Байерн Мюнхен триумфира с рекордна десета поредна титла и стана №1 в Топ 5 на първенствата в Европа


Байерн Мюнхен триумфира с рекордна десета поредна титла и стана №1 в Топ 5 на първенствата в Европа
Снимка: GettyImages

5385 0

Байерн Мюнхен триумфира с рекордна десета поредна шампионска титла на Германия, побеждавайки с 3:1 прекия си конкурент Борусия Дортмунд в дербито на 31-ия кръг на Бундеслигата. Двата тима изнесоха зрелищен мач в първия исторически „Дер Класикер, след който се изясни носителят на Сребърната салатиера. Така баварците станаха шампиони за 32-ри път, при това 3 кръга преди края на сезона.

Наставникът на гранда от Мюнхен Юлиан Нагелсман спечели първата си титла начело на отбора, а Байерн продължи терора си над  „жълто-черните“, записвайки седми пореден бой над тях в първенството.

Шампионската победа изковаха Серж Гнабри и Роберт Левандовски, които се разписаха преди почивката, като за поляка това бе 24 гол в 24 участия в „Дер Класикер“, а Джамал Мусиала вкара попадението, узаконило успеха. Емре Джан вкара от дузпа за 2:1, но Ерлинг Холанд направи два пропуска, които не позволиха на гостите да изравнят и вместо това получиха нов гол във своята врата.

Така Байерн събра 75 точки на върха в класирането и вече е шампион и на практика, и на теория. Дортмунд остава втори с 63 точки, но до края остават само 3 кръга.

Нито един отбор от Топ 5 на първенствата в Европа не беше триумфирал с 10 поредни титли в своите шампионати. Сега Байерн счупи и този рекорд.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути битката се води в средата на терена. Ерлинг Холанд за малко не успя да сътвори дебютната голова възможност в мача, но не успя да стигне до извеждащия пас.

Гостите продължават да пресират високо баварците и те трудно достигат до опасности пред вратата на Марвин Хиц.

Байерн изпълни първия си корнер в 15-ата минута, след който се стигна до откриване на резултата. Топката се озова на бедрото на Серж Гнабри на дъгата на пеналта, след което германският национал матира Хиц с удар от воле – 1:0.

В 27-ата минута Холанд стигна до първия си опит да вкара гол. Бранд го изведе отлично, но защитник успя да го притисне и норвежкият голаджия не уцели вратата. Гостите съумяха да притиснат съперника си в неговата половина.

Гнабри прати топката в мрежата на Хиц за втори път след бърза контраатака в 30-ата минута. В крайна сметка ВАР отмени гола заради засада на Кингсли Коман.

Байерн показа изключителна ефективност и удвои преднината си с втория си точен удар от началото на „Дер Класикер“. Загаду сгреши в 34-ата минута, а Мюлер се възползва от гафа на защитника, след което изведе Левандовски, който прониза Хиц – 2:0.

В 42-ата минута Леон Горецка имаше шанс да направи преднината на баварците класическа, но изстрелът му с глава не порази целта.

Така почивката дойде при комфортна преднина за домакините.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите не се предадоха и се втурнаха в атака веднага след антракта. Усилията им се увенчаха с успех в 51-ата минута, когато получиха право да изпълнят дузпа заради нарушение на Кимих срещу Марко Ройс. Зад топката застана Емре Джан, който не сгреши от бялата точка – 2:1.

Само 60 секунди по-късно Ройс пропиля златен шанс да изравни. В първите десет минути след почивката Дортмунд показа много остри зъби и създава много напрежение пред вратата на Нойер.

В 60-ата минута ВАР и реферът Даниел Циберт не дадоха втора дузпа за Дортмунд, след като Павард препъна Белингам в пеналта. Видя се, защитникът не играе с топката, но нямаше реакция.

Вратарят Марвин Хиц спаси гостите в 69-ата минута. Той отрази удар отблизо на Роберт Левандовски, недопускайки трети гол в мрежата си.

В 80-ата минута Холанд се озова в изгоднаа позиция, норвежецът стреля, но Упамекано успя да го блокира в корнер. Само 120 секунди по-късно звездата на Дортмунд отблизо отново не порази целта.

В 83-ата минута Хиц първо спаси удар отблизо, но при добавката си Джамал Мусиала вкара за 3:1, с което предреши крайния изход и на практика донесе титлата за Байерн.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Байерн Мюнхен: Нойер, Павард, Упамекано, Ернандес, Дейвис, Кимих, Горецка, Гнабри, Мюлер, Коман, Левандовски

Борусия Дортмунд: Хиц, Загаду, Аканджи, Джан, Волф, Рейниер, Герейро, Белингам, Бранд, Холанд, Ройс

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Германският колос Байерн Мюнхен реално изпраща един сравнително провален сезон, след като единственият трофей, който може да спечели е шампионската титла в Бундеслигата. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман отпаднаха на ¼-финалите в Шампионската лига, където ги шокира сензацията в тазгодишното издание на турнира Виляреал. Баварците отпаднаха рано-рано и от надпреварата за Купата на страната. Така ще трябва да се примирят редовната си утеха – Сребърната салатиера.

Борусия Дортмуд по всичко изглежда, че ще финишира втори в шампионата. „Жълто-черните“ със сигурност ще участват в Шампионската лига и догодина. При успех тази вечер те ще съхранят и теоретични шансове да триумфират с титлата в Германия.

В момента Байерн е първи със 72 точки. Борусия изостава с 9 точки, а и има и по-лоши показатели. Дори равен ще гарантира титлата за баварците още тази вечер и то след мач срещу директния им конкурент.

Аут за Байерн са Сар и Толисо. Гостите от Дортмунд са с куп кадрови проблеми. Извън сметките е почти цял отбор. Сред липсващите са Дахуд, Торган Азар, Витцел, Рейна, Мюние, Мален, и Хумелс.

Вниманието към себе си ще приковат головите машини на двата тима – Роберт Левандовски и Ерлинг Холанд.

Шоуто е гарантирано и остава да видим дали Байерн ще стане шампион предсрочно шампион за десета поредна година, или Дортмунд ще направи всичко, за да вгорчи напълно сезона за баварците.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички