Срещу Левандовски беше извършено престъпление, но не за "Златната топка" 2021


Срещу Левандовски беше извършено престъпление, но не за "Златната топка" 2021
Снимка: Getty Images

6732 0

Най-голямата тема в световния футбол днес е спечелената от Лионел Меси "Златна топка". За 7-и път в своята изумителна кариера Ла Пулга е кавалер на най-ценното индивидуално отличие, но никой не може да отрече, че у феновете има сериозно разединение относно това дали този път наградата му е заслужена. И дали Роберт Левандовски не трябваше най-накрая да грабне превърналата се в ябълка на раздора в последното десетилетие "Златна топка". 

Истината е, че има аргументи за всеки от топ 5 защо той трябва да вземе отличието (освен Жоржиньо - третото му място е необяснимо). И е факт, че срещу голмайстора на Байерн беше извършено престъпление. Но не и за тазгодишната награда, а година по-рано, когато най-безцеремонно "France Football" отмени церемонията и реши да не връчва наградата за 2020 година. 

Дами и господа от най-влиятелното футболно списание в историята, през 2020 година може и да имаше пандемия, но също така се изигра цял футболен сезон - кампания, в която всички топ първенства имаха първенец, Шампионска лига имаше своя голям победител, а любимият на всички Лео Меси не направи нищо - нито за Аржентина, нито за Барселона. Затова ли беше отменена наградата? Защото нямаше как да бъде връчена на Ла Пулга? 

Самият Меси категорично заяви, че за 2020 година има един най-добър играч и няма спор по това - Роберт Левандовски. Той беше над всички - по голове и по влияние той беше едни гърди пред всички, като застраши сериозно и рекорда на Кристиано Роналдо за най-много голове в едно издание на Шампионска лига. Той спечели абсолютно всичко с Байерн Мюнхен, а без него требълът на баварците щеше да е невъзможен. И напълно заслужаваше да вземе "Златната топка". 

Френската медия обаче каза "не", сякаш през 2020 година футбол не е имало. Един ден някое дете, току-що запалено по футболната история, би попитало какво се е случило с любимата игра и защо през 2020 година няма победител в най-престижната индивидуална класация. Как бихте му обяснили, че има цял изигран футболен сезон, но "France Football" са преценили, че няма нужда да се обявява най-добър за годината? 

Медията имаше огромен шанс да поправи грешката си и просто да връчи две награди през тази година, признавайки си допуснатата през 2020 година грешка. Уви, не станахме свидетели на това, а видяхме поредната политическа маневра в спорта. Организаторите добавиха абсурдната награда за "най-добър голмайстор", за да може Лева да отнесе нещо вкъщи. Но вече знаехме кой има най-много голове - какво топли феновете тази награда? Или дори Лева? Срам и позор за най-голямата индивидуална награда, чието влияние все повече избледнява след редица спорни решения през годините, особено във времето, в което ФИФА узурпира класацията. 

Дали Меси заслужава "Златната топка" за 2021 година е въпрос на интерпретация на всеки един фен. Далеч по-спорни са победите му през 2010 и 2019, когато имаше не един, а няколко играчи, постигнали повече от Ла Пулга. През изминаваща година Меси най-накрая спечели Копа Америка, печелейки и приза за голмайстор, и за асистент №1. Всички виждаме какво се случва в Барселона без него и колко трудно е отбелязването на голове от страна на "блаугранас". Меси имаше ужасно силна 2021 година. И това са факти, а не интерпретации. 

Що се отнася до Левандовски, той също имаше силна година. Но имаше и своите падения (най-вече отпадането в групите на Евро 2020). Със сигурност не беше с класа над всички останали така, както беше през 2020 година. И за това Лева трябва да се чувства ограбен. А "Франс Футбол" да потъне в срам. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички