Защо Роберт Левандовски трябваше да спечели "Златната топка"?


Защо Роберт Левандовски трябваше да спечели "Златната топка"?
Снимка: Getty Images

3663 0

Роберт Левандовски остана на крачка от "Златната топка". Полският голмайстор на Байерн Мюнхен завърши на второ място в крайното класиране за най-престижния индивидуален приз. За мнозина обаче именно той заслужаваше да вземе отличието, вместо то да бъде присъждано на Лионел Меси за седми път. В тази статия представяме 5 причини защо Левандовски трябваше да спечели златната топка.

1. Статистиката

През 2018 г., когато Лука Модрич спечели "Златната топка" основният аргумент "против" беше, че хърватинът няма толкова голове и асистенции колкото Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Нека обърнем внимание на статистиката на Левандовски и Меси по тази показатели.

През сезон 2020/21 полякът има 48 гола и 13 асистенции (общо 61 по системата "гол+пас") в 40 мача. Лионел Меси записа 48 двубоя във всички турнири, в които вкарва 38 попадения и подава за гол 18 пъти (общо 56). Така Левандовски има 6 резултатни действия повече, и то записвайки 8 мача по-малко!

Да погледнем и към настоящия сезон. Левандовски вкарва 25 гола и дава 4 асистенции в 20 срещи срещу 11 мача за Меси, в които аржентинецът има 4 мача и 3 вкарани гола. Разликата тук е очевидна.

2. Трофеите

В избирането на носител на "Златната топка" винаги са играли решаваща роля трофеите на клубно ниво. Дори да се абстрахираме от зашеметяващия сезон на Байерн Мюнхен под ръководството на Ханзи Флик, в който бяха спечелени всички възможни трофеи, то Левандовски има титла и суперкупа на Германия, Златна обувка (взета с рекордните 41 гола в Бундеслигата) и за втора поредна година спечели наградата за футболист на годината на IFFHS.

По това време Меси трябваше да изважда Барселона от кризата и спечели само Купата на Краля. . Да, Лео спечели Копа Америка с националния отбор, докато Левандовски едва ли някога ще вземе голям трофей с Полша.

Но по тази логика футболисти, които не са родом от топ 5 на Европа (Англия, Франция, Италия, Испания, Германия) или Бразилия и Аржентина ще имат далеч по-малък шанс за приза. Кристиано Роналдо също печели наградата въпреки че с националния тим взе континентална титла чак през 2016 г.

3. Прогресът

Свикнали сме Лионел Меси и Кристиано Роналдо да поддържат високо ниво на протежението на почти целите си кариери. До преди 3 години обаче никой не разглеждаше Левандовски като фаворит за наградата и дори сред най-добрите в света изобщо.

Към него имаше и вълна от критики, че е неспособен да измъкне тима си във важните мачове. Усилията, с които той надскочи себе си обаче заслужават уважение, и то при положение, че пикът му идва след 30-ата годишнина.

Все пак когато направиш нещо неординардно, както Модрич игра финал на Световното първенство с Хърватия, можеш да помечтаеш за признание. И докато полякът продължава да изцежда най-доброто от себе си и на 33 години, то Меси среща трудности с адаптацията си в ПСЖ, която отне голяма част от календарната година. 

4. Добрият пример

Порталът "Goal 24" отмята като важна причина за развитието на нападателя неговата съпруга Анна. Анна Левандовска е бивша шампионка по карате, а в момента дипломиран диетолог. Нападателят започва да спазва по-строг режим за възстановяване на организма, което се показва и в телосложението му. Полякът дори има и "треньор по сън", който следи за неговата почивка.

Ако приемем, че "Златната топка" има и комерсиална част и прави реклама на футбола в световен мащаб, защо добрите примери да са само два и да не се допуска никой друг? Колкото повече конкуренция и колкото по-здрава конкуренция, толкова по-добре.

След като всички се възхищаваме на Кристиано Роналдо за неговия режим, защо не забележим още един добър пример в тази насока, на когото децата да подражават.

5. Реванш за пропуснатата година

Самият факт, че през миналата година връчването на Златната топка беше отменено остави у мнозина впечатлението, че следващата трябва да се връчи, като се отчетат заслугите и за предишната година. Левандовски вкара рекордните в кариерата си 55 гола за сезон, а Байерн Мюнхен разби на пух и прах конкуренцията на всички възможни фронтове. А и след като дори самият Лионел Меси заяви, че полският голмайстор заслужава "Златна топка", вероятно това не е никак случайно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички