В напускането на Неймар има нещо много положително за Барселона


В напускането на Неймар има нещо много положително за Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

5204 0

Без съмнение, напускането на Неймар е преди всичко негативно събитие за Барселона, но възможно ли е от него да се извлекат някакви положителни дивиденти? Мисля, че да!

Няма съмнение, че напускането на Неймар някъде дълбоко в душите им е зарадвало Пако Алкасер и Жерар Деулофеу. И това не е изненадващо. Сега тези млади футболисти ще получат много повече игрова практика. Може би един от тях даже ще успее да заиграе в титулярния състав. Но за това ще трябва да осъществи сериозен прогрес през този сезон.

Валверде ще им помогне за това по всякакъв начин, тъй като прекрасно умее да води играчите до ново ниво. Красноречиво за това говори фактът, че именно след работата с него вече 36-годишният Ариц Адурис се превърна в един от избраниците да играе редовно за  националния отбор на Испания.

Дори, въпреки факта че Барселона ще получи 222 милиона евро от продажбата на бразилеца, напълно вероятно е те да не успеят да подпишат с никого през този трансферен прозорец и тогава ще трябва да действат с помощта на тези играчи, които имат. При наличието на МСН на терена, на тези играчи щеше да им е много трудно да се развиват, а така за тях се появява реален шанс, от който, да се надяваме, ще се възползват.

Може да прозвучи странно, но напускането на Неймар увеличава тактическата вариативност на отбора. Защо? В последните години Барселона играе все повече и повече не сложен, праволинеен футбол, заключаващ се в това максимално бързо да бъде доставена топката до вратата на съперника, възползвайки се от свободните пространства и използвайки скоростта на Неймар. Именно скоростта на Неймар принуждаваше Луис Енрике да използва този тактически метод за отбора. А в този праволинеен футбол е трудно да се разкрият възпитаниците на школата, които са изучавали много по-елегантен и интелигентен футбол - "тоталния".

Напускането на Неймар ще позволи връщането на отбора по-близо до варианта на Гуардиола. Играчите ще тичат по-малко, а топката ще се движи повече между тях. Между другото, в първите три мача под ръководството на Валверде Барселона показа среден процент на владение на топката 61,2%. Това е с 3% повече от показателя при Луис Енрике. Това говори, че дори с Неймар в състава, отборът под ръководството на бившия наставник на Атлетик Билбао е направил голяма крачка в посока "тоталния" футбол. И това даде резултат. Отборът постигна 3 победи в 3 мача. В същото време това ще позволи по-леко да се интегрират играчите от школата в първия отбор, както ставаше преди 5-6 години. Те не трябва да променят стила си. Сега първият отбор отново ще играе така, както ги учат в академията.

Освен това, има и друга причина да се радваме на раздялата с Неймар. За членовете на клуба това събитие е не по-малко болезнено отколкото за феновете. Те също са ядосани на ръководството, за това че не успя да задържи бъдещия лидер на отбора, и този гняв скоро ще прекипи. Как?

Ако още не сте в крак със събитията, на 1 септември на ръководството на Барселона ще бъде обявен вот на недоверие. Ако се съди по това, което се случва в момента и настроението на феновете, той лесно ще събере 16 500 гласа. Това означава, че ръководството на Барселона ще бъде принудено да проведе предсрочни избори за президент на клуба и почти със 100% вероятност мога да кажа, че ще ги спечели Жоан Лапорта, защото други кандидати, освен Бартомеу, няма да има. Но никой няма да гласува за онзи, когото искат да махнат.

Чака ни богата на събития година и, да се надяваме, че всичко ще се развие така, че след 3-4 години цял свят ще говори за една нова ера в Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички