Защо Лига Европа е много по-важна за Барселона, отколкото изглежда?


Защо Лига Европа е много по-важна за Барселона, отколкото изглежда?
Снимка: Getty Images

2205 0

Испанският гранд Барселона се намира в невиждана за клуба в модерната му история криза - и финансова, и като представяне на отбора. Разпадът през сезон 2020/21 е голям, но това бе очаквано с оглед неадекватното ръководене на каталунците в последните години, а след това и раздялата с иконата Лионел Меси.

Кулминацията в краха за Барселона през сезона

Една от негативните кулминации за кампанията бе класирането на 3-то място в групата в Шампионска лига - след Байерн Мюнхен и Бенфика, което налага участие във втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа през новата година. Това навлече много подигравки от съперниците на каталунците, а сред феновете на Барса се забелязва типичното за гранд от този род подценяване на състезанието. Това обаче може да бъде много опасно, защото всъщност турнирът е важен за клуба.

Едно на ръка, че Барселона никога не е печелил нито Лига Европа, нито турнира под предишните му наименования. Дори кралят на Шампионска лига и кръвен враг на отбора Реал Мадрид има два трофея от втория по сила европейски клубен турнир на УЕФА.

Второ на ръка, че това може да се окаже единственият трофей за "блаугранас" през тази кампания, а е важно и за Шави да тръгне с такъв в първия си сезон, и за младите футболисти, с които е изпълнен съставът.

Лига Европа: Пътят за Барселона към Шампионска лига?

И трето и вероятно най-значително - Лига Европа може да се окаже единственият път за Барселона към Шампионска лига през сезон 2021/22. До момента каталунците имат изиграни 18 мача в Ла Лига, а в тях са постигнали 7 победи, 7 равенства и 4 загуби.

Това им отрежда 7-ата позиция, която е недостатъчна дори и за третия по сила европейски клубен турнир Лигата на конференциите. Разбира се, голямата цел през кампанията е топ 4. За там обаче Шави и компания ще се борят със Севиля, който е най-близо до лидера Реал Мадрид, Бетис (3-ти към момента), Райо Валекано (4-ти), Атлетико Мадрид (5-и), Реал Сосиедад (6-и), Валенсия (8-и) и дори Виляреал, който е 9-и, но само с 3 точки по-малко от Барселона.

Битката няма да е никак лесна, а за първи път от много години насам Барса не може да се чувства сигурен за мястото си в топ 4, дори напротив - ще трябва доста да се труди. А ако случайно не попадне там, може да си осигури място в Шампионска лига чрез спечелването на Лига Европа, защото евентуално пропускане на европейската клубна кампания в Турнира на богатите ще значи огромна загуба и на финансови средства, и на престиж. А към момента Барселона се нуждае отчаяно и от двете.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички