Новата звезда на Барселона Ансу Фати застана до Мбапе, Азар, Пирло, Малдини...


Новата звезда на Барселона Ансу Фати застана до Мбапе, Азар, Пирло, Малдини...
Снимка: Getty Images/Guliver

8099 0

Новата млада надежда на Барселона - Ансу Фати, записа малко повече от 10 минути при разгрома на каталунците над Бетис с 5:2. Той е на 16 години и се превърна във втория най-млад играч, който се появява на терена за "блаугранас". Освен това, роденият в Гвинея-Бисау тийнейджър, се присъединява към елитна компания от футболисти, които са дебютирали във вътрешното първенство именно на тази възраст:

Килиан Мбапе - това е най-скорошният случай в цялата класация. Той дебютира на 16 години (11 месеца и 12 дена), а това се случва на 2-ри декември 2015 г., когато неговият Монако завършва наравно 1:1 с Каен. Излишно е да се коментира моментното ниво на световния шампион с Франция. 

Еден Азар - неговият звезден миг бе на 10-ти ноември 2017 г., когато белгиецът е на 16 години (10 месеца и 17 дена), а тогавашният му отбор - Лил, губи с 0:2 от Нанси. Азар остава във Франция до 2011 г., когато преминава в Челси. 

Уейн Рууни - денят е 17-ти август, а годината 2002-ра. Тогава англичанинът е на 16 години (9 месеца и 24 дена) и дебютира за Евертън в зрелищно равенство (2:2) срещу Тотнъм. Няколко сезона по-късно преминава в Манчестър Юнайтед, където се превръща в клубна легенда. 

Франческо Тоти - на 16 години (6 месеца и 1 ден) той записва първия си мач за Рома срещу Бреша, когато "вълците" надделяват като гости. Датата е 28-ми март 1993 г. Тоти прекарва цялата си кариера в римския отбор. 

Андреа Пирло - само 2 дена след 16-тия си рожден ден, на 21-ви май 1995 г., Пирло дебютира за Бреша в мач срещу Реджио, който е загубен с два безответни гола. Легендарният италиански полузащитник е бил част както от двата милански гранда (Интер и Милан), така и от хегемона Ювентус. 

Паоло Малдини - на 20-ти януари 1985 г. изиграва първия си двубой за Милан при равенството 1:1 срещу Удинезе. Тогава той е на 16 години (6 месеца и 25 дена). Започва кариерата си като десен бек, но в последствие е преквалифициран на позицията централен защитник.

Никола Анелка - дебютира за ПСЖ срещу Монако, когато двата тима завършват при резултат 1:1 на 7-ми февруари 1996 г. Това се случва, когато французинът е на 16 години (10 месеца и 24 дена). 

Ариен Робен - холандецът се появява в 77-ата минута на двубоя между неговия тим - Гронинген, и Ваалвийк. Това се случва на 3-ти декември 2000 г., а Робен е на 16 години (10 месеца и 10 дена). 

Кларънс Сеедорф - на 16 години (7 месеца и 27 дена) той дебютира за Аякс при класическата победа с 3:0 над Гронинген. Датата е 28-ми ноември 1992 г. След футболната си кариера, Сеедорф започва такава като треньор, но по настоящем не е ангажиран с никой клуб. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички