Шави - най-трудната за преглъщане загуба след Меси


Шави - най-трудната за преглъщане загуба след Меси
Снимка: Getty Images/Guliver

6547 0

Всеки сезон световният футбол претърпява болезнени раздели - ключови играчи напускат отборите си, клубни или национални, оставяйки горчив вкус в устата на привържениците, но и безброй красиви спомени. Лятото на 2015-а обаче ще е особено тежко в това отношение, защото не ключови играчи, а две икони, двама великани, напускат клубовете, в които изгряха, блеснаха и оставиха незаличима следа. Става дума за Стивън Джерард и Ливърпул и Шави Ернандес и Барселона.

След като през 2014-а Шави напусна националния отбор на Испания, вчера той обяви, че си тръгва и от "Камп ноу" в посока Катар. Какво губи Барселона? Един ветеран, обичан от феновете, натрупал рекордни трофеи и мачове с екипа на каталунците? Не е само това. Грандът от Каталуния се разделя с един велик капитан, мотор, може би най-добрият плеймейкър в съвременния футбол. А също и голям човек. Джентълмен на терена, с вечната блага усмивка, с перфектните качества за капитан на един голям отбор. И другото, което е важно за феновете на "блаугранас" - местно момче, продукт на школата, извървял целия път от "Ла Масия" до несменяем титуляр в първия отбор.

Какво даваше Шави? Испанецът притежава перфектен поглед върху играта, умения за уникален пас с двата крака, великолепен е при изпълнението на фаулове. Всяка топка минава през него, като дори геният Меси го оставя да движи играта. И макар Иван Ракитич да бе налаган на неговата позиция и хърватинът да се справяше добре със задачата си, няма как Шави да бъде заменен на 100% на терена.

А подобна загуба преди 3-4 години би имала опустошителен ефект върху каталунците. Това би означавало хаос в полузащитата, а контролът върху топката щеше да е значително по-малък.

Не всички харесват маестро Шави, неведнъж са говорили по негов адрес: "Да, той дава пасове от 2-3 метра, и аз мога така". Но истината е, че на игра като неговата са способни единици. И с постоянството и уникалните си изяви той успя да затвори устите на недоброжелателите и да спечели признанието за един от най-великите играчи не само в Барселона, но и в света.

Неговото партньорство с Андрес Иниеста в средата на терена може би ще влезе в учебниците по футбол и ще вдъхновява бъдещите звезди на футболната сцена. И кой би могъл да го опише по-добре от Иниеста? "Не виждам друг на нивото, на което е той, и то не само като играч, но и като човек. Шави е уникален и незаменим играч, който беше в основата на Барселона и на националния отбор", заяви неотдавна съотборникът му. Треньорът му Луис Енрике отиде по-далеч: "Шави е извънземен", отсече той.

Роденият в Тераса играч олицетворява цяла една епоха в Барселона - той бе символ на "тики-така"-та, явявайки се основен елемент в тази система на игра. Именно с нейното развитие под ръководството на Хосеп Гуардиола Шави показа най-доброто от себе си и спечели редица отличия. Той игра и при Луис ван Гаал, и при Франк Рийкард, но именно Гуардиола беше човекът, който разкри великана Шави и го спря да напусне "Камп ноу" още през 2008 г., заявявайки му, че разчита на него, смята го за един от ключовите играчи в Барселона и не може да го пусне да си тръгне.

Широко скроен и винаги джентълмен, Ернандес нямаше как да излезе и да каже на последната си пресконференция, че, както Джерард, страда задето не играе редовно и иска да изкара повече пари, преди да е приключил напълно с футбола. И затова избира Катар, въпреки че е получил предложение за нов договор до 2018 г. Тоест - да завърши кариерата си на "Камп ноу". Вместо това Шави заяви, че още се чувства важен, но е време за промяна. Искал да отиде в първенство, където футболът да не е толкова изтискващ. Макар да ни е трудно да се представим мач, в който халфът няма да изстиска 100% от себе си, а просто ще се разходи по терена, за да напълни душите на катарските футболни фенове. Все пак самият той призна, че иска да бъде запомнен като футболист, който е дал всичко за клуба и страната си.

В индивидуалните награди Шави не може да се похвали с най-ценния трофей - "Златната топка". Но никога не е споменавал, че тя му липсва. А можеше и да я бе спечелил, ако не бе съвременник с титани като Лео Меси и Кристиано Роналдо. Все пак и трите му трети места - през 2009, 2010 и 2011 г. сами по себе си са утешение.

Шави даде всичко на Барса и Барса се постара да даде всичко на Шави. След като той обяви решението си, на клуба му остана да му даде само още едно нещо: достойно изпращане. В Барселона сега всички се борят за отбора, не за един играч - Лео Меси, доказа го и самият аржентинец, който вместо да се състезава за голмайсторския приз в Примера с Кристиано Роналдо, отстъпи изпълнението на дузпа в мача с Кордоба (8:0) на Неймар. Но сега, когато тимът е изправен пред възможността да спечели требъл в края на този сезон, е длъжен да играе до края и заради един играч - заради Шави.

Престой в клуба: 17 години

Мачове: 764

Голове: 85

Трофеи: 23 (3 трофея от Шампионска лига, 8 титли в Примера дивисон, 2 Купи на Краля, 6 Суперкупи на Испания, 2 Суперкупи на Европа, 2 трофея от Световното клубно първенство. Шави също така е двукратен европейски шампион с Испания и световен шампион с "Ла Фурия". На финала през 2010 г. в ЮАР испанците победиха с 1:0 с гол на Иниеста, пасът бе на Шави.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички