Кой е новият селекционер на Испания и как липсата на състезателна кариера му помага?

Само преди няколко дни Роберт Морено бе назначен за постоянен селекционер на на Испания, след като Луис Енрике се оттегли от ролята си. 41-годишният вече ръководи три квалификации за Евро 2020 - всички, от които завършиха с победа - докато Луис Енрике отсъства поради лични проблеми в семейството.

По време на пресконференцията в сряда президентът на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес потвърди, че Морено ще отговаря за отбора поне до края на Евро 2020. Но кой е Морено и как някой с такова малко опит като старши треньор зае толкова отговорна позиция?

Ранна кариера

Вместо считаният за традиционния път на преминаване от терена до треньорската скамейка, роденият в Барселона през 1977 г., е започнал като треньор в ранна възраст.

Морено си проправя път през тренировъчните редици на местно ниво в Каталуния, като се занимавал с няколко отбора, включително Дам, младежки клуб, известен с развитието на младите играчи. Извън Испания е работил в Рома през сезон 2011/12 отново като асистент на Луис Енрике. Запознанството между двамата е именно в школата на Барселона, докато Морено се занимава втория отбор на каталунците.

Връзката му с Луис Енрике

Много скоро постига добра връзка с Енрике и именно заради това го следва и в италианския Рома. Нещата там обаче не се получават добре за двойката в Серия А, като за един сезон не успяват да осигурят европейска квалификация.

Но двамата продължават да работят след това заедно в  Испания в Селта Виго през 2013 г. Същата година беше публикувана книгата на Морено „Моята рецепта на 4-4-2“ - с включен пролог, написан от Луис Енрике. Звездата на Луис Енрике като треньор изгрява именно във Виго и той се завръщав Барселона през 2014 г., като отново взима Морено със себе си.

В края на сезона каталунците печелят требъл. Въпреки че в следващите години не успяха да запазят високите стандарти, при напускането на Енрике през 2017 година репутацията му се увеличила многократно. Тогава Морено се връща в Селта Виго, за да подпомогне Хуан Карлос Унце - бивш колега от Барса - докато Луис Енрике си взима заслужена почивка.

Работата в националния отбор на Испания

След Световното първенство в Русия, на което Испания на 1/8-финал, Луис Енрике и Роберт Морено започнаха работа в националния тим. По време на кампанията на Лигата на нациите Испания постигна впечатляващи победи над Англия и Хърватия, които обаче бяха последвани от поражения от същите две страни.

Когато международният футбол се върна в началото на тази година, семейна извънредна ситуация наложи Луис Енрике да отсъства след откриването на квалификацията за Евро 2020 срещу Норвегия. Морено остана начело и води Испания, като постигна победа с 2:0 над Малта и след това го определи като "най-лошия ден" от кариерата си, тъй като поел работата заради извънредната ситуация на семейството на приятеля си.

Той повтори ролята си отново по-рано този месец, когато Испания победи Фарерските острови с 4:1 и Швеция с 3:0, което пък бе достатъчно, за да му гласуват доверие за постоянно. След дългогодишна работа като асистент, сега е моментът за Морено да покаже, че може да се справя на голямата сцена.

От испанската футболна централа пък обявиха, че обмислят кандидатура за Мондиал 2030. С кой ще опитат да вземат домакинството на планетарния форум след 11 години може да видите в този материал на SportLive.bg.

Още по темата

Please select answer!