Непрестанно обиждан, но Лионел Меси е на знаков рекорд в Лига 1 с ПСЖ


Непрестанно обиждан, но Лионел Меси е на знаков рекорд в Лига 1 с ПСЖ
Снимка: GettyImages

1987 0

Сезон 2022/23 винаги ще бъде запомнен като този, в който Лионел Меси в крайна сметка спечели Световната купа с Аржентина. Звездата обаче  може да завърши кампанията с нов личен рекорд, който ще добави към многото, които вече има. И то точно, докато с Пари Сен Жермен е на прага да спечели още една титла в Лига 1.

Отвъд Световното първенство, където Меси водеше "албиселесте" с решителни изяви, той също завършва впечатляваща кампания с ПСЖ. Аржентинецът се защитава от някои критики с всички свои качества и оправдава присъствието си в отбора, където е най-ефективният партньор, който Килиан Мбапе намира.

Меси: кралят на асистенциите

Сега пред Меси е да задмине рекорда за асистенции за един сезон в Лига 1. В момента рекордът се държи от сънародника му Анхел Ди Мария с 18 през кампанията 2015/16, а Меси има 16 с още два оставащи мача. Страсбург, в долната част на таблицата, но без риск от изпадане, и Клермон, който е в средата на таблицата, са последните два опоненти на ПСЖ. 16-те асистенции на Меси създадоха голове за Мбапе (11), Неймар (четири) и Серхио Рамос (един).

Лео вече надмина 15-те асистенции, които раздаде на съотборниците си през миналия сезон. Но още е далеч от най-добрите си числа в Барселона, където достигна 22 през кампания 2019/20, 21 през 2014/15 и 2010/11 и 19-те асистенции през 2011/12г. Аржентинецът оглави класацията за асистенции на Ла Лига през тези три сезона, както и през 2011/12.

Меси е най-добрият асистент за всички времена в испанското първенство със 193 асистенции в 520 мача, далеч от 117-те асистенции, раздадени от Шави Ернандес, настоящият треньор на Барселона.

Рекорди за асистенции в Лига 1

Мбапе беше близо до изравняване на общия брой на Ди Мария през предходния сезон, когато достигна 17, същата цифра, която имаше Марвин Мартин със Сошо през 2010/11. Димитри Пайе раздаде една по-малко с Марсилия през 2014/15, а 15 бяха постигнати от Еден Азар с Лил през 2011/12. Като цяло никой не е дал повече асистенции в Лига 1 от Пайе, който е изключителният лидер в тази мярка със 115, далеч от 72 на Ди Мария и 63 на Джими Брианд. Очакванията са Лионел Меси да се сбогува с ПСЖ през лятото, когато договорът му изтича, а от клуба вече са готови с негов заместник.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички