16-годишният диамант на Барселона, който влезе в историята и заслужи прегръдка от Меси


16-годишният диамант на Барселона, който влезе в историята и заслужи прегръдка от Меси
Снимка: Getty Images/Guliver

17137 0

Името - Ансу Фати, със сигурност ще бъде запомнено от всички фенове на Барселона. Той влезе в историята на каталунците, след като записа минути в двубоя срещу Бетис, завършил 5:2 в полза на шампионите. С влизането си в игра Фати се превърна в най-младия играч на Барселона от 1941 година насам - на 16 години и 298 дни. Иначе, 20 дни не му стигнаха да стане най-младият играч, дебютирал за каталунците. Пред него е единствено Висенс Мартинес, който държи постижението от 1941 г. - 16 г. и 280 дни.

Дебютът на младата надежда на каталунците припомни позабравени чувства у феновете. В последните години на "Камп Ноу" сякаш пренебрегваха своите таланти от "Ла Масия" и се съсредоточиха върху многомилионни трансфери. А традициите и налагането на млади играчи винаги е било от изключителна важност за феновете на испанския гранд.

Затова и в следващите редове ще обърнем внимание на най-младата звезда на Барселона.

Пълното му име е Ансуман Фати. Роден е в малката западноафриканска държава Гвинея-Бисау през октомври 2002 г., но се мести в Испания, където баща му - Бори, отдавна се е установил."Той дойде тук на шест или седем години. Преди това го посещавах у дома, но не знаех, че играе футбол", заяви Бори пред испанската радиостанция COPE. "Всички ми казваха, че нямам идея колко добър е синът ми и как успява да преодолее всеки един".

Въпреки че е най-новият скъпоценен талант, излязъл от академията на Барса, нападателят израства в малкия град Ерера, на 120 километра от Севиля и започва именно там кариерата си. Не след дълго обаче големите клубове в Испания започват да кръжат около него, като Реал Мадрид и Барселона веднага проявяват интерес към 9-годишния малчуган.

"Бяхме във Севиля, а Реал Мадрид ни предложи по-добри финансови условия от Барселона. Но ние избрахме Барса, защото дойдоха при нас с договор и ме убедиха. Когато разбраха от Севиля, не го пуснаха в игра една година", допълва бащата на играча. През 2012 година на 10 години Фати вече става част от Барселона.

Не само Ансу обаче има футболни качества в семейството. Двамата му братя също част от Барса. 21-годишната Брахима е под наем в Калахора от „Камп Ноу“, докато по-малкият му брат играе в същия юношески отбор на "Ла Масия" като сина на Лионел Меси - Тиаго.

Надеждите към Фати от страна на Барселона са толкова големи, че нападателят наскоро подписа споразумение, което ще го задържи до 2022 г., а клаузата му за освобождаване е от 100 милиона евро. Той бе извикан от треньора Ернесто Валверде след контузии на Меси, Луис Суарес и Усмане Дембеле, а и след като впечатли за отбора до 19 години в предсезонната подготовка, въпреки че беше три години по-млад от повечето му съотборници.

След края на двубоя голямата звезда на Барселона - Меси, също не пропусна да изкаже радостта си от дебюта на младия талант, а прегръдката между двамата обиколи социалните мрежи...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички