Галатасарай изненада Барселона в Лига Европа и спря серията им


Галатасарай изненада Барселона в Лига Европа и спря серията им
Снимка: Getty Images

8179 0

Барселона завърши наравно с Галатасарай в първи осминафинален мач от Лига Европа. На своя стадион каталунците и разклатеният турски гранд не можаха да си отбележат гол и оставиха развръзката за реванша в Истанбул.

Така "чим бом" сложи край на серията от 4 поредни победи на "блаугранас" във всички турнири, в 3 от които испанците отбелязаха по 4 попадения. 

Испанският колос записа едно колебливо първо полувреме, в което съперникът показа прилична игра. След почивката обаче домакините натиснаха осезаемо, но така и не стигнаха до попадение, въпреки включването на почти всички футболисти в предни позиции от страна на Шави.

В 75-ата минута каталунците бяха много близо до победно попадение, но удар на Френки де Йонг намери дясната греда на Пеня. Четири минути по-късно Бафетимби Гомис успя да прати топката във вратата на Тер Щеген, но попадението не бе засечено заради засада.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Активно начало за домакините, без обаче да се стига до опасни ситуации пред вратата на Галатасарай през първия четвърт час. В 26-ата минута Педри си открадна една топка и тръгна в атака, но беше спънат на дъгата на наказателното поле. Мемфис Депай изпълни последвалия пряк свободен удар, като потърси десния ъгъл на Иняки Пеня, но вратарят беше на място и отрази опасността.

В 36-ата минута Актюркоглу направи самостоятелен пробив отляво и нахлу в наказателното поле на каталунците. Той се справи с двама играчи на Барселона и отправи удар, който обаче мина над вратата. В 41' Депай отново обстреля вратата на турския клуб, търсейки далечния ъгъл, но Пеня се разтегна и успя да отбие пътя на топката и да неутрализира опасността.

Първата част завърши с два точни удара за каталунците, които до този момент изглежда са успешно неутрализирани от своя съперник. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На полувремето Шави направи две промени - в атака и в защита. Той пусна в игра Жерар Пике на мястото на Роналд Араухо и извади Феран Торес, за да даде шанс на Усман Дембеле. В 54' "чим бом" бе напът да създаде опасност в наказателното поле на каталунците, но защитата се справи с общи усилия. 

Постепенно атаките на домакините се увеличиха. В 57' Пеня се намеси решително след изстрел на Бускетс, а няколко минути след това Алба пробва удар от въздуха от дъгата на наказателното поле, но без успех. В 64' Де Йонг опита мерника си, но право в ръцете на стража на съперника.

Момчетата в синьо-червени екипи продължиха да създават повече на брой положения, без обаче да отбележат така желаното попадение. Те бяха най-близо в 75-ата минута, когато след сериозно разбъркване в наказателното поле Френки Де Йонг нацели дясната греда на Пеня. 

Момчетата в синьо-червени екипи продължиха да създават повече на брой положения, без обаче да отбележат така желаното попадение. Те бяха най-близо в 75-ата минута, когато след сериозно разбъркване в наказателното поле Френки Де Йонг нацели дясната греда на Пеня.

В 79' малко изненадващо Галатасарай прати топката във вратата на Тер Щеген след атрактивно действие на Бафетимби Гомис, но голът не бе зачетен заради засада на футболиста на турците.

СЪСТАВИ

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Дест, Араухо, Депай, Траоре, Педри, Алба, Торес, Де Йонг, Гарсия, Нико

ГАЛАТАСАРАЙ: Пеня, Анталялъ, Ван Аанхолт, Актюркоглу, Бабел, Мохамед, Кутлу, Нелсон, Маркао, Фегули, Боей

ПРЕДИ МАЧА

Барселона изпадна от Шампионска лига в края на миналата година и продължи участие в Лига Европа. В 1/16-финалите каталунците надвиха Наполи с общ резултат 5:3. Турският клуб се класира директно за тази фаза, след като завърши първи в своята група.

Домакините тази вечер са в силна серия в испанското първенство, като нямат загуба от 20 януари, когато загубиха от Атлетик (Билбао) в Купата на Краля. В последния си двубой възпитаниците на Шави победиха трудно Елче с 2:1, а Галатасарай загуби като гост на Коняспор (0:2).

За последно тези два тима са се срещали през далечната 2002 г. в Шампионска лига. Тогава каталунците вземат 2 победи - с 2:0 и с 3:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички