Шестте фактора за сравнение между двете големи звезди в радара на Реал Мадрид


Шестте фактора за сравнение между двете големи звезди в радара на Реал Мадрид
Снимка: Guliver/GettyImages

7789 0

Вчера Дони ван де Беек потвърди слуховете: "Да, Реал Мадрид се интересува от мен." - каза халфът на Аякс пред Fox Sports. Холандският ас се явява "план Б" за "белия балет", който през цялото лято преследва Пол Погба, но трансферната цена, искана от Юнайтед, е прекалено висока към настоящия момент. Младокът от шампиона на Холандия е в обсега на Реал от месеци, въпреки че  досега усилията на клба бяха насочени към Погба (приоритет номер едно за Зинедин Зидан), изглежда тименно той ще облече фланелката на Реал Мадрид. И по повод интереса към Де Беек от страна на испанския тим вдъхнови "AS" да разгледа факторите, които ще определят дали Реал ще вземе холандеца или Погба. Ето ги и тях:

Цена и преговори

Първият факторе цената и трудността на преговорите. Докато Ван де Беек може да подпише с Реал за сума между 50 и 60 млн. евро, Манчестър Юнайтед търси около 200 милиона евро за Погба. Евентуалната покупка на Де Беек може да позволи на тима да вземе още един халф, вместо да се дават пари само за един.

Мадрид не е готов да плати повече от 150 милиона евро за френския полузащитник, но това са 90 милиона повече в сравнение с Де Беек. Ръководството на Аякс е в добри отношения с това на Реал, така че убедителен победител тук е холандският ас.

Мнението на Зинедин Зидан

Изискванията и условията, които Зидан постави при завръщането си в Реал Мадрид, досега са изпълнени, но има едно име, което той е написа с главни букви и това е Пол Погба. "Ние знаем какво искаме и работим върху това", каза Зидан, когато го попитаха за играча на Юнайтед. Зизу иска фрнеския ас в отбора си и е убеден, че той ще изведе Реал до следващите си големи успехи.

Опит

Разликате между двамата играчи на този фронт е повече от очевидна. Пол Погба е носител на световната титла, докато Ван де Беек изгря на световната футболна сцена едва през миналия сезон.

Холандецът е играл 139 мача за Аякс на 22-годишна възраст, докато 26-годишният французин вече има 320 мача зад гърба си за два от най-големите европейски клуба в Европа - Манчестър Юнайтед и Ювентус. Макар че е вярно, че халфът на Аякс показа зрялост и способности в елиминационните фази на Шампионска лига миналата година, Погба печели на този фронт.

Профил

Едно от задължителните условия, за да бъдеш халф на "Сантиаго Бернабеу", е точността в завършващата фаза. Докато играчите от халфовата линия на Мадрид миналия сезон вкараха общо 12 гола в Ла Лига, то Погба реализира 13 във Висшата лига, а де Беек - 9 в шампионата на Холандия.

Профилите на двамата играчи са доста различни. Погба е много по-спокоен играч от играча на "лъвовете" и има голямо физическо присъствие в центъра на терена. Винаги е заплаха в атака и има феноменален изстрел от дистанция.

Междувременно Ван де Беек е много по-подвижен, играч, който обича да се включва като подкрепящ атакуващ полузащитник или дори като втори нападател. Остава да видим дали той може да играе във формация с двама централни полузащитници, или ще има нужда от двама играчи зад него, които да вършат „черната работа“, както правеха Френки де Йонг и Ласе Шьоне през миналия сезон. По отношение на профила, който най-много се изисква от Мадрид, Погба също печели тази битка поради способността си да вкара голове и физическото си присъствие.

Адаптация

По отношение на адаптацията, Погба печели. Той ще се разбира свободно както със Зидан, така и с Куртоа, Варан, Менди, Азар и Бензема. Французинът вече се е адаптирал два пъти в две различни държави. Освен това единият, а може и двамата му братя да бъдат близо до него: Матиас Погба подписа наскоро с испанския третодевизионен Manchego CD, а Флорентин Погба бе предложен на базирания в Мадрид клуб от втора девизия - Фуенлабрада.

От друга страна, младият Ван де Беек ще се изправи пред предизвикателството за първи път да играе извън родната си Холандия и няма да има подкрепата на сънародник, който да му помогне да се адаптира.

Присъствие в медиите

Погба печели и по този фактор. Той е един от най-популярните футболисти в социалните мрежи, което личи от неговите 36,7 млн. последователи в Instagram. Цифра доста над 809 000, които следват Ван де Беек. Французинът също има опит в това да играе за Ювентус и Ман. Юнайтед - клубове, които винаги са под светлината на световните медии, а това е много повече от Аякс.

Преместването в Мадрид би било много по-изразено за младия холандец, отколкото за френския национал, който е много по-свикнал с капаните на медиите. Медийният натиск, с който живеят футболистите в Мадрид е много висок и способността да се справят с него е основна част от развитието на всеки играч в клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички