Байерн (Мюнхен) отстрани Борусия в голямото дерби и е на 1/4-финал за Купата


Байерн (Мюнхен) отстрани Борусия в голямото дерби и е на 1/4-финал за Купата
Снимка: Getty Images/Gulliver

2420 0

Байерн победи Борусия (Дортмунд) с 2:1 в голямото дерби от 1/8-финалите в турнира за Купата на Германия и изхвърли носителя на трофея от миналия сезон. Баварците доминираха и още през първата част поведоха с 2:0 с голове на Боатенг и Мюлер. Гол в 77' на Ярмоленко накара шампиона на Германия леко да потрепери, но все пак отстраниха големия си съперник и вече гледат към следващата фаза на турнира.

Баварците започнаха много силно срещата и още в началните минути можеха да открият резултата. В 3' Видал след удар с глава нацели напречната греда. Три минути по-късно Хамес Родригес овладя пас в наказателното поле, но ударът бе блокиран от защитник на Борусия. След пропуск на Левандовски от чиста позиция и мощната преса, то в 13' логично Байерн илезе напред в резултата. След центриране на фаул, първо играч на баварците нацели за втори път в срещата гредата, но отбитата топка попадна в Боатенг, който стреля с глава за 1:0.

Домакините продължиха да играят предимно те с топката, докато Дортмунд така и не успяваше да измисли начин, по който да погледнат към съперниковата врата. Чак в 35' "жълто-черните" създадоха опасна атака. Ярмоленко овладя пас в наказателното поле, но ударът му към левия ъгъл бе блокиран от защитник.

В 40' Байерн нанесе и втори удар. Левандовски изведе Томас Мюлер, който с прехвърлящ удар от наказателното поле преодоля стража на Борусия за 2:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Байерн започна много силно и второто полувреме. Секунди след началото му Хамес можеше да направи 3:0. В 50' Мюлер бе много близо до втория си гол, но Бюрки протегна крак и отрази опасността.

Минута по-късно вестфалци поискаха дузпа за игра с ръка на Кимих, но арбитърът прецени, че дузпа няма. Постепенно Борусия започна да атакува все по-смело и в 57' Кагава, който бе непокрит в наказателното поле от удобна ситуация не уцели точно.

В 64' отново Мюлер можеше да се првърне в голмайстор, но Бюрки отново отрзи удара му. Когато всичко изглеждаше решено, в 77' Борусия върна едно попадение. Кагава с прецизно подаване намери непокрития Ярмоленко, който с удар от близо с глава отбеляза за 2:1. В добавеното време на срещата Борусия можеше да отбележи и изравнителен гол, но опитът на Исак бе блокиран.

ПРЕДИ МАЧА

Двата тима се изправят един срещу друг за седми  пореден и общо 11-и път за купата на страната. Дортмунд гони своята пета купа, а Байерн - рекорден трофей №19 в турнира.

Баварците могат да постигнат дубъл за 11-и път в историята си, което не е постигано от друг германски отбор. Борусия пък може да стане първият отбор, който се класира на финала в пет поредни сезона, след като вече стана първият германски клуб с четири поредни участия на заключителния мач в Берлин.

Ариен Робен не е възстановен от мускулна контузия и няма да играе за Байерн. Холандското крило не е играл в последните три седмици, след травмата на мача срещу Андерлехт в Шампионска лига. Байерн днес ще бъде също без контузените Мануел Нойер и Тиаго. За Борусия срещата пропуска Пиер-Емерик Обамеянг, който има мускулен проблем.

СЪСТАВИ:

Байерн: Улрайх, Кимих, Зюле, Боатенг, Алаба, Мартинес, Видал, Хамес, Мюлер, Рибери, Левандовски

Борусия: Бюрки, Сократис, Бартра, Топрак, Толиян, Вайгъл, Кагава, Шмелцер, Герейро, Пулишич, Ярмоленко

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички