Защо Де Лихт в Барселона бе невъзможна мисия?

В последните часове се осъществи един от най-очакваните трансфери за това лято. Направилият фурор с екипа на Аякс - Матайс де Лихт, подписа с Ювентус. Сделката е на стойност 75 милиона евро, като може да набъбне до над 85 милиона евро. Припомняме, че към тийнейджъра имаше интерес и от страна на Барселона. Медиите упорито свързваха  каталунците с бранителя, но такъв трансфер е бил обречен още от самото начало.

Ето и причините за това:

Новата мания на трансферния пазар: Докъде ще стигне лудостта с цената на защитниците?

Много се е изписало и изговорило относно неописуемите възходи на пазара във футбола. Дават се суми, които в миналото биха били не просто немислим...

Заплатата му. Барселона не се съгласи да угоди на финансовите желания на Де Лихт. Неговият агент - Мино Райола, настояваше клиентът му да получава по 12 милиона евро годишно. Това условие обаче бе изпълнено от Ювентус. Освен това, самият Райола винаги изкопчва немалка комисионна за себе си от сделките. Испанският шампион не бе готов и за това.

Реално погледнато каталунците не се нуждаят от нов централен защитник. На тази позиция те разполагат с качествени кадри, сред които - Жерар Пике, Самуел Юмтити, Клеман Ленгле и Жан-Клер Тодибо. Фактът, че не се нуждаят от привличането на бранител на всяка цена, даде свободата на Барса да не се съгласява на всичко, за да привлече Де Лихт.

Лионел Меси и компания са сред най-добрите отбори в света. Играчите им са на световно ниво и не всеки има място там. В клуба се създаде усещането, че Матайс де Лихт не е напълно "узрял". Определено 19-годишният футболист има какво още да учи. Друг е въпросът, че и самият холандец не е бленувал да облече екипа на Барселона, за разлика от неговия сънародник и доскорошен съотборник - Френки де Йонг, за когото този тим бе голямата мечта.

Евентуалното завръщане на Неймар при "блаугранас" би "пресушило" касата на клуба. С оглед немалката искана сума и за Де Лихт, сякаш каталунците предпочитат да пазят средства за бразилската звезда. А каква любопитна информация изтече и кой е изненадващият нов претендент за подписа на Неймар - вижте в този материал на SportLive.

Още по темата

Please select answer!