Висшата лига може да накаже най-строго: "Мистериозна фигура" дала милиони на Сити, за които УЕФА няма обяснение


Висшата лига може да накаже най-строго: "Мистериозна фигура" дала милиони на Сити, за които УЕФА няма обяснение
Снимка: Getty Images

2929 0

Авторитетното британско издание The Times разкри, че Манчестър Сити е получил две плащания от 15 милиона през 2012 и 2013 г., като и двете са направени от мистериозна фигура от Обединените арабски емирства. Парите не идват от спонсорска сделка и журналистът Мат Лоутън казва, че "УЕФА не може да идентифицира кой е той".

Клубът е разследван от Висшата лига за 115 предполагаеми нарушения на финансовите правила на лигата и този инцидент се смята за един от многото в списъка. The Times твърди, че доклад от органа за финансов контрол на УЕФА е "изготвен през 2020 г., но никога не е бил публикуван". Той "заключава, че двете плащания от 15 милиона паунда от 2012 г. и 2013 г. са направени за покриване на суми, които е трябвало да дойдат от един от основните им спонсори".

Стига се до заключението, че плащанията, за които се предполага, че са пристигнали от телекомуникационната фирма Etisalat, собственост на ОАЕ, всъщност са били "прикрито капиталово финансиране". Човекът, който предостави парите, беше посочен от адвокатите на Сити по време на дисциплинарното изслушване на УЕФА като Джабер Мохамед: "Смятаме, че той не е далеч от хората, които управляват ОАЕ", каза Лоутън.

Може ли Манчестър Сити да бъде изключен от Шампионска лига?

Сити бе признат за виновни за "сериозни нарушения" между 2012 и 2016 г., свързани с УЕФА и тяхната схема за финансов феърплей. Заради това те получиха двугодишно наказание от Шампионскатлига. Въпреки това, след обжалване пред Спортния арбитражен съд, забраната беше отменена и глобата беше намалена от 30 милиона евро на 10 милиона евро.

Причината, поради която забраната беше отменена и Сити не бяха наказани, е, че КАС каза, че повечето от предполагаемите нарушения "или не са установени, или са изтекли по давност", което означава, че са били твърде отдавна, за да получат някаква форма на наказание.

Какви наказания може да получи Манчестър Сити от Висшата лига?

В този случай, задължение на Висшата лига е да разследва и накаже Манчестър Сити, ако се докаже, че са виновни. Наказанията са големи и варират от обикновено отнемане на точки до отнемане на трофеи и титли. За разлика от УЕФА, няма времева скала за това колко далеч може да стигне лигата в своите разследвания. Това означава, че нищо не може да бъде „погасено по давност“, както видяхме при предишните обвинения, пред които беше изправен Сити.

Може ли Манчестър Сити да изпадне?

На теория да. Висшата лига има властта да изключи клуб от лигата и да го премести в друга дивизия. Категория W.51 от правилника на Висшата лига гласи, че нарушенията биха позволили на комисията да издаде "друга поръчка, каквато сметне за подходяща". Двусмислена формулировка, която дава възможност на лигата да накаже Сити, ако бъде признат за виновен, както пожелае. А звездата на тима Ерлинг Холанд оглави поредната класация и показа, че наистина няма как да бъде достигнат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички