8 минути футболно съвършенство стигнаха на Барселона да разгроми Севиля


8 минути футболно съвършенство стигнаха на Барселона да разгроми Севиля
Снимка: Getty Images/Guliver

5050 0

"Камп Ноу" започва да се превръща в "къща на кошмарите" за треньора Хулен Лопетеги, който през миналата година трябваше да преживее тежко 5:1 като наставник на Реал Мадрид, а в неделя вечер воденият от него Севиля отнесе 4 попадения от Барселона в дерби мач от 8-ия кръг на Ла Лига.

Крайният резултат обаче не разказва цялата история на срещата между двата отбора, тъй като герой в мача можеше да е Люк де Йонг. Холандският таран изпусна куп положения през първото полувреме, с които можеше да промени крайния изход от срещата, а след пропуск в 26' Барселона записа брилянтни 8 минути, с които реши всичко в срещата. 

В 27' Луис Суарес прати феновете в екстаз, след като завърши отлично центриране на Семедо с ефектна задна ножица, попаднала в левия ъгъл на вратата. Само 5 минути по-късно Артур пусна фантастично подаване в наказателното поле за Видал, който засече пред слисания поглед на защитниците, чакащи да бъде отсъдена засада - 2:0. В 35' Дембеле със солова акция довърши започнатото и с красив финт и ефективен завършващ удар даде класическа преднина на тима си. 

Второто полувреме се разви по подобен начин, след като севилци се скъсаха да пропускат положения, а 12 минути преди края дойде и мигът на Меси, който се разписа от пряк свободен удар - 4:0. В края на мача обаче Барса получи не един, а два червени картона. Резервата Араухо фаулира откъсващия се сам срещу Тер Щеген Чичарито, а Дембеле репликира рефера за ситуацията и също беше изгонен с червен картон (втори жълт). Дори това не помогна на Севиля да вкара поне един почетен гол. 

След издънката на Атлетико по-рано в неделя, Барселона се върна на втората позиция в класирането с актив от 16 точки - само на 2 зад Реал Мадрид. Приливът от голове срещу Севиля пък направи нападението на каталунците най-резултатното през сезона (20 отбелязани попадения - 1 повече от Виляреал и 4 повече от Реал Мадрид). 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Стартът на срещата беше много динамичен, като и за двамата вратари имаше доста работа. След първоначален натиск на Барселона Севиля зареди страхотни атаки по посока вратата на Тер Шеген и в 12' германецът направи страхотно спасяване срещу Де Йонг, който получи топката в коридор и стреля. Последваха нови удари на холандеца и Фернандо, но те профучаха покрай вратата на Барселона. 

В 26' Севиля направи най-големия си пропуск в мача, след като при центриране на Навас отдясно отново Де Йонг беше на прекрасна позиция и засече с глава от малкия пеналт, но прати топката в аут. В ответната атака пък Барселона поведе с брилянтно изпълнение на Суарес. 

Де Йонг изведе Дембеле пред наказателното поле, а френският ас подаде наляво, където беше Семедо. Той успя да центрира пред малкото наказателнот поле, където Суарес се оказа в неудобна позиция за игра с глава, но се завъртя с гръб към вратата и стреля с прекрасна задна ножица - удар в долния ляв ъгъл и 1:0 за каталунците. 

"Рохибланкос" опитаха бързо да отговорят на предизвикателството, но вместо това в 32' резултатът беше удвоен. Артур получи топката от Семедо пред наказателното поле и видя нахлуващия Видал. Центрирането на бразилеца беше перфектно, а чилиецът засече с крак, разписвайки се за 2:0. Голът беше преразгледан от VAR, а системата показа, че Навас е нарушил линията на защитата и е покрил засадата. 

Вихрушката пред вратата на Севиля продължи, а с прекрасно индивидуално действие блесна Усман Дембеле. Той нахлу в наказателното поле на скорост, залъга, че ще стреля и прати защитник встрани от себе си, а след това елегантно стреля покрай вратаря - 3:0 за каталунците, и то след многото пропуски, направени от футболисите на Хулен Лопетеги. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Втората част започна по същия начин като първата - с пропуск на Севиля. Отново Де Йонг се озова очи в очи с Тер Щеген, но този път успя да стреля покрай него. Гредата обаче помогна на каталунците да не допуснат ранен гол през второто полувреме. Последваха още няколко интересни атаки на гостите, но до сериозен шанс да гол не се стигна. 

И, въпреки че гостите бяха далеч по-дейни в нападение, Барселона се опази "суха" в следващите минути и така се стигна до 78'. Суарес беше съборен пред наказателното поле и Лео Меси изпълни прекия свободен удар. Изстрелът не беше перфектно насочен в левия ъгъл, но топката летеше с висока скорост и Вацлик не успя да се намеси успешно - 4:0 за каталунците. 

Севиля беше близо до това да вкара поне почетен гол, след като Чичарито беше изведен сам срещу вратаря, но резервата Араухо фаулира мексиканеца пред наказателното поле - директен червен картон за младока. В споровете със съдията се включиха почти всички играчи на Барселона, а Усман Дембеле отправи жестове към рефера и също си заслужи директен червен картон. Барса остана с 9 души на терена за последните 5 минути, но дори това не помогна на "рохибланкос" да се разпишат в срещата - 4:0 краен резултат. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Барселона: Тер Щеген, Роберто, Тодибо, Пике, Семедо, Артур, Де Йонг, Видал, Дембеле, Суарес, Меси

Севиля: Вацлик, Навас, Карлос, Карисо, Регилон, Фернандо, Торес, Банега, Окампос, Нолито, Де Йонг

ПРЕДИ МАЧА:

Кадрови проблеми преди двубоя имат само домакините. Барселона не може да разчита на двамата си леви бекове Жорди Алба и Жуниор Фирпо, като се очаква треньорът Ернесто Валверде да постави отляво Нелсон Семедо, а на мястото му да сложи Серхи Роберто. В центъра на отбраната каталунците също имат проблеми - заради наказание в мача няма да може да вземе участие Клеман Лангле. Неговият заместник Самуел Юмтити пък е контузен. Вероятно шанс ще получи младокът Жан-Клер Тодибо.

И двата тима играха през седмицата в евротурнирите, но каталунците бяха на сцената в Шампионска лига, докато Севиля игра в Лига Европа. И съперник на испанския шампион беше Интер, а андалусийци мериха сили с далеч по-скромния АПОЕЛ (Никозия).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички