10-те отбора, които ни разочароваха през 2014-а


10-те отбора, които ни разочароваха през 2014-а
Снимка: Ивай Йочев

2341 0

Националният отбор на Бразилия

Постижение: Бразилия - Германия 1:7

За националния отбор на Бразилия всеки резултат, различен от победа, в домакинството на световното първенство, във всеки случай би бил признат за провал. Въпреки това, има провали и Провали. Такъв удар, както на полуфиналите, бразилците не бяха получавали отдавна. Прекрасният отбор на Теле Сантана загуби след изпълнение на дузпи, Роналдо и Ко бяха бити от Франция на финала на Мондиал 1998, но 1:7 от Германия - това е най-големият позор.

Въпреки това, дори в един барел катран има лъжица мед: най-малкото спомените от Мондиал 1950 ще престанат да тормозят бразилците, сега те си имат други "любими автори".

Борусия (Дортмунд)

Постижение: Десет поражения до 17-ия кръг в Бундеслигата

През лятото отборът на Клоп успя да събере състав, който в Дортмунд сочеха като най-добрия за последните години. Да, отборът бе напуснат от Левандовски, но вместо него в Борусия дойдоха Имобиле и Рамос, върна се Кагава и пристигна световният шампион Гинтер. Чудовищният провал на "жълто-черните" е основната загадка на сезона, тъй като налице няма никакви обективни причини, не може и да има. Даже миналата година, когато зрадаи травми отпадаха един след друг играчите, Дортмунд запази марката. А сега отборът е допуснал повече голове, отколкото през целия шампионски сезон 2010/11.

Галатасарай

Постижение: 4-то място в групата в Шампионска лига

Галатасарай е участник в четвъртфиналите на Шампионска лига през 2013 г., а през миналата година беше сред 16-те най-добри. Поканата на Чезаре Прандели за треньорския пост в Истанбул разглеждаха като прелюдия към по-сериозни достижения, от които клубът ще спечели повече пари. Но, очевидно 2014-а не е годината на Прандели, като вместо голям успех дойде оглушителен шамар. Италианецът така и не намери общ език с играчите и в Шампионска лига Галатасарай изглеждаше като безпомощен, потъващ кораб.

Зенит

Постижение: Отпадането от Шампионска лига

Зенит отстъпи на ЦСКА (Москва) шампионската титла в Русия, а в Шампионската лига не успя да прескочи групите. Първият мач с Бенфика се оказа и най-добър за отбора, и след него Андре Вияш-Боаш и неговите играчи получиха много аванси. Но игрите с Байер и Монако показаха, че Зенит все още не е готов да се бори не само с най-добрите клубове, но и с тимове на по-ниско ниво. Да, и в руското първенство, въпреки огромната разлика, Зенит успя внезапно да загуби от Терек, а след това от Мордовия. С една дума, поканите към Гарай, Хави Гарсия и треньора Вияш-Боаш не дадоха очаквания ефект.

Интер

Постижение: 11-о място в Серия А след 16 мача

В Интер се сменят собствениците, президентите и треньорите. А играта на някогашния велик клуб в последно време буди съжаление и недоумение. Поредната жертва на Интер стана треньорът Валтер Мадзари, който преди това се справи добре в Сампдория и Наполи. Но в Милано на Мадзари нещата не му се получиха, както и на мнозина преди него. Поредният спасител на Интер е призван да стане Роберто Манчини, вече водил отбора в периода 2004-2008 г.

Италия

Постижение: Отпадане от Мондиал 2014 след груповата фаза

Финалът на Евро 2012 накара мнозина да вярват, че "скуадра адзура" се завръща. Чезаре Прандели съумя да наложи на отбора една последователна и красива игра, дори при определен "кадрови недостиг". Но две години по-късно миражът се разсея заедно с двата гениални гола на Балотели във вратата на Германия. Италианците се оказаха елементарно неподготвени за Световното първенство и Прандели мъжествено пое вината за провала, без да знае, че това не е последният му неуспех през 2014 година.

Национален отбор на Испания

Постижение: Отпадане от Мондиал 2014 след два мача

Най-добрият отбор в последно време (и един от най-добрите в историята на играта) не можа да си тръгне красиво. Като престарял актьор, който до 80 години в театъра играе Чацкий, националният отбор на Испания се показа пред феновете в Бразилия стар, беззъб и мърморещ. Висенте дел Боске не се реши на преструктуриране преди турнира. Е, животът сам сложи всичко на мястото му. След оглушителния провал треньорът просто нямаше друг избор и той трябва да бъде благодарен на съдбата за това, че направи същото това преструктуриране, а не го възложиха на някой друг.

Ливърпул

Постижение: Отпадане от Шампионска лига, 11-о място във Висшата лига след 16-ия кръг

Ливърпул нямаше сили да стане шампион на Англия, но във всеки случай миналият сезон стана за отбора истински пробив. Въпреки това прословутият синдром на втория сезон не подмина "мърсисайдци". Оказа се, че Балотели не е Суарес, че Лалана явно не струва платените за него пари, а треньорът Роджърс - не е Моуриньо. Ливърпул не успя да излезе от групите на Шампионска лига, въпреки че противници му бяха Базел, загубил треньора и няколко лидери, и Лудогорец от малък български град. А във Висшата лига нещата са толкова зле, че през следващата година и Лига Европа не им е гарантирана.

Локомотив (Москва)

Постижение: Скандалната раздяла с Кючук, катастрофалното начало в руския шампионат

Локомотив и Ливърпул практически са братя близнаци. Двамата неочаквано изригнаха в изминалия шампионат след дълги години застой, двамата отстъпиха на финала, давайки път на по-опитни отбори, и двамата започнаха новия сезон слабо. Само дето в Локо добавиха още един скандал, който доведе до оставката на треньора Леонид Кючюк. Въпреки това, отборът неочаквано обърна тази ситуация в своя полза: Миодраг Божович успокои играчите и сезонът за Локо все още не е загубен.

Национален отбор на Русия

Постижение: 31-во място в ранглистата на ФИФА

2014-а е една от най-лошите години в историята на руския тим. Той се представи слабо на Мондиал 2014 в Бразилия, превръщайки се в един от най-лошите и скучни тимове. Фабио Капело не е получавал заплата в продължение на няколко месеца, а авторитетът му в отбора се поразклати явно. В новия квалификационен цикъл Русия вече успя да загуби от Австрия и завърши наравно с Молдова, създавайки си сериозни проблеми в една неособено трудна група. При това новите звезди в руския футбол не изгряха, което прави бъдещето им в тима още по-мъгливо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички