Десетте проблема, които Барселона трябва да реши през сезон 2019/2020


Десетте проблема, които Барселона трябва да реши през сезон 2019/2020
Снимка: Getty Images/Guliver

7139 0

Испанският шампион Барселона се подготвя за своя трети сезон в ерата на треньора Ернесто Валверде. Все още обаче има мистерии около клуба, които трябва да бъдат решени преди старта на кампанията 2019/2020. 

Катастрофата в 1/2-финалите на Шампионска лига бе едно от най-големите разочарования за клуба през изминалия сезон. Сега феновете са сигурни, че каталунците са сглобили идеалния отбор, с който да спечелят отново най-ценното отличие в клубния футбол. В тима пристигнаха желаните нови играчи - Френки Де Йонг и Антоан Гризман, но Валверде и президентът Хосеп Мариа Бартомеу все още имат въпросителни за решаване, които трябва да бъдат "избистрени" максимално бързо.

1. Дясната зона на защитата

Нелсон Семедо пожела да напусне, но ръководството на Барселона отказа. Атлетико Мадрид бе опция за играча, но той нямаше как да бъде включен в сделката за Антоан Гризман, който имаше задължителна откупна клауза в договора си. Валверде харесва португалския бранител, но през сезона редуваше участието му в мачовете със Сержи Роберто, като така и не реши кой ще бъде титуляр в тима му.

2. Лявата зона на защитата

Напускането на Люка Дин остави Жорди Алба като единствен ляв защитник в отбора. Валверде не харесва играта на Миранда и така това се превръща в един от най-големите проблеми за отбора. Пред ръководството има две опции - една скъпа и една евтина. Филипе Луис все още няма договор с Атлетико Мадрид и в момента е свободен агент. Другата опция е Жуниор Фирпо от Бетис, който може да пристигне на "Камп Ноу" срещу 50 милиона евро.

3. Централните защитници

Джейсън Мурио и Томас Вермален напуснаха тима, а пристигането на Матайс Де Лихт е почти невъзможно. През миналата година Жерар Пике си партнираше в голяма част от сезона с Клемен Ленгле, но и Самуел Юмтити е готов да се бори за място в стартовия състав. 

4. Възможна смяна на системата

Изминаха 16 година от както Франк Рийкард пристигна в отбора и представи на "Камп Ноу" любимата си схема 4-3-3. Това е една от най-ползваните схеми в клуба особено по времето на Хосеп Гуардиола, но не е сред любимите на настоящия треньор. 

През по-голямата част от престоя си в каталунската столица Валверде залага на "разчупено" 4-4-2. Сега обаче Лионел Меси, Луис Суарес и Антоан Гризман ще трябва да получат правото си да играят заедно, но така ще се промени нареждането в халфовата линия.

5. Млади срещу стари

В момента Валверде разполага със състав, в който преобладават играчите на 30 години. Жерар Пике, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Иван Ракитич, Лионел Меси и Луис Суарес са от грешната страна на "тридесетака", но имат гарантирано място в стартовия състав. Остава да се види, как треньорът ще намери баланса между млади и стари.

6. Кой ще получи повече време за изява в средата на терена?

Ако Валверде реши да ползва схемата 4-3-3, това значи, че ще има място само за трима играчи в халфовата линия. Бускетс, Ракитич и Артуро Видал са опитните в тази линия на игрището, но през изминалата година Артур впечатли с изявите си. Освен това клубът плати 70 милиона за Де Йонг, който също ще трябва да получи място за изява на "Камп Ноу".

7. Да купят Неймар, или да вземат друг нападател?

Да върнат Неймар в Барселона от ПСЖ изглежда като много трудна и скъпа процедура за това лято. Барселона със сигурност има нужда от още малко подсилване в атака предвид непостоянството на Филипе Коутиньо и Усман Дембеле.

8. Напускащите

Яспер Силесен, Мурило, Вермален, Кевин-Принс Боатенг напуснаха Барселона, а Пако Алкасер и Андре Гомес превърнаха заминаването си под наем в постоянен договор. Освен това Рафиня и Малком също са спрягани за продажба. Ситуацията с Коутиньо не е сигурна, както и с Дембеле.

9. Позицията на Валверде

Голяма част от феновете на отбора не искаха специалистът да продължава работата си в клуба след трагичния сезон 2018/2019. За много от тях второ поредно отпадане в Шампионска лига по идентичен начин е трудно за "преглъщане". Освен това на трибуните ще стане изключително "горещо", ако сезонът не започне добре за шампиона на Испания. 

10. Хосеп Мариа Бартомеу и наследството му

За Хосеп Мариа Бартомеу ще бъде трудно да остави по-добро наследство от това на Сандро Росел, а трудно щеше да задмине и направеното от Хоан Лапорта, ако в клуба не бяха блеснали гениите на Хосеп Гуардиола и Лионел Меси. 

Никога преди президент на Барселона не е имал властта, която Бартомеу притежава през 2019. Той е този, който пътува за преговори за входящи трансфери, той избра да привлече Гризман, а може да направи и същото с Неймар. Той има още две години като президент на испанския гранд и целта му е само една - спечелване на Шампионска лига.

Вчера от Барселона пък представиха официално Антоан Гризман, като френският национал избра доста любопитен номер за първия си сезон на "Камп Ноу". Подробности вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички