9 месеца по-късно: Какво подобри и какво не успя да промени Куман в Барселона


9 месеца по-късно: Какво подобри и какво не успя да промени Куман в Барселона
Снимка: Getty Images

1848 0

Барселона изглежда предаде титлата в Ла Лига или на Атлетико Мадрид, или на Реал Мадрид във вторник вечер, след като направи 3:3 срещу Леванте.

Всички погледи сега са насочени към Роналд Куман и това дали холандецът ще продължи да бъде треньор на Барселона и през следващия сезон, като президентът на клуба Жоан Лапорта все още не е казал нищо по темата. Въпреки това, холандецът вече заяви, че осъзнава, че трябва да поеме своята отговорност!

След повече от девет месеца начело, няма съмнение, че в някои отношения Роналд Куман постигна успехи с подхода си. Неговата задача изобщо не беше лесна и той застана начело на отбор, който бе емоционално разбит, след като бе смазан с 8:2 от Байерн Мюнхен в Шампионска лига, а на всичкото отгоре и Лионел Меси искаше да си тръгне от "Ноу камп"!

Отделно от това, Куман се нагърби с тежката и непрестижна задача да се отърве от Луис Суарес и въпреки че му бяха обещани заместници, те така и не се появиха. Вместо това пристигна Миралем Пянич, който се озова в Барселона като част от сделка, при която Артур отиде в Ювентус. Сержиньо Дест пък бе привлечен от Аякс, за да замени Нелсън Семедо, който замина към Англия. Докато десният бек играеше сравнително често, то със сигурност не можем да кажем същото за Пянич...

Не може да се отрече, че Роналд Куман проправи пътя на младоци като Педри, Мингеса, Араухо и Мориба, които вече често попадат сред титулярните 11, въпреки наглед крехката си възраст.

Холандският наставник трябваше да наложи и нова схема на игра в Барселона през втората половина на сезона, тъй като предпочитаната от него формация 4-2-3-1 очевидно не работеше.

След като премина към схема с трима в отбрана, тимът му като че ли намери баланса, но когато беше най-напечено, каталунците се проваляха. Да, контузиите също попречиха на Барса да бъде в оптимален вариант, но такива имаше и в Атлетико Мадрид, и в Реал Мадрид!

В редиците на Барселона има отчетлива липса на отборен дух и психическа сила, които са необходими, за да може един клуб от такъв ранг да се бори за всички трофеи, дори когато конкурентите му са във върхова форма. Може би именно това бе най-големият провал в работата на Куман - не успя да намери рецептата как да мотивира достатъчно и най-вече ПЕРМАНЕНТНО своите футболисти. 

През този сезон Барселона непрекъснато показваше две лица, което няма как да е достатъчно, за да удовлетвори амбициите на ръководството и феновете на отбора. Да, тимът играе сравнително атрактивно и доминира през по-голямата част от мачовете си, но това не му носи желаните резултати.

На "Ноу камп" се нуждаят повече отвсякога от играч тип Карлес Пуйол, който не би се поколебал да удари шамар на някого, защото се е разконцентрирал в неподходящия момент. А такива моменти, които изискваха такава намеса, с лопата да ги ринеш през този сезон...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички