След 20-годишна суша Ювентус триумфира с Купата на Италия


След 20-годишна суша Ювентус триумфира с Купата на Италия

1518 0

След 20-годишна пауза Ювентус отново е носител на Купата на Италия, след като шампионите в Серия А успяха да излъжат Лацио с 2:1 след продължения в днешния финал в турнира, белязал златен дубъл за възпитаниците на Масимилиано Алегри.

Лацио почна отлично и след само 4' откри резултата, след като Раду с глава даде аванс на своите. В 11' с 5-ия си гол срещу римляните Киелини изравни.

Двата отбора не се победиха в редовното време, но в 96' на сцената блесна Алесандро Матри. Резервата вкара 2-ия си гол в турнира от едва 4 удара, а с това донесе и трофея за "бианконерите".

Това беше първи финал за Купата от 1997 година насам, който е решен в продълженията. Тогава Виченца излъга Наполи със златен гол в добавените 30 минути.

Също така това е първа победа за Ювентус над Лацио за Купата в последните 8 мача (2 равенства и 5 загуби).

Това беше юбилейна 10-а Купа на Италия за Ювентус, който записва първи дубъл, откакто се завърна в елита след аферата "Калчополи". Това е и първи триумф за Купата от 1995 година насам. Също така "бианконерите" запазиха шанс за исторически требъл.

На 6-и юни Ювентус (шампион и носител на Купата) излиза срещу Барселона на финал в Шампионска лига.

Резултатът на "Олимпико" бе открит още в 4', когато Лацио изненада отбраната на "бианконерите" след изпълнение на статично положение. Андреа Пирло изпусна капитана на римляните Стефан Раду, който с глава прониза Марко Сторари и взриви "небесносинята" част от трибуните.

Радостта на "орлите" обаче беше заличена само няколко минутки по-късно. Шампионите и финалисти в Шампионска лига стигнаха до изравнителен гол, след като Андреа Пирло с прекрасно центриране намери Евра, а той комбинира с Киелини. Италианският бранител беше точен за 1:1.

Последва затишие пред двете врати, като Ювентус доминираше във владението на топката. От това обаче излезе само един слаб удар с глава на Йоренте.

В 32' футболистите на Лацио за малко не се възползваха от грешка на Пол Погба. Слабо докосване на французина позволи на Марко Пароло да отправи удар, като халфът на римляните не бе никак далеч от  целта.

Пет минути преди почивката Ювентус показа отличен футбол, загатвайки защо се бори за исторически требъл през настоящия сезон. Триходова акция на Пол Погба, Патрис Евра и Карлос Тевес завърши с изстрел на последния, като единствено мерникът на аржентинеца изневери в ситуацията.

След почивката качеството на футбола спадна сериозно, като двата отбора заложиха на по-защитни действия. Това доведе до само едно по-опасно положение в полза на "бианконерите", но то беше пропуснато от Пол Погба в 58'.

В края на редовното време резервата Алесандро Матри успя да отбележи гол само 3 минути след появата си на терена, но той беше отменен заради засада - продължения.

Още в началните минути на първото продължение вратата на Ювентус оцеля като по чудо, след като резервата Филип Джорджевич стреля неспасяемо за Сторари. Изстрелът на сърбина срещна първо дясната, а след това и лявата странична греда на вратата, но топката така и не пожела да се оплете в мрежата. "Бианконерите" отговориха още в ответната атака, но изстрелът с глава на Сандро Матри прелетя в аут.

Лацио бе пратен в нокдаун в 97', когато една от смените на Макс Алегри се оказа изключително успешна. Отбраната на Лацио не успя да изчисти една топка в наказателното поле на римляните, а Алесандро Матри бе на точното място в точното време, за да матира Бериша с десния крак. Резултатът вече бе 2:1 в полза на Юве, а "старата госпожа" се доближи до трофея.

СНИМКИ ОТ МАЧА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички