Ливърпул реши 1/8-финала, при това в Прага, Дарвин Нунес блесна с 2 гола (ВИДЕО)


Ливърпул реши 1/8-финала, при това в Прага, Дарвин Нунес блесна с 2 гола (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4529 0

Ливърпул си гарантира спокойствие за реванша срещу Спарта Прага, побеждавайки с убедителното 5:1. Шести техен гол, реализиран от Мохамед Салах за 1:5, беше отменен заради засада в 86'.

Мърсисайдци поведоха с 3:0 още до полувремето след гол от дузпа на МакАлистър в 6' и две красиви попадения на Дарвин Нунес в 25' и 45+3'.

В амото начало на второто полувреме Спарта се върна в мача, след като Конър Брадли си отбеляза автогол. Седем минути по-късно обаче Луис Диас върна преднината от 3 гола на "червените".

Петият гол на гостите, реализиран от влезлия като резерва Мохамед Салах, беше отменен заради засада. Пети гол за мърсисайдци все пак падна в 90+4, реализиран от друга резерва днес - Доминик Собослай.

Дарвин Нунес блесна в това гостуване, отбелязвайки по красив начин и двата си гола. Първото му попадение тази вечер беше под номер 1000 за Ливърпул под ръководството на Юрген Клоп. Англичаните развалиха пък серията на Спарта от 7 евромача без загуба у дома. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна устремено мача и успя да поведе още в 6-ата минута. Това се случи след като Сьоренсен извърши нарушение срещу Алексис МакАлистър в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. Аржентинецът се зае с изпълнението и реализира хладнокръвно за 0:1 в Прага. 

Инфарктен момент за Ливърпул в 15-ата минута - Лукаш Хараслин се озова в наказателното поле на гостите и отправи опасен изстрел, който Келъхър успя да отрази с една ръка. Топката обаче полетя към вратата му, въпреки намесата и се наложи Гомес да я избие почти от голлинията.

В рамките на една минута Спарта създаде две добри възможности за гол, но не успя да изравни. Първо, в 20' Анхело Пресиадо шутира от вътрешността на наказателното поле, но бранител на мърсисайдци се хвърли и блокира с шпагат. Секунди по-късно Келъхър се справи с ъглов удар, изпълнен от Бирманчевич.

В 25' класата на Дарвин Нунес даде комфортна преднина на Ливърпул срещу Спарта. Той получи подаване от Харви Елиът и с мощен шут с десния крак, отправен извън наказателното поле, мушна топката под напречната греда за 0:2! Това е специален гол - под №1000 сред реализираните под ръководството на Юрген Клоп. 

В 36' Спарта си изработи ново положение, но Бирманчевич отигра нескопосано. Останал сам пред празна врата, той сякаш се спъна в топката и пропиля положението. Четири минути по-късно Хараслин можеше да застраши вратата на Ливърпул, но попадна в засада.

Домакините стигнаха до трети удар, принудил стража на мърсисайдци да се намесва, в първата минута от добавеното време. Две минути по-късно Ливърпул поведе с класическа преднина след ново блестящо отиграване на Нунес. Уругваецът получи от МакАлистър на ръба на наказателното поле и без да укротява топката, от движение, стреля, не оставяйки шанс на Виндал - 0:3!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна второто полувреме далеч по-зле, отколкото стартира и завърши първото. Юрген Клоп замени Джо Гомес с Конър Брадли, но секунди по-късно той си отбеляза автогол. Малко след това Конате изглежда се контузи и бе заменен от Върджил ван Дайк. Клоп реши да даде почивка и на Нунес, заменяйки го със Собослай.

В 53' гостите си върнаха преднината от 3 гола, след като и Луис Диас записа името си сред голмайсторите. Той получи фронтално от Харви Елиът и стреля, спирайки топката зад голлинията на клуба от Прага - 1:4. 

В 65' и двамата треньори направиха промени в своя състав - Клоп замени МакАлистър с Боби Кларк, а колегата му Бриан Приске пусна Казим Лачи на мястото на Лукаш Хараслин. В 74' пък след контузия в игра се завърна Мохамед Салах, който замени Луис Диас. 

В 74' Адам Карабец сменя Каан Кайринен, а малко след това в игра за Спарта влязоха Виктор Олатунджи (Ян Кухта) и Индрит Туци (Велко Бирманчевич).

В 84' Салах се възползва от подаване близо до ръба на наказателното поле и от вътрешността намери десния ъгъл на Виндал за 1:5. Голът му обаче бе разгледан с ВАР и отменен заради засада, макар да изглеждаше, че тя е била покрита. 

В самия край на мача Ливърпул вкара своя пети гол и си реши до голяма степен реванша. В ситуацията защитник на Спарта загуби топката, Доминик Собослай я пое, напредна и от границата на наказателното поле отбеляза за крайното 5:1. 

Стартови състави

Спарта Прага: Виндал, Бирманчевич, Витик, Зелени, Кайринен, Крейчи, Кухта, Пресиадо, Солбакен, Сьоренсен, Хараслин

Ливърпул: Келъхър, Гакпо, Гомес, Диас, Елиът, Ендо, Конате, Куанса, МакАлистър, Нунес, Робъртсън

Преди мача

Проблемите за гостите са главно кадрови, тъй като германският специалист не може да разчита на куп звезди. Сред контузените са Алисон, Арнолд, Байчетич, Гравенберх, Джоунс, Жота, Доук, Матип и Тиаго. Поради тази причина Клоп се очаква отново да заложи на няколко млади футболисти.

Само Павелка и Пешек не са на разположение за домакините, които през 2011 година се паднаха на 1/16-финалите за първи и последен, до този момент, път срещу Ливърпул. Тогава в Прага двата тима не успяха да си отбележат гол и попадение на Кейт едва в 86' успя да класира фаворита напред. 

Спарта Прага е в уникална серия и от 01.11.2023 г. насам има само две загуби, едно реми и цели 18 победи, 4 от които в контроли. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички