Славия се държа достойно, но се провали в края срещу Хайдук


Славия се държа достойно, но се провали в края срещу Хайдук
Снимка: БГНЕС

5501 0

Славия допусна първото си поражение за сезона в Европа. След две поредни победи нат Ивес (Тампере), "белите" капитулираха при визитата си на Хайдук в Сплит, но за щастие отборът допусна само 1 гол и загуби с 1:0. 

Единственото попадение падна само 12 минути преди края на мача, след като при центриране от корнер българският тим не се нареди добре и допусна Саид да стреля от близко разстояние и да се разпише - 1:0.

"Белите" изиграха гостуването си подобно на финала за Купата на България и пропусна две отлични положения през първото полувреме. През второто възпитаниците на Златомир Загорчич се отбраняваха отлично, но все пак допуснаха гол в края.

Реваншът е след седмица в София, като Славия се нуждае от 1:0 за продължения или победа с два гола разлика, за да се класира напред в турнира.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата интересна ситуация в сблъсъка дойде още в 4-ата минута, когато Владислав Узунов спечели една топка в центъра и намери Галин Иванов, който излезе очи в очи с Посавец, но крилото на тима не успя да накаже младия страж на домакините.

Отговорът на футболистите на Желко Копич не закъсня. Шест минути по-късно Адам Гюрчо направи мощен пробив отляво, след което влезе навътре и стреля силно, но малко над целта. В 16-ата минута "Полюд" замлъкна за секунди, когато на 100% голова ситуация се озова Момчил Цветанов, крилото на "белите" шутира силно, но право в тялото на Посавец.

Десет минути по-късно Георги Петков изригна с уникално спасяване. Халфът на отбора от Сплит Анте Палаверса отправи бомбен удар от 25 метра, но легендарният страж показа класата си, избивайки кълбото в корнер.

Четири минути преди края на първата част Момчил Цветанов комбинира добре с Галин Иванов, който пое отлично топката и още с първото си докосване влезе в наказателното поле и падна, но главният съдия не отсъди дузпа, а жълт картон за симулация на българския футболист. Секунди след това "белите" нацелиха страничния стълб, след като Узунов получи страхотна топка отляво и моментално шутира, но Посавец изби коженото кълбо в десния страничен стълб. Това бе и последната ситуация за първите 45 минути.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна със страхотна контраатака на Славия, но последното подаване към Галин Иванов беше много слабо, а при по-добър пас той оставаше сам срещу вратаря.

В крайна сметка обаче напористият натиск на Хайдук даде резултат, след като в 78' се стигна до гол. При центриране от корнер Нижич отклони за Саид, който успя да се разпише и да даде така ценния гол аванс на Хайдук.

Ситуацията за "белите" стана още по-тежка минутки по-късно, след като Сашо Александров получи втори жълт картон и беше изгонен от игра.

В 89' Георги Петков пък направи феноменално двойно спасяване, след като първо спаси пряк свободен удар в долния ляв ъгъл, а след това с дясната ръка парира удар от упор - фантастична намеса на каитана на "белите".

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Хайдук: 70. Посавеч, 3. Лопес, 5. Бари, 7. Гюрчо, 8. Ивановски, 10. Чакташ, 15. Палаверса, 17. Юранович, 23. Нижич (к), 31. Фомитшоу, 32. Тудор

Славия: 1. Петков; 15. Александров, 55. Христов, 15. Станисавлевич, 19. Велковски; 10. Карабельов, 27. Мартинов, 23. Узунов; 33. Галин Иванов, 17. Момчил Цветанов, 7. Милчо Ангелов

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Домакините в подготовката спечелиха 6 от 7-те си спаринга, включително с 3:0 срещу Верея, и направиха само едно равенство - 1:1 срещу Рудар. В тези двубои възпитаниците на Желко Копич показаха атрактивна и резултатна игра. През миналия сезон Хайдук елиминира Левски в същата фаза на Лига Европа.

Както срещу Левски за Купата, така и срещу Хайдук, Славия ще заложи на подчертано дефанзивна тактика и ще се опита да удари след контри или от статични положения. Думите на Златомир Загор-чич при заминаването за Сплит го потвърждават. "Целта е да запазим вратата си суха, за да имаме някакви шансове на реванша", подчерта треньорът. Плюс за Славия е, че вече има четири официални мача зад гърба си, докато Хайдук все още не е играл в такъв и със сигурност при хърватите ще има предстартова треска, още повече че феновете им очакват доста от тях.

До последно под въпрос за сблъсъка ще е капитанът на Славия Георги Петков. Ветеранът показа колко е ценен при визитата на Илвес. Ако той не бъде готов, под рамката ще застане Антонис Стергиакис. С проблеми преди двубоя бяха Милен Гамаков и Момчил Цветанов, пише "Тема спорт". Очакванията са те да стиснат зъби и да се появят в стартовата единайсеторка. Загорчич се колебае къде да постави Галин Иванов. Ако го пусне в ролята на плеймейкър, Йомов ще играе по дясното крило. В случай че Иванов е на фланга, място в състава ще се отвори за Шоколаров.

Треньорът на Хайдук Желко Копич няма проблеми по окомплектоването на състава. Той остави извън групата за мачовете с белите голмайстора от миналия сезон Футач. В негово отсъствие най-вероятно в предни позиции ще са Тудор и Ивановски. На вратата ще е Йосип Посавеч. Реваншът на "Васил Левски" е след седмица - на 2 август от 19:00 часа. Победителят от сблъсъка между Хайдук и Славия ще срещне в третия квалификационен кръг на Лига Европа Рудар или Стяуа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички