Байерн гази, Левандовски подобри голям рекорд на Герд Мюлер, а звезда вкара дебютен гол


Байерн гази, Левандовски подобри голям рекорд на Герд Мюлер, а звезда вкара дебютен гол
Снимка: Getty Images

5279 0

Германският шампион Байерн Мюнхен приключи по повече от категоричен начин календарната 2021-ва година - с победа с 4:0 над Волфсбург. Така баварците събраха 43 точки след 17 срещи и имат 9 пункта повече от втория Борусия (Дортмунд), който обаче е с мач пасив. "Вълците" пък са 12-и с 20 точки.

Звездата в нападението на домакините Роберт Левандовски не изигра толкова силен мач и направи няколко пропуска, каквито не сме свикнали да виждаме от него. Въпреки това той съумя да се разпише минути преди края на редовното време след асистенция на Мусиала.

Голът е по-специален за него, тъй като подобри рекорд на големия Герд Мюлер - за най-много попадения в една календарна година в Бундеслигата. До този момент те бяха изравнени с по 42, но полякът вече има 43 и еднолично държи постижението!

Това бе 5-и пореден успех за футболистите на Юлиан Нагелсман в шампионата и същевременно те нанесоха пета поредна загуба в Бундеслигата за днешния си опонент. За Байерн с първия си гол се отчете дошлият от РБ Лайпциг Дайо Упамекано, който се разписа в 57-ата минута.

Бранителят бе намерен в наказателното поле и отблизо насочи с глава топката в мрежата. С асистенция се отчете Томас Мюлер, който по-рано бе открил и резултата в срещата (7'). Така германецът записа силно представяне в мач номер 400 с фланелката на баварците в Бундеслигата.

Третият гол бе дело на Лерой Сане, който вкара по много красив и техничен начин - от границата на наказателното поле в далечния ъгъл (59').

Следващият сблъсък за баварците е на 7 януари срещу тим, на който има да отмъщава - Борусия Мьонхенгладбах. Волфсбург пък ще опита да започне на чисто и да прекрати кошмарната серия, а съперникът е повече от подходящ - Бохум (9 януари).

СЪСТАВИ

Байерн Мюнхен: Нойер, Павар, Упамекано, Ернандес, Дейвис, Рока, Мусиала, Гнабри, Мюлер, Сане, Левандовси

Волфсбург: Кастеелс, Бруукс, Борнау, Лакроа, Баку, Арнолд, Ванкс, Щефен, Валдшмид, Герхард, Вегхорст

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

7' - 1:0! Баварците откриха резултата рано-рано. Сане стреля отдалеч, а вратаря спаси, но постави топката право на пътя на Томас Мюлер, който на опразнената врата нямаше как да не отбележи. Така той се разписа в своя мач номер 400 за тима в шампионата.

Секунди след това Вегхорст бе изведен на чудесна позиция в наказателното поле и можеше бързо да изравни резултата, но стреля твърде слабо, а и Нойер спаси добре.

В 27-ата минута Левандовски бе изключително близо до големия гол. Центриране отляво и топката му бе свалена по перфектен начин, но от непосредствена дистанция той я насочи с главо право във вратаря, а освен това не успя да придаде и сила на удара си.

Темпото значително спадна впоследствие, а германският шампион видимо започна да сваля оборотите още след попадението, което позволи на опонента да владее топката повече. Все пак "вълците" останаха далеч от Байерн по този показател за полувремето (61% срещу 39%), както и при опитите за отбелязване на гол (9 срещу 4 и 4 срещу 2 точни удари).

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Десетина минути след началото на частта баварците бяха много близо до това да удвоят аванса си. Левандовски се отчете с прекрасен пас, при който топката мина между краката на опонент. Чрез него той изведе в наказателното поле Мусиала, а младокът овладя и бързо стреля, но в обсега на Кастеелс, който отрази. Последва и добавка от съотборник на Мусиала, но топката отиде далеч над вратата.

57' - 2:0! Все пак голът дойде. Мюлер даде и асистенция след вкараното попадение. Той отправи прецизно центриране на близко разстояние в наказателното поле и намери Упамекано, който с глава насочи отлично топката и реализира първото си попадение с екипа на Байерн!

59' - 3:0! Секунди след това Лерой Сане вкара много красив гол. Той получи на границата на наказателното поле и стреля много технично в далечния ъгъл, а след контакт със страничния стълб, топката влезе в мрежата.

В 66-ата минута Сане подаде великолепно отдясно по земя към Левандовски, който трябваше да насочи топката с по-слабия си ляв крак в полуопразнената врата, но вместо това я прати много високо над напречната греда.

10 минути по-късно Левандовски записа пореден огромен и нетипичен за него пропуск. Той отново получи от свой съотборник в наказателното на отлична позиция, но изпрати топката в обсега на противниковия страж, който, въпреки че се бе насочил към другия ъгъл, успя да протегне крак и да спаси по невероятен начин.

88' - 4:0! Мусиала бе намерен в наказателното поле и отклони към Левандовски, който с едно докосване заби топката в мрежата по акробатичен начин и подобри рекорда на Мюлер!

ПРЕДИ МАЧА

*Днес Роберт Левандовски ще има последен шанс да подобри още един "брадат рекорд" на легендарния Герд Мюлер - за най-много попадения в Бундеслигата в рамките на една календарна година. Полякът е с 42 към момента, колкото е и рекордът на Мюлер.

Тимът на Юлиан Нагелсман е в серия от шест поредни победи във всички турнири, докато "вълците" са на обратния полюс - шест поредни загуби! Байерн е лидер в Бундеслигата с актив от 40 точки, а Волфсбург е 11-и с 20 пункта.

За последен път тези два отбора се срещнаха на 17 април, когато баварците взеха трудна победа като гости с 3:2. Вижте и как букмейкърите оценяват днешния двубой ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички