Кога ще се събуди Звяра?


Кога ще се събуди Звяра?
Снимка: Guliver/GettyImages

1732 0

Търпеливостта отдавна не е ценност във футбола и когато великият Байерн не успее да победи в три поредни мача във всички турнири, футболният свят започва да говори за криза. А по стандарта на баварците, които успяха да задържат много сериозно ниво в последните години изглежда, че в тези оценки на ситуацията има голяма доза истина.

Феновете на Байерн може би станаха твърде спокойни, но ето един факт, който би трябвало да върне безпокойството и страховете им – Байерн не е на върха в Бундеслигата за първи път от 14 месеца. И макар това да е първата подобна криза на баварците от може би половин десетилетие, проблемите в тима на Анчелоти се трупат един след друг. Италианецът неволно прави така, че Пеп Гуардиола изглежда все по-добър мениджър в ретроспекция – вече записа цели три поражения, а тимът загуби два мача поред за първи път от май 2015. Напрежението върху италианеца достигна върхова точка след неочакваната загуба с 2:3 от Ростов в Шампионска лига в сряда – за втори път при Анчелоти Байерн записва 3 поредни мача без победа. Загубата от Борусия (Дортмунд), изкачила РБ Лайпциг на върха в Бундеслигата бе още прясна, когато баварците се подхлъзнаха отново в Русия – при минусови температури и на терена, и в сърцата на феновете на Байерн. На фона на доминиращия Байерн на Гуардиола, на тима на Анчелоти му липсва енергия, организация в защита и работеща схема на игра, основаваща се на атакуваща тактика.

Фактите са следните – 4 месеца след като пое поста, на който той на шега заяви, че иска да остане 24 години, Анчелоти е подложен на огромно напрежение. Непрекъснато сравняван с Пеп Гуардиола и неговите постижения, на италианеца му предстои нелека битка за спечелването на студените немски сърца. Изглеждаше сякаш да поемеш готов изграден отбор би била най-лесната работа на света. Но, оказа се, само на хартия. Със сериозна финансова организация зад гърба си и пълен със звезди състав, който дори бе подсилен през лятото, пред Анчелоти сякаш бе постлан червен килим. Той обаче изпита сериозни проблеми при адаптацията и в момента Байерн е втори както в Бундеслигата, така и в Шампионската лига.

В опит да наложи своята визия и да се оттласне от наследството на Гуардиола, Карло Анчелоти отказва да се промени. След като решението му да атакува Борусия (Дортмунд) в събота с трима играчи претърпя провал, той запази схемата и за мача в Русия. С Коста вместо Мюлер и с Рибери, който запази мястото си до Роберт Левандовски, Байерн шокиращо отстъпи срещу неочаквано офанзивното 5-3-2 на Ростов. Байерн на Гуардиола рядко подценяваше съперника си, но точно това направи тимът на Анчелоти. Без настроение, спокойствие и характер срещу подчертано по-слабия съперник, Байерн сам си е виновен за загубата.

Италианцът няма време на почивка – на вратата чука Байер (Леверкузен). Букмейкърите сочат Байерн за сериозен фаворит, но би било неуважително да се отпише непредвидимият тим на Рогер Шмид, който е напълно способен да поднесе изненада на „Алианц Арена“. Светлините на прожекторите обаче преди всичко ще осветяват Анчелоти, на когото предстои битка сам срещу всички. Енигматчното му изражение с бягащата нагоре вежда е трудно да бъде разчетено, но е ясно, че всякакви емоционални изблици са в контраст с натурата на Анчелоти.

Байерн е отбор, който не е свикнал да е притиснат до стената, така че е крайно време Анчелоти да събуди звяра в себе си.

Дано да се окаже тигър.

Или поне вълк, за да не стане така, че накрая той да бъде изяден от такъв, както става в онази приказка.

Милош Маркович, Soccernews.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички