Провалът на Тухел в Байерн Мюнхен: Проблеми със застаряващ състав и ярък проблясък от съперник


Провалът на Тухел в Байерн Мюнхен: Проблеми със застаряващ състав и ярък проблясък от съперник
Снимка: Getty Images

1751 0

Байерн Мюнхен ще се раздели със старши треньора Томас Тухел в края на сезона. Това е по-малко от година, след като бившият мениджър на Пари Сен Жермен и Челси се премести в Мюнхен, за да замени Юлиан Нагелсман.

В изявление на клубния уебсайт в сряда сутрин Байерн заключи, че "работните отношения" между двете страни ще приключат една година по-рано от настоящия договор на Тухел с клуба.

Какво се обърка за Тухел в Байерн Мюнхен?

Байерн Мюнхен може да се сбогува с хегемонията си

Още: Официално и очаквано: Байерн Мюнхен и Тухел се разделят в края на сезона

Когато 50-годишният тактик пристигна в Мюнхен миналата година, той беше натоварен със задачата да подобри неубедителната работа, която Нагелсман беше свършил през почти двугодишния му период в клуба. И в крайна сметка Тухел не успя да направи точно това.

Към момента на обявяването бившият мениджър на Челси имаше среден рекорд за точки на мач от 2,02 във всички състезания, с 28 победи, пет равенства и 11 поражения. Това не само е по-малко от средната стойност на Нагелсман от 2,31 точки на мач, но също така е и най-лошият рекорд, за който и да е постоянен старши треньор на Байерн от управлението на Юрген Клинсман през 2009 г.

И има няколко причини за лошото представяне на Тухел на Алианц Арена

Може би най-забележителната от тях е, че подобно на своя предшественик преди него, Нагелсман се бори да извлече максимума от отбора на Байерн, който сега разчита на по-стари играчи.  Със средна възраст от 26,5, Байерн има третия най-възрастен отбор в Бундеслигата този сезон, а средната възраст на най-честия стартов състав на Тухел от 27,4 е четвъртата най-висока в дивизията.

Още: Въпреки приказките, че Тухел остава: Байерн се свърза със Зинедин Зидан?

Не само, че петима от 10-те най-използвани играчи на отбора този сезон са над 28-годишна възраст, но Байерн все още разчита значително на по-възрастни играчи, като вратаря Мануел Нойер (37), Томас Мюлер (34) и в по-малка степен Ерик Максим Чупо-Мотинг (34). Съчетано с това, че прочутото партньорств в полузащитата на Джошуа Кимих и Леон Горецка току-що навършиха 29 години и се борят да постигнат отлична форма през последните години. Ясно е, че отборът на Байерн се нуждае от обновяване. С или без Тухел.

Другият основен проблем за Тухел е, че имаше местен съперник, който чакаше да се възползва от затишието при баварците. Работата, която Шаби Алонсо свърши като старши треньор на Байер Леверкузен, не беше нищо друго освен чудо, тъй като неговият отбор е начело в таблицата на Бундеслигата с ясна разлика от осем.

Леверкузен се оказа другият по-голям проблем за Байерн

Леверкузен постави летвата толкова високо в германското първенство този сезон, че ако запазят тази непобедена форма до края на сезона, вероятно ще завършат кампанията в лигата с 90 точки. А това е само с една точка по-малко от рекорда за най-много спечелени точки в една кампания в лигата, поставен от Байерн през 2012/13.

За разлика от миналия сезон, където Байерн успя да се възползва от късната грешка на Борусия Дортмунд, за да спечели титлата в лигата в последния мач от сезона, Леверкузен хвърли светлина върху отбора на Тухел и разкри многобройните му проблеми. И в резултат на това грандът от Мюнхен е избрал да "преследват нова футболна посока" без Тухел.

Още:  Томас Тухел разкри: Хари Кейн не е щастлив, атмосферата е малко мрачна сега

Тухел беснял след Лацио - Байерн Мюнхен: Думите му в съблекалнята оставили играчите в шок

Ще си ходи ли? Байерн Мюнхен и Томас Тухел проговориха за бъдещето на наставника

На Юлиан Нагелсман му трябваха 84 мача, но Томас Тухел го направи само за 43 начело на Байерн Мюнхен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички