За година и три месеца: Челси със загуби за стотици милиони


За година и три месеца: Челси със загуби за стотици милиони
Снимка: Getty Images

981 0

Компанията-майка на английския елитен клуб Челси - "Blue Co 22", обяви нетни загуби в размер на 653 милиона паунда след платени данъци, като това е за периода от месец март 2022-а година до месец юни 2023-а. В същото време самият клуб претърпя 90,1 милиона паунда загуби преди да бъдат платени данъците, показаха счетоводните документи.

Консорциумът "BlueCo 22", ръководен от американеца Тод Боели и компанията "Clearlake Capital", закупиха тима на Челси през 2022-а година. А през миналата 2023-а постигнаха споразумение и придобиха контролния пакет акции на френския елитен клуб Страсбург. Но това не е всичко, тъй като компанията и лично съветниците на Боули преговаряха да придобият и неназован португалски клуб.

Една от малкото добри новини е, че загубите на клуба Челси са по-малки от предходната година, когато са били 121.4 милиона паунда. Клубът също така отбелязва увеличени приходи от мачове и търговски отношения след като приключи периода на санкции, които им бяха наложени заради войната на Русия срещу Украйна и по-конкретно срещу бившия собственик Роман Абрамович.

Още: Ще има ли Челси нов стадион? 2 дилеми мъчат собствениците на лондончани

Тази година се наблюдава общо повишаване на оборота от 481,3 милиона паунда на 512,5 милиона паунда. Това ни помага да компенсираме оперативните разходи. Приходите от един обичаен ден с мач се увеличиха от 69,2 милиона паунда на 76,5 милиона паунда в сравнение с предходната година“, добавят също така анализаторите и отчитат, че средната посещаемост на Стамфорд Бридж се увеличила до 40 002 зрители.

Няма как да не се отрази и класирането на мъжкия отбор, който обаче завърши на разочароващо 12-то място във Висшата лига. Този резултат доведе до по-нисък дял на приходи от телевизионно излъчване на местния пазар. Приходите от излъчване са намалели с 9,1 милиона паунда до 225,9 милиона паунда в сравнение с предходната година.

Въпреки това има интересен източник на приходи

Изненадващо или не, приходи в касата влязоха и благодарение на женския отбор, който спечели Суперлигата за жени и Купата на ФА за жени, като същевременно достигна финала за Купата на лигата. Там приходите от търговска дейност са нараснали с 33 милиона паунда до 210,1 милиона паунда, като клубът се възползва от нетното увеличение на приходите от спонсорство и подписа нови договори за дамския тим.

Тази картина не е особено радостна за Боули, но самият той е коментирал пред оперативното ръководство, че иска във финансово отношение ситуацията бавно да се подобрява или поне да не се влошава. 51-годишният американски бизнесмен е сигурен, че добрите резултати на терена на първия тим ще подобрят и цялостната картина в структурите на клуба.

Челси не му стига: Тод Боели преговаря за откупуването на още два клуба в Европа?

Тод Боели вади секирата: Намалява заплатите на 19 футболисти от Челси с 30%

Още: Челси остава без лидера си за Нюкасъл, Маурисио Почетино обеща едно на феновете

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички