Барселона смачка Атлетико, но "дюшекчиите" извъртяха шокиращ обрат в края


Барселона смачка Атлетико, но "дюшекчиите" извъртяха шокиращ обрат в края
Снимка: Guliver/GettyImages

9841 0

В четвъртък вечер продължава турнира за Суперкупата на Испания, като един срещу друг се изправят шампионът в Ла Лига Барселона срещу подгласника Атлетико Мадрид. Както е известно, испанската футболна федерация промени регламента за този трофей и направи 4-странен турнир между най-добрите отбори за изминалия сезон в Испания (за първенство и за купата) и надпреварата се провежда в Саудитска арабия. 

Шампионът на Испания доминираше изцяло случващото се на терена след 20-ата минута, но направи доста пропуски и двата отбора се оттеглиха на почивка при резултат 0:0. Още в 17-ата секунда на второто полувреме обаче резервата Коке се разписа и даде аванс на "дюшекчиите". 

Каталунците реагираха като ужилени и само в рамките на 16 минути обърнаха напълно развоя на мача с голове на Меси и Гризман. Нещо повече - на два пъти VAR отмени попадения на Меси (за игра с ръка) и на Пике (заради засада на Суарес). По всичко изглеждаше обаче, че каталунците държат нещата под свой контрол. 

В 81' защитата на Барса заспа и Витоло беше изведен сам срещу вратаря, като в наказателното поле Нето спъна нападателя, а Алваро Мората изпълни точно отсъдената дузпа - 2:2. Пике, който не беше на мястото си и при излизането на Витоло сам срещу вратаря, отново беше разминат лесно, този път от Алваро Мората в 86', а нападателят изведе Кореа сам срещу Нето за 2:3 в полза на мадридчани. 

Така във финала ще видим дерби на столицата на Испания, като Атлетико ще спори за трофея срещу Реал Мадрид. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути двата отбора не предприеха изчаквателна тактика и се впуснаха в атаки. Барселона опита с типичния си стил с атаки наситени с подавания, докато Атлетико действаше по-директно. Още в 5-ата минута Нето улови плътен удар на Томас Партей от дистанция.

Барселона отговори с удар покрай левия страничен стълб на Артуро Видал. Малко по-кътсно имаше спиране на играта, за да се окаже медицинска помощ на сблъскалите се във въздуха Анхел Кореа и вратаря на "каталунците" Нето. Минути след това такава се наложи и за стражът на "дюшекчийте", който бе фаулиран от Луис Суарес.

Най-добрият шанс за Барселона се откри в 22', когато след двойно подаване със Суарес Меси нахлу в наказателното поле и стреля, но Облак с решително действие пред вратата успя да отрази, а след това Томас Партей изби. 

С преминаването към втората половина на полувремето Барселона установи траен натиск в полето на Атлетико, като на моменти почти всички играчи на столичани бяха в наказателното поле. В 29' Меси получи нов шанс за гол при удар от границата на наказателното поле, но стреля в аут. В 37' пък Суарес искаше дузпа, след като ударът му беше блокиран от Савич, но ясно се видя, че топката се удря в гърба на защитника, а не в ръката, както претендираше яростно нападателят. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Само 17 секунди след началото на второто полувреме "дюшекчиите' поведоха. Те подходиха директно след изпълнението на център и Кореа получи топката пред наказателното поле. С точен пас по тревата той изведе Коке, появил се на терена след почивката, и капитанът не сбърка - 0:1. 

Радостта на мадридчани обаче не траеше дълго. След центриране на Видал в наказателното поле, Суарес не успя да овладее много добре и кълбото се озова на границата в наказателното поле у Меси. Между трима той намери пролука и с мощен удар с по-слабия си десен крак успя да реализира от 13 метра - 1:1. Скоро след това Меси отбеляза още един гол, но той беше отменен съмнително заради игра с ръка на Ла Пулга. 

Все пак в 62' натискът на Барселона си каза думата, след като Суарес получи страхотна топка в наказателното поле и стреля с глава, Облак спаси, но Гризман добави също с глава и реализира за 2:1. След това и гол на Пике беше отменен заради засада на Суарес, който беше в активна позиция при центриране в наказателното поле. 

В 81' Алваро Мората възстанови равенството след точно изпълнение на дузпа за нарушение на Пике, а в 86' Анхел Корея бе изведен сам срещу вратаря и успя да го преодолее за 2:3. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Барселона: Нето, Алба, Умтити, Пике, Роберто, Бускетс, Де Йонг, Видал, Меси, Суарес, Гризман

Атлетико: Облак, Ренан Лоди, Савич, Фелипе, Трипиър, Томас Партей, Ерера, Саул, Кореа, Феликс, Мората

Мачът може да гледате ТУК

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

След пауза по празниците двата отбора изиграха по един мач от началото на годината в Ла Лига. Барселона стигна само до 2:2 срещу Еспаньол и предаде първото място за сметка на Реал Мадрид. Атлетико пък спечели трудно срещу Леванте с 2:1 и се върна на 3-ото място в класирането. 

Двата отбора вече играха веднъж помежду си през сезона, като с късен гол на Лионел Меси Барселона спечели с 1:0 на "Уанда Метрополитано". Сега обаче е заложена съдбата на 3-ия трофей в Испания и Атлети със сигурност ще търси реванш за поражението. 

Интересен факт е, че Атлетико (Мадрид) няма победа над Барселона в испански турнир от 2010 година насам, но пък два пъти отстрани каталунците в Шампионска лига (2014, 2016). 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички