Ливърпул се завърна към победите след триумф над Тотнъм във Висшата лига


Ливърпул се завърна към победите след триумф над Тотнъм във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

4306 0

Английският шампион Ливърпул спечели гостуването си на Тотнъм с резултат 1:3 в дербито от 20-ия кръг на Висшата лига. Мърсисайдци надиграха своя съперник и прекъснаха негативната серия от пет мача без победа в английското първенство. 

Срещата беше белязана от два отменени гола, като и двата породиха дискусии. Още в началото на мача Хюн Мин Сон вкара за "шпорите", но попадението му беше отменено от ВАР заради много тънка засада, при която петата му се оказа с няколко милиметра по-напред. През второто полувреме пък гол на Салах бе отменен заради игра с ръка на Фирмино в хода на атаката, въпреки че преди това топката се докосна и до ръката на противников футболист.

Садио Мане направи силен мач за гостите, макар и да пропусна няколко добри положения за гол. Сенегалецът се отчете с гол и асистенция. Същото важи и за Трент Александър-Арнолд, който вкара едно попадение и асистира за друго. Роберто Фирмино отбеляза третото попадение за мърсисайдци, а Пиер-Емил Хойберг се разписа за "шпорите".

С победата Ливърпул се върна в топ 4 с актив от 37 точки - на четири пункта зад лидера Манчестър Сити, който е с мач по-малко. Тотнъм остава на шесто място с 33 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още във втората минута Садио Мане излезе на чиста позиция за стрелба в наказателното поле, но не уцели добре топката и не намери очертанията на вратата. В ответната атака Тотнъм стигна до попадение в мрежата на Ливърпул чрез Хюн Мин Сон, но след намесата на ВАР голът бе отменен заради много тънка засада на нападателя.

В средата на полувремето Мане отново бе изведен зад отбраната на "шпорите" и нанесе удар към вратата, но Юго Лорис демонстрира отлични рефлекси и спаси. В следващите минути сенегалецът имаше още няколко добри шанса, но не се възползва. В продължението на първата част обаче Мане успя да овладее страхотно дълго подаване на Хендерсън и да центрира успоредно на голлинията, където Фирмино засече в мрежата - 0:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Жозе Моуриньо извърши двойна смяна, като замени Хари Кейн и Серж Орие с Ерик Ламела и Хари Уинкс. Юрген Клоп пък направи една промяна, пускайки в игра Нат Филипс на мястото на Жоел Матип. Две минути след подновяването на играта Ливърпул вкара втори гол чрез Трент Александър-Арнолд, който засече избита топка от Лорис - 0:2!

Тотнъм обаче бързо отговори на удара. В 49-ата минута Ламела намери Хойберг пред наказателното поле на Ливърпул, откъдето халфът нанесе мощен удар и не остави шанс на Алисон да се намеси - 1:2!

В 56-ата минута Ливърпул се добра до трето попадение. Тиаго Алкантара отне топка в средата на терена и подаде към Мане, който на свой ред намери Салах на чиста позиция за стрелба в наказателното поле, а египтянинът не сбърка. Ситуацията обаче бе преразгледана за игра с ръка на Фирмино в хода на атака, а попадението - отменено, макар положението да бе много дискусионно.

В 65-ата минута Ливърпул все пак стигна до редовно трето попадение. Трент Александър-Арнолд направи добър пробив по десния фланг и брилянтно центриране в наказателното поле, което намери Садио Мане. Сенегалецът насочи топката към мрежата и реализира - 1:3!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Ливърпул се намира в най-слабата си форма за последните 2-3 години, след като в последните си 5 мача от Висшата лига е без победа. "Червените" загубиха лидерската си позиция, а освен това и отпаднаха от ФА Къп, след като бяха отстранени от Манчестър Юнайтед. Понастоящем мърсисайдци се нареждат пети с 34 пункта и са на седем точки от лидера Манчестър Сити. Техният съперник Тотнъм е на само точка зад тях, при това с мач по-малко.

И в двата лагера има отсъстващи играчи. Жозе Моуриньо няма да може да разчита на Али, Ло Селсо и Регилон, докато Юрген Клоп на Ван Дайк, Гомес, Жота и Кейта. Добрите новини в лагера на Ливърпул са, че Джордан Хендерсън и Жоел Матип са възстановени от своите контузии и могат да вземат участие в днешния двубой. Бен Дейвис и Мат Дохърти пък са под въпрос за "шпорите", но също може да играят.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Тотнъм: Лорис, Орие, Родън, Дайър, Дейвис, Дохърти, Хойберг, Ндомбеле, Бергвайн, Сон, Кейн

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Хендерсън, Робъртсън, Вайналдум, Милнър, Тиаго, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички