Лео Меси превзе "Уанда Метрополитано" с късен гол и изстреля Барселона на върха


Лео Меси превзе "Уанда Метрополитано" с късен гол и изстреля Барселона на върха
Снимка: Getty Images/Guliver

6471 0

Барселона успя да надвие Атлетико Мадрид с 0:1 като гост в мач от 15-ия кръг на Примера Дивисион. Лионел Меси донесе историческата първа победа на каталунците на новопостроения стадион "Уанда Метрополитано", а с това успя и да изкачи Барселона на върха в класирането.

Двубоят започна с изключително високо темпо и непрестанни атаки в двете посоки. Домакините упражниха по-голям натиск на своя съперник и стигнаха до няколко голови ситуации през първата част, които бяха блестящо отразени от Марк-Андре Тер Щеген.

През втората част чистите положения намаляха, но въпреки това ситуации пред двете врати не липсваха. В средата на частта "дюшекчиите" настояваха, че Жерар Пике трябва да получи втори жълт картон за грубо влизане, но съдията подмина ситуацията. В 86-ата минута Лео Меси успя да спечели мача за своя отбор с прекрасен удар от границата на наказателното поле.

По този начин Барселона се изкачи на върха в класирането с актив от 31 точки, колкото има и Реал Мадрид. Атлетико Мадрид от своя страна остава на шесто място в класирането с 25 пункта.

Първо полувреме

Първото сериозно положение в мача се откри пред вратата на Барселона. Футболистите на Ернесто Валверде не успяха успешно да изчистят топката от наказателното си поле, което откри възможност за гол пред Атлетико. Последва подаване успоредно на голлинията, което бе пресечено от Фирпо, но само за да насочи кълбото към страничния стълб на вратата. Топката все пак се отклони обратно към игрището, вместо да се озове в мрежата на Тер Щеген.

В 20-ата минута "дюшекчиите" отново се оказаха много близо до откриващ гол. Защитникът Ермосо засече центриране в непосредствена близост до вратата на Барса, но блестяща намеса на Тер Щеген, примесена с доза късмет, извади топката в корнер.

Шест минути по-късно се откри и най-чистото положение за гостите. Иван Ракитич се оказа "самотен" в наказателното поле с топка в крака, но ударът му се оказа твърде слаб и право в тялото на Облак, за когото не представляваше трудност да улови кълбото.

В 36-ата минута Гризман и Суарес направиха двойна комбинация, която осигури на уругваеца отлична позиция за стрелба. Бившият нападател на Ливърпул не се поколеба и отправи тежък удар, който обаче премина малко встрани от напречния стълб на вратата на домакините.

Четири минути по-късно Алваро Мората засече с глава центриране от корнер, но Тер Щеген за пореден път демонстрира блестящ рефлекс и успя да избие топката току пред голлинията. Испанският нападател направи опит за добавка, но ударът му бе блокиран.

В 42-рата минута и Барселона уцели гредата. След подаване от ъглов удар Жерар Пике се извиси над всички, за да насочи топката с глава към вратата, но напречният стълб върна кълбото обратно на игрището, запазвайки нулевото реми.

Второ полувреме

Втората част започна на малко по-ниски обороти от първата, но въпреки това атаките към двете врати продължиха. Атлетико Мадрид продължи да бъде отборът, който упражняваше по-голям натиск и стигна до няколко добри положения за гол, които обаче не бяха оползотворени. 

След час игра Меси успя да се отскубне от упеката си, за да напредне към вратата на Облак и да отправи мощен удар извън наказателното поле. Стражът на Атлетико успя да спаси, но имаше затруднения с улавянето на топката и едва не я изпусна пред краката на навлизащия на скорост Суарес.

В 70-ата минута домакините претендираха, че Жерар Пике трябва да получи червен картон. Защитникът влезе на грубо на шпагат в краката на противников футболист, а вече имаше жълт картон. Главният арбитър на срещата обаче прецени, че опасното влизане не заслужава втори жълт картон и остави Пике на игрището.

Две минути по-късно Алваро Мората получи подаване в наказателното поле, което отклони с пета право към вратата на Тер Щеген, но току пред голлинията кълбото бе избито от защитник на "блаугранас". Последва добавка, която отново бе блокирана, а Барселона за пореден път оцеля в срещата.

Четири минути преди изтичането на редовните 90 минути капитанът на Барселона Лионел Меси се превърна в герой за своя отбор. Де Йонг подаде към аржентинеца, който осъществи чудесен пробив в половината на Атлетико, осъществи двойно подаване със Суарес, за да отправи неспасяем удар към вратата на "дюшекчиите" - 0:1.

Преди срещата:

Каталунците се намират на третото място в Ла Лига с актив от 28 точки - на три от лидера Реал Мадрид, който е с мач повече. Домакините пък се намират на шестото място с 25 пункта, а победа ще ги изравни по точки със своя именит съперник.

През изминалата седмица и двата тима играха в Шампионска лига, но докато Барселона без проблем победи Борусия (Дортмунд), мадридчани загубиха от Ювентус в здрава битка с 0:1. Отборът на Диего Симеоне не е в най-добрия си период - в първенството събра едва 7 точки в последните 5 кръга. В последните си 5 мача грандът от "Камп ноу" пък има 4 победи и 1 загуба.
Една от интригите на мача ще бъде завръщането на "Уанда Метрополитано" на нападателя Антоан Гризман. Французинът бе обичан от феновете на "дюшекчиите", но през изминалото лято премина в Барселона и се очаква да бъде освиркан от феновете на бившия си тим тази вечер. Ще бъде интересно и дали Гризман ще празнува, ако вкара гол

През изминалата седмица и двата тима играха в Шампионска лига, но докато Барселона без проблем победи Борусия (Дортмунд), мадридчани загубиха от Ювентус в здрава битка с 0:1. Отборът на Диего Симеоне не е в най-добрия си период - в първенството събра едва 7 точки в последните 5 кръга. В последните си 5 мача грандът от "Камп ноу" пък има 4 победи и 1 загуба.

Една от интригите на мача ще бъде завръщането на "Уанда Метрополитано" на нападателя Антоан Гризман. Французинът бе обичан от феновете на "дюшекчиите", но през изминалото лято премина в Барселона и се очаква да бъде освиркан от феновете на бившия си тим тази вечер. Ще бъде интересно и дали Гризман ще празнува, ако вкара гол.

СЪСТАВИ

Атлетико Мадрид: Облак, Трипиър, Фелипе, Ермосо, Саул, Корея, Ерера, Томас, Коке, Жоао Феликс, Мората

Барселона: Тер Щеген, Сержи Роберто, Пике, Лангле, Жуниор, Артур, Ракитич, Де Йонг, Меси, Суарес, Гризман

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички