Всички плюят Пеп Гуардиола, но виновникът за отпадането от Шампионска лига е друг


Всички плюят Пеп Гуардиола, но виновникът за отпадането от Шампионска лига е друг
Снимка: Guliver/GettyImages

6210 0

Хосеп Гуардиола е най-одумваният треньор в последните няколко седмици, като критиките срещу него - от медии, от ръководството на Байерн, дори от играчите на тима, са жестоки. Някои са основателни, други съвсем не са, защото противно на всички "мрънкания" на фенове и играчи, Пеп постигна много с Байерн. За отпадането от Атлетико Мадрид в Шампионска лига може да се дължи на всичко друго, но не и на испанския специалист.

В първия двубой Гуардиола излезе с предпазлива схема, която доведе до загуба с 0:1 на "Висенте Калдерон", и то не заради някаква грешка, а заради феноменален индивидуален пробив на Саул Нигес. Това беше едно от двете положения на Атлетико Мадрид в мача. Байерн можеше да изравни, не съумя да го направи, за което също вината не е на Пеп.

След мача една от звездите на тима Томас Мюлер, се оплака пред медиите, че е бил на резервната скамейка. Да, решението на Пеп беше странно, но беше продиктувано от начина, по който Атлетико играе на "Калдерон", а явно все още са твърде малко хората в цял свят, които осъзнават колко добър отбор всъщност са "дюшекчиите".

На реванша Мюлер беше титуляр, а Байерн направи на пух и прах схемата на Диего Симеоне. Натискът на ФК Холивуд се усилваше от минута на минута, а в атмосферата се носеше аромат на голове. Такъв падна, с малко доза късмет, от удар на Шаби Алонсо, рикоширал в Хосе Хименес в 30' - 1:0 и равенство в общия резултат.

3 минути по-късно същият този Хименес направи дузпа срещу Хави Мартинес. Идеално за Байерн! Единият централен защитник е с жълт картон, извърши нарушението за първия гол, помогна за вкарването му, а 3 минути по-късно извършва нарушение. В рамките на 3 минути Байерн можеше да прати Атлетико в нок-аут и до самия край на полувремето да отбележи още един гол на шокираната испанска селекция на Симеоне.

Идеалният момент настъпи и в 34' любимецът на цял Мюнхен и цяла Германия Томас Мюлер се нагърби с отговорността да стреля. "Алианц Арена" притихна, очаквайки мощен рев секунда след изпълнението. Засилва, поглед към вратата, удар... провал!

Томас Мюлер изпусна най-важната дузпа в своята кариера и за Байерн Мюнхен през този сезон. Не Хосеп Гуардиола, а Томас Мюлер. Това беше моментът, който възроди Атлетико - отбор, който в 34' на мача нямаше представа къде се намира. Мюлер собственоръчно върна Атлетико сред живите, а останалото го знаете - гол за Атлетико и 1:1 в началото на полувремето.

Да, Левандовски вкара в 74' - повече от 15 минути преди края. Да, Байерн имаше своите шансове, но Атлетико не се стъписа така, както го направи в периода между 30-ата и 34-ата минути. "Дюшекчиите" играха така, както знаят, в нито един момент не се притесниха, а дори пропуснаха дузпа.

Да, несъществуваща дузпа, която обаче се оказа без значение, а дори трябваше да даде криле на Байерн да отбележи поне още един гол. Това не стана.

Феновете на Байерн, ръководството на Байерн, всички се оправдават със съдията Джунейт Чакър. Дузпата за Атлетико обаче не реши нищо в мача, а голът "от засада" на гостите беше покрит от Давид Алаба, който пръв вдигна ръка. А ако не е виновен съдията, то определено причината за отпадането е Пеп. Но и това просто не е вярно

Ако в Байерн държат да обвиняват някого, то това трябва да е Томас Мюлер. В 34' той можеше да накаже Атлетико, катеначото на Симеоне, че и дори самия Пеп Гуардиола. Той обаче прати сезона на Байерн по дяволите с най-слабото изпълнение на дузпа в кариерата си. В най-неподходящия момент.

Вместо Атлетико да изпадне в положение на нок-аут, Мюлер изпадна в такова на нок-даун и до края на мача не измисли начин да се реваншира на своите съотборници, на феновете и дори на самия себе си. А Пеп... той просто няма вина за това.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички