Исторически Аталанта ликува в Лига Европа! Развали суперсерията на Байер по най-болезнения начин (ВИДЕО)


Исторически Аталанта ликува в Лига Европа! Развали суперсерията на Байер по най-болезнения начин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5404 0

Аталанта е новият носител на трофея в Лига Европа! Бергамаските съкрушиха шампиона на Германия Байер Леверкузен с 3:0 на финала в Дъблин и грабнаха първата си европейска купа в своята история. Това им гарантира и място в Шампионска лига през следващия сезон. И трите гола бяха дело на Адемола Луукман в 12', 26' и 75'.

Той наказа непобедимия до този момент тим на Шаби Алонсо, който не успя да завърши сезона без загуба и края на великолепната серия бе сложен при 51 двубоя!

Адемола Лукман е третият нигерийски играч, който отбелязва във финал на голямо състезание на УЕФА, след Алекс Иуоби (2019 Лига Европа) и Джо Арибо (2022 Лига Европа). Също така е първият африкански играч, отбелязал два пъти (както и 3 пъти) на финал на голямо състезание на УЕФА.

Той е едва вторият играч, отбелязал хеттрик на финала на голямо европейско състезание за италиански отбор след Пиерино Прати в Милано срещу Аякс в Европейското първенство през 1969 година и първият на финал в Лига Европа.

Успехът на Аталанта ще се помни дълго, а грандиозното представяне на тима зарадва всички фенове на тима. Успехът им бе напълно заслужен, като показа пефектна подготовка за финала и не остави шанс на Байер да упражни типичната си преса за този сезон. 

Джан Пиеро Гасперини ще остане в историята на тима, като това е едва вторият трофей в цялата история на клуба. Първията е Купата на Италия и е отпреди 61 години! Също така той е най-възрастният треньор (66 години и 117 дни), печелил финал на голямо европейско състезание при дебюта си. Освен това той е вторият италиански треньор, спечелил Лига Европа, след Маурицио Сари през 2019 г

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Началните минути показаха, че и двата отбора нямат никакво намерение да мислят за защитна игра, хвърляйки се напред в търсене на опасни положения. И все пак Аталанта започна по-добре мача, а атаките определено изненадваха германския шампион.

"Бергамаските" почти не позволяваха на Байер да стигне до тяхната врата, а в 12' успя да се възползва след грешка в защитата на При ъглов удар Давиде Дзапакоста се включи в коридор на дясното крило и получи топката. Последва ниско центриране в наказателното поле, а няколко играчи се разминаха с нея. Тя стигна до Адемола Луукман, който бе сам и се включи от втора позиция за 1:0. Това е негов първи гол за него в европейски финал.

Пресата, която е типична за Байер в тези минути не се получаваше, но все пак в 18' можеше да възстанови равенството. Жереми Фримпонг стигна до извеждащо подаване на дясното крило. А от границата на наказателното поле Алехандро Грималдо опита да шутира, но неуспешно. Топката стигна до Йосип Станишич, но неговият изстрел не можа да затрудни Хуан Мусо.

Аталанта определено имаше летящ старт, като в 26' стигна до втори гол. Адли загуби топката, а Люкман показа страхотен дрибъл и успя да смени посока, като отбеляза страхотен гол за 2:0 за Аталанта, промушвайки топката през Джака.

По-добрата игра на бергамаските продължи, като в 32' Коварж спаси далечен изстрел на Джанлука Скамака. Малко след това Грималдо имаше отличен шанс, излизай в коридор, но не успя да превърли вратаря, а му подаде топката. Пропуск за Леверкузен!

Определено в последни 15 минути отборът на Шаби подобри играта си, но не достатъчно, за да върне едно попадение. В добавеното време Джака стреля от над 20 метра, но топката мина покрай вратата на Мусо.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Гасперини трябваше да направи принудителна смяна в отбора си. Заменен бе Колашинац, а на неговото място влезе 20-годишният Скалвини. Шаби пък замени Станишич с Бонфейс е атака.

Без съмнение отборът на Шаби започна много по-добре второто полувреме, но не съумяваше да стигне чисти положения. Освен това Гасперини бе подредил отлично своя отбор, който в защита бе без грешен.

В 64' се стигна до много опасно центриране в наказателното поле, което можеше да се окаже фатално за Аталанта. Мусо обаче предвиди ситуацията и успя да стигне пръв до топката, за да избие и преди да "кацне" на главата на Фримпомг.

В 63-ата минута Вирц задържа топката току пред наказателното поле и с меко центриране подаде към Грималдо, но Мусо излезе и хвана топката. Той обаче се сблъска с Грималдо и играта бе спряна за кратко, тъй като стражът изпита болка и се нуждаеше от време да се изправи на крака и да продължи.

В 76' Аталанта организира бърза контраатака. Скамака проби през центъра и намери Луукман на лявото крило. В наказателното поле Едмон Тапсоба се опита да го спре, но неуспешно, като нигериецът вкара терти страхотен гол. Отборът на Гасперини продължи да следва перфектния му план и не оставяше шанс на Байер. В 89' ВАР прегледа потенциално нарушение срещу Патрик Шик, но бе преценено, че няма основание за отсъждане на дузпа.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Байер Леверкузен: Ковар, Тапсоба, Тах, Инкапие, Станишич, Паласиос, Джака, Грималдо, Фримпонг, Виртц, Адли

Аталанта: Мусо, Берат Джимсити, Исак Хиен, Коласинац, Запакоста, Едерсон, Коопмайнерс, Руджери, Де Кателаре, Скамака, Люкман

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За последно двата тима се срещнаха в Лига Европа, но през сезон 2021/22. Това се случи в осминафиналната фаза, когато Аталанта отстрани "аспирините" с 4:2 в общия резултат.

Сега Аталанта се справи със Спортинг Лисабон (3:2 общ резултат), Ливърпул (3:1) и Олимпик Марсилия (4:1), за да стигне до битката за трофея. 

На Леверкузен пък му се наложи да мине през Карабах (5:4), Уест Хем (3:1) и Рома (4:2). Драматичен бе развоят с азерите, които създаваха проблеми на "аспирините" и в двете срещи. Припомняме ви, че Байер няма загуба през целия сезон. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички