Как един сервитьор убеди Роналдо да подпише за Барса през 96-та?


Как един сервитьор убеди Роналдо да подпише за Барса през 96-та?
Снимка: Gulliver/Getty Images

8922 0

Всичко се промени в кариерата на Луис Назарио да Лима - Роналдо през лятото на 1996 година. Тогава той е само на 19 години, но вече изобщо не е непознато лице в европейския футбол.

ПРЕДИ 16 ГОДИНИ ЕДНО ХИЛАВО МОМЧЕ ДОЙДЕ НА ПРОБИ В БАРСА

На сметката си има световната титла от САЩ '94, макар да не е изиграл нито една минута в турнира. Двата му сезона (към лятото на '96) в ПСВ са повече от впечатляващи - 54 гола в 57 мача, което е изумително, особено при положение че това е първата му европейска дестинация след напускането на Крузейро.

ИЗУМИТЕЛНАТА ИСТОРИЯ НА РОНАЛДИНЬО И ЖЕЛАНИЕТО МУ ДА СМЕНИ БАРСА С РЕАЛ ПРЕЗ 2005-ТА

Президентът на Барселона по това време Жоан Гаспарт е наясно, че феновете са разочаровани след края на ерата "Йохан Кройф", а заместникът му Боби Робсън не е особено популярно лице в Каталуния.

Гаспарт знае, че трябва да подпише с някой вълнуващ играч, а Роналдо е идеален вариант, защото е считан (и с право) за един от потенциално най-добрите нападатели в историята.

НОВАТА ЗВЕЗДА НА РЕАЛ ЗА МАЛКО НЕ ОТИШЪЛ В БАРСА

Барселона бързо се споразумява с ПСВ за цената на бразилеца - 1.5 милиарда песети, което в "днешни пари" е около 15 милиона евро. Гаспарт разказва, че проблемът е бил подписът на самия футболист, който е трябвало да бъде убеден да парафира до 15 юли, защото това е бил уговореният краен срок с тима от Айндховен.

В последствие обаче ПСВ решава, че не желае да се разделя с Роналдо и прави всичко възможно да предотврати контакт между агентите му и Гаспарт. Футболистът е на почивка в Маями седмица преди изтичането на крайния срок на споразумението между Барса и ПСВ, а холандският клуб дори е уредил охрана за стаята на Роналдо.

Въпросните бодигарди не пускат Жоан Гаспарт да влезе, за да проведе лично преговорите с бразилския нападател. Президентът на Барса обаче е решен да не се връща в Каталуния с празни ръце и действия изключително изобретателно.

Той уговаря сервитьор в хотела да му даде униформата си и табла с бутилка "Кока-кола". Дегизиран по този начин, той успява да мине през охраната на вратата и самият Роналдо му отваря, без първоначално да подозира за какво става въпрос.

В последствие Гаспарт разкрива самоличността си и Роналдо приема дегизировката със смях, като подписва "седейки на леглото си" договора с Барселона. От ПСВ отказват да повярват, че това е факт, защото са сигурни, че са опазили футболиста от Гаспарт, но той им праща копие от документа, а и самият Роналдо след това по телефона разкрива за сделката.

На 10 юни - на следващия ден - бразилецът е представен като новото попълнение на Барселона. През предстоящия сезон 1996/96 Роналдо вкарва 34 гола в 37 мача за Барселона в Примера, както и общо 47 попадения в 49 мача от всички турнири.

С екипа на каталунците печели КНК, Копа дел Рей и Суперкупата на Испания, а е и топ голмайстор на първенството, като грабва Златната обувка на Европа. До сезон 2008/09 той бе последният играч с над 30 гола в Ла Лига.

През лятото на 1997 година Интер се възползва от проблемите с подновяването на договора на Роналдо с Барселона и Феномена преминава на "Джузепе Меаца" за тогавашната рекордна сума от 24 милиона евро.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички