Испания, извади пръсти от устата и ръкопляскай на Пике!


Испания, извади пръсти от устата и ръкопляскай на Пике!
Снимка: Getty Images/Guliver

3514 0

Феновете на най-великата игра обичат футболистите, заради това, което правят на терена. Оценяват поведението на терена, характера, проявен в отделните мачове, борбеността, верността към една идея или емблема. Обичат смелите играчи, с големи топки, независимо какви глупости правят понякога на терена или извън него. Е, защо тогава феновете в Испания не са луди по Жерар Пике?

Защитникът притежава редица от тези качества, които се ценят във футбола, но и в живота - смелост, мъжество, честност, характер и всеотдайност. Но въпреки това е най-мразеният футболист в Испания, освиркван дори на тренировки, защото обича Каталуня. Колко престъпно, нали?...

"Прегрешенията" на испанския национал са, освен силната любов към региона, в който е роден, също и честите му критики към Реал Мадрид, както и такива към испанското правителство. Смелата му и почти радикална позиция по отношение на Каталуня и Испания.

Но къде греши Пике? Щом вярва в това, че Каталуня трябва да бъде независима от Испания, какво направи той? Агитира ли, пропагандира ли, напада ли остро правителството? Не видяхме такова нещо. Футболистът, както всеки нормален човек, просто осъди насилието. А да бъдеш пропагандист означава да призоваваш към ответни мерки и безкрайна съпротива. Пике никога не е правил нещо подобно.

За Каталуня референдумът е възможност да покаже голямото назряло недоволство и вероятно да получи някаква изгода - например, статут на автономия, какъвто е имала и по-рано и той ѝ е позволявал да отделя повече пари за собственото си развитие.

Ако един футболист няма нищо против Испания, ако я смята за велика страна и обича местните хора, то как подкрепата му на независимостта на Каталуня му пречи да играе за испанския национален отбор? При условие че Каталуня е част от Испания? Да бъдеш радетел за независимост не означава да мразиш всичко испанско.

Британският тенисист Анди Мъри, например, се обяви за поддръжник на независимостта на Шотландия - в навечерието на референдума през 2014 година, но никога не се почувства по-малко британец, когато вдигна втората си титла на "Уимбълдън" през 2016 г.

"Всички могат да изказват мнение за политиката - сервитьорите, журналистите, механиците. Но на футболиста му е забранено да говори за това. Разбирам, че ние сме известни хора и е погрешно да се причисляваме публично към една от партиите, но простото разсъждение е допустимо", размишлява защитникът по темата.

Всеизвестна максима, към която мнозина се придържат и помага в различни сфери на живота е тази, че всичко се решава чрез диалог. В това вярва и звездата на Барселона. Той е сред малцината, които са готови да слушат и искат да чуят и двете страни.

"Всички хора на планетата не могат да мислят еднакво и ние трябва да намерим пресечни точки чрез диалог. Очевидно, че много хора в Испания искат този диалог, всичко може да се реши с дискусия. Цялата ситуация с Каталуня ми напомня на опитите на 18-годишен юноша да напусне дома си. Ако вие седнете и поговорите с него, той вероятно няма да отиде никъде. Но моето мнение далеч не е най-важното, цялата работа трябва да я свършат политиците. Важно е да се разбере, че вие няма да разберете цялата ситуация, ако не сте били в Каталуня. Трудно е да съдите за това от Мадрид, Андалусия или друг регион", казва още каталунецът.

Жерар Пике никога не е предлагал да се подкрепи отделянето на Каталуня от Испания, той просто подкрепи правото на своя народ да гласува. И неслучайно много от съотборниците му, начело с треньора Хулен Лопетеги и капитана Серхио Рамос, го защитиха, и то не с половин уста.

"Не трябва да смесваме политиката и спорта. Това е голяма грешка. Тук ние играем футбол, а не се занимаваме с политика. Моята задача е да събера и подготвя най-добрите", каза Лопетеги, след като феновете освиркаха Пике и го затрупаха с обиди, както на тренировката преди мача с Албания, така и по време на самия двубой.

"Пике не трябва да бъде критикуван, не бива да бъде обвиняван в нещо. Той трябва да бъде подкрепян, дори мнението му да е различно от вашето. Жерар винаги оставя на терена всичките си сили в мачовете на националния отбор", заяви полузащитникът на "Ла Фурия" и Атлетико (Мадрид) Саул Нигес.

Дори политици, които не са и каталунци, се изказаха в подкрепа на бранителя.

"Аз не съм каталунец и не съм фен на Барселона, но се гордея с действията на Пике. Той храбро защитава своите идеи, обличайки националната фланелка", каза испанският политик Пабло Иглесиас от лявата партия "Подемос".

Феновете безмилостно искат Пике - вън от националния отбор. Той заяви, че е готов да се оттегли, но ако ръководните фактори смятат, че е неуместно да бъде там. Но сърцето му не иска да сваля тази фланелка.

"Ако напусна, това би означавало, че тези хора са спечелили. Онези, които смятат, че най-доброто решение е да освиркват и да обиждат. Няма да им доставя това удоволствие", каза категорично той.

Националът е освиркван не от вчера или днес от феновете на Испания. Причина за това неведнъж е ставало заяждането му с Реал Мадрид, играчи на който тим изобилстват в тима на "Ла Фурия". През 2015 г. той каза по повода:

"Обичам Барселона, но това не ми пречи да поддържам великолепни отношения с отделни играчи на Реал. Когато ми се роди второто дете, Икер Касияс ми изпрати цветя. В отговор му пожелах да пуснат 4 гола от Атлетико в следващия мач. И те пуснаха! Ние и досега си спомняме този момент".

И: "Последното нещо, което ще направя, е да напусна националния отбор. Въпреки всичките тези освирквания, ще правя това, което ми каже треньорът".

Струва си да добавим, че Пике е признавал, че в Барселона печели 50 пъти повече, отколкото в Испания. Но парите тук не са фактор... Става дума за любов.

Все пак с действията, позицията и мъките, които преживява заради тях, звездата стана идол за мнозина каталунци. И не само. Въпреки че той е само едно 30-годишно момче, което се бори за правото да заяви позицията си.

Отсега е ясно - бъдещето на този футболист е в политиката. Той и сега е популярен политик, освен футболист. Но, за разлика от мнозина от политиците в страната, които вършат лоши неща спрямо народа си, неговият слоган ще бъде: "Мир, любов и право на избор".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички