Арсенал победи конкурента за челото в групата и се вижда сигурен първи


Арсенал победи конкурента за челото в групата и се вижда сигурен първи
Снимка: Getty Images

3599 0

Арсенал победи съперника си за второто място в групата - ПСВ (Айндховен) в отложен мач от Лига Европа и вече се вижда сигурен победител в нея. "Топчиите" събраха 12 точки в 4 мача, докато нидерландците останаха със 7.

Момчетата на Микел Артета не направиха най-добрия си мач за сезона, въпреки че превъзходството им бе осезаемо. Победното попадение падна в 71-ата минута, когато Гранит Джака се разписа от воле.

Двубоят бе белязан от значителен брой пропуски на домакините, докато "филипсите" стигнаха до първия си точен удар в 68-ата минута.

Ето как се разви двубоят:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Около 10-ата минута на мача Арсенал създаде опасно положение пред вратата на ПСВ, но ударът на Тиърни отиде в посока трибуните на "Емирейтс". Няколко секунди след това Жезус намери Джака в наказателното поле, но швейцарецът не се възползва от добрата си позиция и стреля покрай вратата.

В 20' Жезус се озова на добра позиция и потърси левия ъгъл на вратата на ПСВ, но топката мина на около метър покрай целта. В 27-ата минута Шави Симонс пое на скорост към наказателното поле на "топчиите", преодолявайки двама играчи на домакините. Той обаче опита далечен изстрел, който мина над вратата, пазена от Мат Търнър.

В 30' Виейра намери по отличен начин Габриел Жезус, позициониран чудесно в наказателното поле на нидерландците. Бразилецът обаче не успя да отиграе добре и прати топката в ръцете на Бенитес. В 42'Арсенал получи възможност да изпълни свободен удар до границата на наказателното поле. Фабио Виейра завъртя добре, но сантиметри разделиха топката от целта.

Първото полувреме премина под осезаемото превъзходство на домакините, но без кой знае какви голови положения. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Седем минути след подновяването на играта Арсенал създаде хубава комбинация, която Габриел Жезус се опита да завърши, но анемичният му удар се озова в ръцете на вратаря, както и през първата част. Малко след това ПСВ имаше нелоша възможност, но Шави Симонс стреля неточно.

В 54' Букайо Сака се озова сам срещу вратаря на гостите, но не успя да го преодолее. Секунди след това Жезус изрази претенции за дузпа срещу него заради задържане в наказателното поле, но реферът не видя основание за 11-метров наказателен удар. В 61' "артилеристите" си изработиха още една добра голова възможност, но ударът на Жезус беше спасен от стража на ПСВ. При добавката Еди Нкетия също не успя - стреля встрани от целта.

Около 67-ата минута Микел Артета извърши двойна смяна - той прибра Локнга и Виейра и пусна в игра Йодегор и Партей. Минута по-късно ПСВ стигна до първия си точен удар в мача - дело на Симонс, който обаче не успя да затрудни Търнър.

В 71-ата минута Арсенал успя да материализира превъзходството си в мача с попадение. В ситуацията топката достигна до непокрития Гранит Джака в наказателното поле и той с изстрел от воле я прати в долния ляв ъгъл за 1:0. Малко след това Валтер Бенитес спаси изстрел на Букайо Сака.

През последните 10 минути от редовното време Сака опита да удвои преднината на "топчиите" 2 пъти (80', 83'), но вратарят на нидерландците провали намеренията му. В 86' той бе заменен от Рийс Нелсън. С няколко пропуска се отчете и Еди Нкетия през втората част. 

Арсенал остава лидер в групата си в Лига Европа и вече е далеч пред ПСВ с 12 точки. Грандът от Айндховен остава със 7.

СЪСТАВИ

Арсенал: Търнър, Тиърни, Габриел, Холдинг, Томиясу, Джака, Виейра, Локонга, Нкетия, Сака, Жезус

ПСВ: Бенитес, Обиспо, Рамальо, Мвене, Макс, Сангаре, Симонс, Гутиерес, Веерман, Гакпо, Тил

ПРЕДИ МАЧА

Спорът на стадион "Емирейтс" е за първото място в групата, тъй като "топчиите" са лидер към момента с 9 точки, а нидерландците са втори с 2 по-малко.

Арсенал няма грешна стъпка дотук в турнира. ПСВ засече само при домакинството на Бодьо/Глимт, завършило с равенство 1:1.

През новия век двата тима се срещнаха общо 6 пъти, като англичаните взеха 2 победи, загубиха веднъж и 3 пъти завършиха наравно с "филипсите".

"Артилеристите" са лидери в Англия, изпреварвайки дори шампиона Манчестър Сити. ПСВ е втори в Ередивизи, като изостава само с 1 точка от Аякс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички