време двата отбора достигнаха до няколко чисти положения, но и Тибо Куртоа, и Ян Облак показаха, че са вратари от световна класа. В продълженията Реал бе по-настоятелният отбор, който търсеше успехата, но всичко това се промени в 115-ата минута. 

Тогава Алваро Мората се измъкна зад отбраната на "белите", но току преди да стреля, бе тактически фаулиран от Федерико Валверде, който получи директен червен картон. До края на продълженията "дюшекчиите" се добраха до няколко добри положения, но Куртоа отново показа стабилност на вратата на "балета".

При дузпите Атлетико тотално се пропука. Още първите две дузпи на "дюшекчиите" бяха пропуснати - от Саул и Томас Партей. Карвахал, Родриго, Модрич и Рамос бяха безгрешни от бялата точка, за да донесат трофея на "белите". За Атлетико почетно попадение отбеляза Трипиър. Всичко по-интересно в срещата може да проследите в следващите редове:

Първо полувреме

В първите минути на двубоя Реал упражни по-голям натиск на своя съперник. В деветата минута Тони Кроос изпълни нестандартен корнер, намирайки по земя на границата на наказателното поле Лука Модрич. Хърватинът овладя и стреля към вратата на "дюшекчиите", но Облак успя да парира удара.

В 14-ата минута Серхио Рамос сгреши пас в собственото наказателно поле, за да "подари" топката на Жоао Феликс. Многомилионната покупка на Атлетико обаче не успя да намери вратата на Куртоа от чиста позиция, пращайки топката в аут. Малко по-късно Мората опита да си изпроси дузпа, но на повторенията се видя, че е симулирал.

В следващите минути Атлетико навлезе малко по-дълбоко в половината на Реал и на свой ред опита да застраши противниковата врата. В 20-ата минута Алваро Мората се обърна с лице към вратата и веднага опита удар от дистанция, но кълбото профуча встрани от целта.

Две минути преди края на първата част Реал можеше да поведе в резултата, но късметът не бе на страната на "белите". След центриране от корнер отбраната на "дюшекчиите" се пропука и остави необезпокояван Каземиро да стреля с глава. Неговият удар обаче мина на сантиметри над горната греда.

Второ полувреме

Лука Йович, който бе безличен и не се запомни с нищо през първата част, се "прероди" със старта на второто полувреме и едва не донесе гол за своя отбор. При една от атаките на "белите" Йович успя да надбяга трима футболисти на Атлетико и да нахлуе в наказателното поле, но в последния момент топката му бе избита. Малко по-късно отново бившият нападател на Айнтрахт застраши вратата на Облак с удар в близост до страничния стълб. 

В средата на полувремето Реал Мадрид създаде най-чистото положение в мача. Йович проби в наказателното поле и стигна до аутлинията, откъдето опита да центрира. Топката рикошира от крака на противников футболист, за да се насочи право към главата на Федерико Валверде, който от непосредствена близост не успя да насочи топката към вратата.

В 80-ата минута Атлетико се добра до най-добрата си ситуация в срещата. Алваро Мората бе изведен зад гърба на отбраната на Реал, хитро пусна кълбото да мине пред тялото му, и стреля към вратата на "балета", но Тибо Куртоа бе отлично позициониран и успя да избие в корнер.

В 91-вата минута Реал едва не "открадна" победата под носа на "дюшекчиите". След центриране от левия фланг топката достигна до намиращия се в наказателното поле Родриго. Влезлият като резерва нападател овладя топката и стреля към вратата, но прати кълбото право в тялото на Облак.

Продължения

През първото положение двата отбора не предприемаха излишни рискове, въпреки че хората на Зинедин Зидан показаха, че нямат желание да се стига до изпълнение на дузпи. Опасни ситуации пред двете врати обаче липсваха.

В 107-ата минута Томас Партей изпълни ъглов удар, при който Куртоа излезе много неуверено и остана под топката. Впоследствие Алваро Мората успя да овладее и да насочи топката към вратата, но белгийският страж успя да възстанови позицията си и да избие с крак в нов корнер.

Три минути по-късно и Реал стигна до отлично положение за победен гол. Лука Модрич стреля опасно към вратата на Атлети, но Облак отрази удара му. Топката отиде в краката на Мариано, който стреля от непосредствена близост до вратата, но Облак отново успя да спаси.

Пет минути преди изтичането на продълженията Атлетико получи златния си шанс, но той бе "отнет" от Федерико Валверде. Алваро Мората получи страхотен извеждащ пас зад отбраната на Реал, поведе си топката и изглеждаше, че няма как да бъде застигнат от играчите на Зизу. Валверде обаче успя да скъси дистанцията и да извърши тактическо нарушение, което му донесе директен червен картон. 

В следващите минути Анхел Кореа можеше да донесе победата на своя отбор, а играч на Реал за малко да си вкара автогол, но и в двата случая Тибо Куртоа показа, че се намира в отлична форма.

Дузпи

Дани Карвахал реализира първата дузпа, а веднага след него Саул пропусна за Атлетико, уцелвайки гредата. Последва точен удар и на Родриго, както и нова грешка за "дюшекчиите" - този път Томас Партей, чийто удар бе спасен от Куртоа. Модрич и Трипиър промениха резултата на 3:1, а Рамос вкара решаващата четвърта дузпа за Реал, която донесе трофея на отбора (4:1).

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Дюшекчиите" са турнирен боец, на което ги научи треньорът им Диего Симеоне. В дербито те ще бъдат без Коке, а в Реал не могат да разчитат на Еден Азар, Бензема и Бейл. Атлетико успя да се справи с Барселона след късни попадения на полуфинала, докато "белия балет" се справи без никакви затруднения срещу Валенсия.

По-рано през този сезон битката межди двата мадридски отбора завърши без голове. Реал Мадрид вече празнува два пъти при срещата си с Атлети в турнирен сблъсък когато спечели Шампионска лига. И в двата случая срещите завършиха наравно след редовните 90 минути.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Реал: Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Менди, Кроос, Каземиро, Валверде, Модрич, Иско, Йович

Атлетико: Облак, Лоди, Хименес, Фелипе, Трипиър, Саул Нигес, Ерера, Партей, Кореа, Феликс, Мората

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички