9 години от трансфера на Роналдо в Реал - ще бъде ли днешната дата повратна за CR7?


9 години от трансфера на Роналдо в Реал - ще бъде ли днешната дата повратна за CR7?
Снимка: Guliver/Getty Images

2368 0

На днешната дата, точно преди 9 години, бе обявен един от най-големите трансфери в историята на футбола. Тогавашният 24-годишен футболист и носител на "Златната топка" за 2008 година Кристиано Роналдо подписва с един от двата най-големи испански колоса Реал Мадрид. И в този момент най-добрият португалски футболист започва да пише своята история...

След три месечни спекулации трансферът става факт. Сумата е рекордна - 80 млн. паунда. Роналдо подписва 6-годишен договор, като получава около 106 хил. паунда на седмица, което отново е рекорд за времето си. Флорентино Перес поставя откупна клауза в договора на португалеца на стойност 1 млрд. евро, с което на практика прави невъзможно закупуването на футболиста в рамките на договора му.

През сезон 2010/11 година футболистът отбелязва 41 гола в първенството, с което поставя рекорд и печели "Златната обувка". През март 2012 г. става играчът достигнал най-бързо 100 вкарани гола в Примера Дивисион, вкарвайки 101 гола в 92 мача.

На 13 юни 2012 г., Роналдо спечели Trofeo Alfredo Di Stefano като най-добрият играч на сезона в Ла лига. Печели първенството и суперкупата през същата година.
През сезон 2012/13 на Шампионската лига той става голмайстор на турнира с 12 гола от 12 мача

На 13 юни 2012 г., Роналдо спечели Trofeo Alfredo Di Stefano като най-добрият играч на сезона в Ла лига. Печели първенството и суперкупата през същата година. През сезон 2012/13 на Шампионска лига той става голмайстор на турнира с 12 гола от 12 мача.

На 15 септември 2013 г. подновява своя договор с Реал Мадрид до 2018 г. със заплата от 17 млн. евро на сезон. Доброто му представяне през календарната 2013 г. на клубно и национално ниво му носи престижната награда за всеки футболист – "Златната топка". На церемонията по награждаването на 13 януари 2013 г., наградата му бива връчена от легендарният футболист Пеле, а подгласници на Роналдо са Лионел Меси и Франк Рибери.

През сезон 2013/14, Роналдо успява да подобри на два пъти клубния рекорд на Реал Мадрид за най-много голове с белия екип. Първо измества от петото място Уго Санчес, който до този момент има 209 гола във всички турнири, а на 23 март 2014 г. след Ел Класико успява да измести и легендата Ференц Пушкаш от четвърто, който на сметката си има 242 гола. Роналдо печели „Златната обувка“ като става голмайстор на Европа за сезон 2013/14, успявайки да отбележи 31 гола в испанското първенство, а престижната награда си я поделя с нападателя на Ливърпул, Луис Суарес, който има също толкова голове в Английската Висша лига. След финала в Шампионска лига, който Роналдо печели с Реал Мадрид, успява да подобри и друг рекорд – този за най-много голове в турнира. През целия вече отминал сезон успява да отбележи 17 гола като по-този начин подобрява рекорда на Лионел Меси от 14 гола. С тези си попадения той става и едноличен лидер при голмайсторите в Шампионска лига за сезона.

На 12 август 2014 г., Роналдо отбелязва два гола във финала за Суперкупата на Европа срещу отбора на Севиля, като по-този начин Реал Мадрид печели купата с 2 – 0. Това е единствената купа, която Роналдо не беше печелил на клубно ниво дотогава. Печели своята трета "Златна топка" в края на годината. Завършва сезона с рекордна четвърта "Златна обувка" в Примера Дивисион.

През 2016 и 2017 година печели отново на два пъти "Златната топка", с което броят им се покачва на пет. Поставя стотици рекорди, които продължава да подобрява и към момента. Роналдо се превръща в голмайстора на Реал Мадрид в цялата история на клуба, а през 2018 година печели петата си Шампионска лига (4 с Реал Мадрид).

След отпадането на Португалия на Световното първенство в Русия се заговори все по-усилено в медиите за трансфер на нападателя в Ювентус. Кристиано Роналдо прекара девет дълги години на Перинейския полуостров, а днешната дата със сигурност е знакова за футболиста. Дали отново 6 юли ще бъде повратен ден за CR7 - предстои да разберем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички