Атака, атака, атака - това е единствената алтернатива за Реал Мадрид


Атака, атака, атака - това е единствената алтернатива за Реал Мадрид

1734 0

Вчера Реал Мадрид загуби едва третия си мач под ръководството на Карло Анчелоти в Шампионска лига, след като си тръгна от "Ювентус Арена" с поражение от 1:2 срещу италианския шампион в първи полуфинал между двата тима. И, ако резултатът е добър в подобен турнир, то играта на "белия балет" беше изключително слаба, и то най-вече в дефанзивен план.

Първо правило на всеки отбор, независимо дали играе в подобен тип надпревара, за първенство или какъвто и да е друг турнир - да не бъде допуснат ранен гол. Точно това не се случи в Торино, след като в 8' Мората порази вратата на Касияс. И ако мнозина обвиниха вратаря за попадението, то вината е най-вече у Рафаел Варан. Френският бранител, който е безспорно е сред най-големите таланти в защита в света, прави много слаб сезон, който може да бъде събран в секундите, водещи до гола на Мората. Нападението на Юве се разви отдясно, където имаше пробойна през целия мач заради слабата комуникация по оста Иско - Марсело - Варан. Това позволи на Лихтщайнер просто да пусне пас за Тевес, който в наказателното поле беше оставен абсолютно непокрит. В радиус от 3 метра нямаше никой около аржентинеца, който е най-опасният нападател на Ювентус. Задачата беше за Варан, който трябваше да е като сянка на Тевес, но френският бранител се забави в дефанзвината си ротация, остави нападателя и падна гол. Касияс успя да парира първоначалния удар на Тевес, но пък Пепе забрави да се а) изтегли, за да остави Мората в засада б) просто да го блокира, и испанският стрелец наказа бившия си клуб.

Този гол се оказа разликата в иначе равностойния двубой. Другата голяма причина Реал Мадрид да загуби се казва Серхио Рамос. Или по-скоро Карло Анчелоти, чийто експеримент да пусне защитника като дефанзивен халф до Тони Кроос претърпя пълен крах. И ако това не се видя срещу занижилия класата си Атлетико в четвъртфиналите, то определено се видя срещу Ювентус и класната халфова линия на италианския шампион. Рамос бъркаше много често в разиграванията и това водеше до опасни контраатаки. Той веднага забеляза това и пасовете му станаха по-къси настрани или назад, за да не сбърка. Това обаче убиваше постепенното нападение на Реал Мадрид, а оттам "белите" нападатели ставаха лесна плячка за опитната защита на съперника. В края Рамос се отчете с 4 неточни подавания, които допълнително засилиха впечатлението, че мястото му не е там.

И да завършим проблемите на Реал с може би най-несъществения - Гарет Бейл. Уелсецът трябваше да носи скорост на нападението и Реал Мадрид е е убийствен на контраатака, но реално "белия балет" игра с 10 души на терена, защото 100-милионната покупка на Флорентино Перес не беше готов за мача. И отново вината може да се търси в Карло Анчелоти.

Но да се насочим към най-големия проблем - защитата. Мястото на Серхио Рамос е в центъра на отбраната до Пепе, а това на Варан - към момента е на пейката. Това оставя Реал Мадрид в много неприятна позиция и без реален дефанзивен специалист в халфовата линия, какъвто безспорно е Модрич, но Реал Мадрид трябва да рискува, ако иска да защити титлата си в Шампионска лига.

Единствената алтернатива на Анчелоти в реванша е да атакува. Ювентус най-вероятно ще излезе в 3-5-2 (всъщност, 5-3-2), отново с бързите Мората и Тевес, а този път най-вероятно и с Погба. Реал Мадрид ще е уязвим на контраатаки, но дори в 4-4-2 с Рамос в халфовата линия това няма как да бъде избегнато. Реал Мадрид загуби дефанзивната си идентичност с напускането на Алонсо и контузиите на Модрич, но Кроос върши страшно много работа и подпомаган Марсело и Карвахал може да удържи контрите на Ювенутс. Разбира се, това минава през идеята, че и двамата крайни защитници ще се напънат в защита, а не само в пробивите си по крилата.

Но това е реалността - Реал Мадрид трябва да атакува. Има доста варианти, в които "кралския клуб" може да излезе на терена след седмица - с Бензема и Чичарито на върха, подпомагани от Роналдо и Бейл по крилата, а в центъра на полузащитата - Хамес и Кроос. Бейл може да седне на пейката за сметка на Иско. Може да се върне 4-3-3 с Хамес, Иско и Кроос и  "BBC" отпред, или Чичарито, ако Бензема не е напълно възстановен.

Реал Мадрид няма дефанзивна идентичност. Не и без Модрич. Рамос не е халф, въпреки че се старае максимално. Ияраменди няколко пъти доказа, че не е готов за големи мачове. Кедира вече си мисли за следващия клуб, а Лукаш Силва... не може това да ти е единственият зимен трансфер след куп проблеми в халфовата линия.

Това оставя Карло Анчелоти без дефанзивна алтернатива за партньор на Кроос, а това автоматично означава да се заложи на ултра-офанзивен стил. А когато сред изпълнителите е Роналдо, едва ли ще е грешка. Или поне няма да е толкова голяма грешка, колкото версията "Алекс Перес", която демонстрира Варан, или мъката, която представлява Рамос като разиграващ халф...

И за финал ето го моя ултра-офанзивен тим на Реал Мадрид: 4-2-2-2 

Вратар: Икер Касияс

Защитници: Карвахал, Пепе, Рамос, Марсело (Коентрао)

Централни полузащитници: Хамес, Кроос

Крила: Роналдо, Бейл (Иско)

Централни нападатели: Бензема, Чичарито

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички