Почина босът, отвел Чочев в Серия А и сменил 39 треньори


Почина босът, отвел Чочев в Серия А и сменил 39 треньори
Снимка: Getty Images

2358 0

Бившият президент на Палермо Маурицио Дзампарини почина на 80-годишна възраст. На 28 декември 2021 г. той бе докаран спешно в болница в Удине заради перитонит и бе опериран успешно. След това обаче състоянието му се е влошило и малко повече от месец по-късно бизнесменът е починал.

Във футболния свят Дзампарини стана известен като президент на Палермо, който той придоби през 2002 г. и управлява до 2017 г. Именно той привлече българския национал Ивайло Чочев в клуба през 2014 година.

Бизнесменът стана известен и с честата смяна на треньори в отбора - по 3-4 на сезон. Общо в 15-годишния период на владение на Дзампарини са били уволнени 39 треньори. Шефът също така повтаряше някои треньорски назначения, като например Франческо Гуидолин застава начело на Палермо 4 пъти, а други шестима наставници - поне по 2 пъти.

При този президент обаче италианският клуб за първи път от 30 години се завърна в Серия А, игра 5 пъти в евротурнирите и даде път на звезди като Единсон Кавани, Хавиер Пасторе и Пауло Дибала.

Дзампарини напусна света на футбола през 2017 г., като продаде контролния пакет акции на англо-американски консорциум. До последния си ден обаче той изпълняваше ролята на консултант на клуба.

Руският "Евроспорт" припомня, че здравословното състояние на бизнесмена беше разклатено от изчезването на малкия му син Армандо в Лондон и от сърдечния удар, който получи съпругата му Лаура Джордани. Когато продаде Палермо, Дзампарини разкри, че е преживял истински ужас, докато е владял клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички