7 важни проблеми, с които новият президент на Барселона ще трябва да се справи


7 важни проблеми, с които новият президент на Барселона ще трябва да се справи
Снимка: Getty Images/Guliver

1756 0

Барселона ще има нов президент до 24 януари 2021 г. и който и да спечели, то ще има немалко и никак нелеки задачи. Каталунският клуб не е на ниво както на терена, така и извън него през последните няколко месеца и сега се оказа в сериозни финансови проблеми. Както спортни, така и институционални - има въпроси, които трябва да бъдат решени и такива, които трябва да бъдат разгледани.

Януарски трансферен прозорец

Новият президент ще има само девет дни, за да завърши всяка сделка преди трансферния прозорец да се затвори. Роналд Куман се нуждае от централен защитник и нападател, като Ерик Гарсия и Мемфис Депей вече са набелязани. Играчи като Жуниор Фирпо, Мартин Брейтуейт и дори Усман Дембеле могат да продължат напред и да се разделят с тях.

Бъдещето на Меси

Когато новият президент встъпи в длъжност през януари, Лионел Меси вече ще бъде свободен да разговаря с други клубове преди изтичането на договора му през юни 2021 г. Задачата да убеди капитана на първия отбор да остане е огромна, особено докато Манчестър Сити оглежда сериозно ситуацията.

Бъдещето на Куман

Въпреки че не е точно проблем, новият президент трябва да вземе решение дали иска да задържи Куман. Холандецът се присъедини към клуба през лятото със съзнанието, че новият президент може да има свой избор за първия отбор на землянката.

Запазване на бюджета

Барселона изпрати миналия сезон със загуба от 97 милиона евро, след като данъците очакваха печалбите им да паднат с 18 процента до 855 милиона евро. През юни нетният им дълг беше 488 милиона евро. Тази финансова картина принуди клуба да проведе разговори за намаляване на заплатите с 30 процента за всички служители, включително играчите от първия отбор.

Нов стадион

Проектът е одобрен от членовете, но новият съвет трябва да изгради достатъчно финансови средства, за да финансира реконструкцията на "Камп Ноу". Около 109 милиона евро вече са похарчени за новия стадион.

Европейска Суперлига

Управителният съвет на Хосеп Мария Бартомеу е включил Барселона за Европейска Суперлига непосредствено преди оставката им. Новият съвет трябва да проучи това споразумение и участието на Барселона във всяка Суперлига трябва да бъде одобрено от членовете.

Политическа позиция

Новият борд на Барселона трябва да изясни политическата позиция на клуба по отношение на текущата ситуация в Каталуния. Предишният съвет се дистанцира от различни партии, въпреки че те показаха подкрепа за правото да решават независимостта на Каталуния. Всъщност Бартомеу предположи в прощалната си пресконференция, че отказът му да подкрепи публично движението за независимост допринесе за неговия крах на "Камп Ноу".

Междувременно стана ясно, че Барселона води преговори с една от големите си звезди за нов договор (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички