Ювентус през 2019-та: Поредна титла в Италия, пореден провал в Европа


Ювентус през 2019-та: Поредна титла в Италия, пореден провал в Европа
Снимка: Guliver/GettYImages

1930 0

Ето, че дойде време да обърнем внимание и на отбора на Ювентус в годишните обзори на SportLive.bg. Годината за италианския шампион бе малко по-различна от последните няколко такива. От една страна, нищо ново - „Старата госпожа“ записа пореден успех в шампионата, като спечели титлата за осми пореден път и не успя да триумфира в Шампионската лига. От друга - „бианконерите“ не успяха да запишат домашен дубъл, както го правеха в последните четири години, и смениха своя наставник Масимилиано Алегри с Маурицио Сари през лятото. Нека разгледаме кои бяха по-запомнящите се моменти за Ювентус през 2019-та година и да видим дали годината бе по-скоро положителна или отрицателна за италианския шампион откъм представяне на терена и трофеи.

Шампиони в Италия по навик

Ювентус започна 2019-та като убедителен лидер в италианската Серия А. Голямата удивителна в началото на миналия сезон за „бианконерите“ бе привличането на португалската суперзвезда Кристиано Роналдо. Макар и на 33, Роналдо продължи да играе на топ ниво за Ювентус и към началото на 2019-та бе голмайстор на отбора. Към януари 2019-та „Старата госпожа“ нямаше нито една загуба в Серия А, като бе отборът бе записал 17 победи и 2 равни. В средата на месеца Ювентус спечели Суперкупата на Италия след лесен успех срещу Милан. В Шампионската лига Юве се бе класирал за фазата на осминафиналите, след като спечели групата си, допускайки домакинско поражение от Манчестър Юнайтед, след като водеше в резултата до 86-тата минута и изненадваща загуба от Йънг Бойс в последния мач от групата. Въпреки това „бианконерите“ изглеждаха като отбор, който може да спечели требъл в края на сезона.

Сигналите за това, което предстоеше във финалната част от сезона, бяха дадени в края на януари. Въпреки доминацията си в Италия, Ювентус бе тотално размазан от Аталанта в мач за Купата на Италия, като загуби с 0:3 на „Атлети Адзури д'Италия“. Няколко седмици по-късно сезонът на „Старата госпожа“ можеше да претърпи неочакван обрат, след като Ювенус загуби с 0:2 срещу Атлетико Мадрид и бе на прага на отпадане от Шампионска лига. Все пак „бианконерите“ се съвзеха и спечелиха реванша с 3:0, благодарение на хеттрик на Кристиано Роналдо.

Шамар от Амстердам

Кулминацията на сезона за Ювентус дойде някъде около средата на април. „Бианконерите“ водеха убедително в Серия А, като след 31 кръга, отборът бе записал 27 победи, 3 равенства и едва една загуба и реално преследвачите им Наполи имаха шанс да ги настигнат само на теория. Това спокойствие като че ли изигра лоша шега на Юве и тимът регистрира изненадващо отпадане в четвъртфиналната фаза на Шампионската лига у дома от тима на Аякс, след като бе стигнал до 1:1 в Холандия и бе повел с 1:0 на „Алианц Стейдиъм“. Въпросният двубой срещу Аякс като че ли бе повратния момент за сезона на „Старата госпожа“ - те знаеха, че отново ще са шампиони в Италия и за пореден път няма да успеят да триумфират в турнира, който им избягва от 1996-та година насам – Шампионската лига. Сезонът за тях приключи на 16-ти април с отпадането от най-комерсиалния клубен турнир, затова и в оставащите 6 срещи до края на сезона, Ювентус игра с почти нулева мотивация в Серия А и записа едва 1 успех, 3 равенства и 2 поражения.

Голямата новина за „бианконерите“ в края на сезона бе раздялата с Масимилиано Алегри. За 5 години начело на Ювентус специалистът спечели 5 пъти титлата в Серия А, 4 пъти Купата на Италия, закара отбора до 2 финала в Шампионската лига, но така и не успя да спечели най-престижния европейски клубен турнир. Освен това въпреки че за поредна година доминираше в Серия А, „старата госпожа“ не впечатли с играта си и цялостното представяне на отбора беше доста по-слабо, в сравнение с предни сезони.

Маурицио Сари - ново начало или...

През лятото промяната бе налице и задачата да изгради новия облик на Ювентус бе дадена на Маурицио Сари. Клубът привлече Аарън Рамзи и Адриен Рабио като свободни агенти, а Гонсало Игуаин се завърна от наем в Челси. Легендата на Юве Джанлуиджи Буфон също се завърна в отбора, а най-сериозната покупка бе човекът, който изхвърли „бианконерите“ от Шампионската лига Матайс Де Лихт. От напускащите могат да се отбележат имената на Андреа Бардзали, който прекрати футболната си кариера и Мойс Кийн и Жоао Кансело, които потеглиха към Висшата лига съответно към Евертън и Манчестър Сити за доста сериозни трансферни суми.

Най-голямата трансферна сага през ляото бе свързана с нападателите на тима Пауло Дибала, Гонсало Игуаин и Марио Манджукич. Докато за Игуаин по-скоро се знаеше, че ще остане в Юве заради по-близките си отношения със Сари, то Дибала и Манджукич бяха поставени в трансферната листа, като клубът всячески се опита да се отърве от тях. Аржентинецът, който само допреди 2 години бе непродаваем, бе близо до трансфери в Манчестър Юнайтед и Тотнъм, но в крайна сметка реши да се бори за титулярното си място на „Алианц Стейдиъм“ и остана в отбора. При Манджукич ситуацията е по-различна, като той все още се водеше част от Ювентус до преди няколко дни, но бе „замразен“ от новия наставник Маурицио Сари и нямаше нито една записана минута за отбора през настоящия сезон.

Ако съдим по резултатите на отбора, Ювентус започна силно сезона при новия наставник Маурицио Сари. След 16 изиграни срещи „Старата госпожа“ е на втората позиция, с равни точки с лидера Интер, който има по-добра голова разлика. Отборът е записал 12 победи, 3 равенства и 1 загуба от началото на сезона. В Шампионската лига „бианконерите“ също се представят отлично – 5 победи и 1 равенство от 6 срещи в групата и победа срещу директния конкурент за първата позиция в групата Атлетико Мадрид. На пръв поглед резултатите изглеждат супер, но не така стоят нещата с играта на отбора на терена. „Старата госпожа“ е направила едва 5 сухи мрежи от началото на сезона, а също така отборът не бележи много голове. По-голямата част от срещите на тима завършват с трудни победи, като 7 от 17-те победи на отбора във всички турнири са били с резултат 2:1. Най-тревожното обаче за феновете на тима е, че Ювентус не задоволява с играта си и далеч я няма тази доминация над останалите отбори в Серия А, която „бианконерите“ са показвали в предни сезони.

Най-забележителните аспекти на тима до момента през сезона са в атаката на отбора. Юве започна кампанията с Кристиано Роналдо и Игуаин на върха на атаката, като Пауло Дибала бе твърда резерва. Към средата на октомври обаче нещата започнаха да се променят и след като Дибала навлезе във форма, бе трудно за Сари да продължи да го държи на пейката. 26-годишният аржентинец отбеляза няколко решаващи попадения – вкара на Интер в дербито на Италия, бе в основата на обрата срещу Локомотив Москва в Шампионската лига с 2 гола и реши дербито срещу Милан, влизайки от скамейката и отбелязвайки единствения гол в срещата. В същото време между наставника Маурицио Сари и Кристиано Роналдо назря лек конфликт. 60-годишният треньор смени португалеца в две последователни срещи срешу Локомотив Москва и Милан, заради съмнения за травма, но и в двата случая Роналдо реагира гневно при смените. В допълнение към това Дибала и Игуаин започнаха да сформират добро партньорство на върха на атаката, напомнящо на периода между 2016-та и 2018-та, когато двамата аржентинци бяха в невероятна голова серия.

Всички тези събития допълнително затрудниха Сари, който нямаше как да остави нито един от тримата си нападатели на пейката. В края на ноевмри той продължи упорито да залага на Роналдо + някой измежду Игуаин и Дибала на върха на атаката, като в дадени моменти това му донесе успех, в други италианският наставник бе критикуван за решенията си да остави някой от аржентиците като резерва. В крайна сметка дали заради влиянието от медии и фенове, дали заради собствените си виждания, Сари реши да пусне и тримата си нападатели като титуляри в срещата от Серия А срещу Удинезе. Дали 60-годишният специалист ще продължи да залага едновременно на Роналдо, Игуаин и Дибала в атака, предстои да видим през новата година.

Стана ли Калчото отново ИНТЕРесно?

Ако трябва да бъде обощено представянето на Ювентус през 2019-та година, то може да се каже, че изминалите 12 месеца бяха преходни за клуба. Петте години на Макс Алегри начело на „старата госпожа“ бяха едни от най-силните в историята на клуба, тъй като Ювентус се превърна в тотален доминант в Италия. Самият факт, че за тези 5 години единствено Лацио, който спечели Купата на Италия през миналия сезон и веднъж Суперкупата на страната, и Милан и Наполи, които също триумфираха по веднъж за Суперкупата бяха всички останали отбори, спечелили трофеи в Италия през този период, говори достатъчно. Затова за Маурицио Сари ще е много трудно да надгради над тези успехи на Ювентус. Разбира се, единственият път нагоре за Сари би бил единственият трофей, който убегна на Алегри – Шампионска лига.

Може би най-добрата новина за Юве дойде от един от големите съперници на „бианконерите“ в Италия – Интер. „Нерадзурите“ взеха за треньор бившия наставник на „Старата госпожа“ Антонио Конте, който тотално промени облика на Интер и ги превърна в тим, който за момента върви като равен с равен с Ювентус в Италия. Питате се как това е добра новина за „бианконерите“? Ами самият факт, че Ювентус има реален конкурент за титлата през този сезон е добра новина за Юве, тъй като отборът може да види какво е реалното му ниво. Ако Ювентус водеше с 7-8 точки на полусезона на втория в класирането, каквато бе ситуацията в доста от предходните сезони, никой нямаше да обръща внимание на затрудненията, които изпитват „бианконерите“ при печеленето на своите срещи. Именно това бяха част от проблемите на Ювентус в Шампионската лига през последните години – отборът газеше всичко подред в Италия и нямаше как да бъде направена преценка за нивото на тима в Европа. Може би именно наличието на тази конкуренция в Серия А през този сезон може да се окаже и ключът към успеха за Юве в Шампионската лига, тъй като ще има кой да държи играчите в черно-бяло мотивирани до края на сезона.

За момента е трудно да се даде оценка за Маурицио Сари като наставник на Ювентус. В момента италианският специалист разполага с един от най-силните отбори откъм футболисти в световния футбол, с огромна дълбочина в състава. Въпреки че тимът не очарова с играта си, засега Сари върши своята работа в клуба – Ювентус е с равни точки с първия в класирането в Италия, като се класира убедително и за осминафиналите в Шампионската лига. В момента не е и от такова значение „Старата госпожа“ да впечатлява с играта си. Най-важните срещи за Ювентус през сезона ще бъдат през пролетта, а след тяхното изиграване ще могат да се правят изводи от периода на Сари начело на отбора.

Автор: Десислав Лафчиев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички