Кой е новият селекционер на Испания и как липсата на състезателна кариера му помага?


Кой е новият селекционер на Испания и как липсата на състезателна кариера му помага?
Снимка: Getty Images/Gulliver

3640 0

Само преди няколко дни Роберт Морено бе назначен за постоянен селекционер на на Испания, след като Луис Енрике се оттегли от ролята си. 41-годишният вече ръководи три квалификации за Евро 2020 - всички, от които завършиха с победа - докато Луис Енрике отсъства поради лични проблеми в семейството.

По време на пресконференцията в сряда президентът на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес потвърди, че Морено ще отговаря за отбора поне до края на Евро 2020. Но кой е Морено и как някой с такова малко опит като старши треньор зае толкова отговорна позиция?

Ранна кариера

Вместо считаният за традиционния път на преминаване от терена до треньорската скамейка, роденият в Барселона през 1977 г., е започнал като треньор в ранна възраст.

Морено си проправя път през тренировъчните редици на местно ниво в Каталуния, като се занимавал с няколко отбора, включително Дам, младежки клуб, известен с развитието на младите играчи. Извън Испания е работил в Рома през сезон 2011/12 отново като асистент на Луис Енрике. Запознанството между двамата е именно в школата на Барселона, докато Морено се занимава втория отбор на каталунците.

Връзката му с Луис Енрике

Много скоро постига добра връзка с Енрике и именно заради това го следва и в италианския Рома. Нещата там обаче не се получават добре за двойката в Серия А, като за един сезон не успяват да осигурят европейска квалификация.

Но двамата продължават да работят след това заедно в  Испания в Селта Виго през 2013 г. Същата година беше публикувана книгата на Морено „Моята рецепта на 4-4-2“ - с включен пролог, написан от Луис Енрике. Звездата на Луис Енрике като треньор изгрява именно във Виго и той се завръщав Барселона през 2014 г., като отново взима Морено със себе си.

В края на сезона каталунците печелят требъл. Въпреки че в следващите години не успяха да запазят високите стандарти, при напускането на Енрике през 2017 година репутацията му се увеличила многократно. Тогава Морено се връща в Селта Виго, за да подпомогне Хуан Карлос Унце - бивш колега от Барса - докато Луис Енрике си взима заслужена почивка.

Работата в националния отбор на Испания

След Световното първенство в Русия, на което Испания на 1/8-финал, Луис Енрике и Роберт Морено започнаха работа в националния тим. По време на кампанията на Лигата на нациите Испания постигна впечатляващи победи над Англия и Хърватия, които обаче бяха последвани от поражения от същите две страни.

Когато международният футбол се върна в началото на тази година, семейна извънредна ситуация наложи Луис Енрике да отсъства след откриването на квалификацията за Евро 2020 срещу Норвегия. Морено остана начело и води Испания, като постигна победа с 2:0 над Малта и след това го определи като "най-лошия ден" от кариерата си, тъй като поел работата заради извънредната ситуация на семейството на приятеля си.

Той повтори ролята си отново по-рано този месец, когато Испания победи Фарерските острови с 4:1 и Швеция с 3:0, което пък бе достатъчно, за да му гласуват доверие за постоянно. След дългогодишна работа като асистент, сега е моментът за Морено да покаже, че може да се справя на голямата сцена.

От испанската футболна централа пък обявиха, че обмислят кандидатура за Мондиал 2030. С кой ще опитат да вземат домакинството на планетарния форум след 11 години може да видите в този материал на SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички