Манчестър Сити почти уби интригата в Англия, Кевин де Бройне натъжи Челси и Томас Тухел (ГАЛЕРИЯ)


Манчестър Сити почти уби интригата в Англия, Кевин де Бройне натъжи Челси и Томас Тухел (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

4650 0

Лидерът в Англия Манчестър Сити до голяма степен уби интригата във Висшата лига, побеждавайки Челси с 1:0 на своя "Етихад" в мач от 22-ия кръг на Острова!

Тимът на Пеп Гуардиола вече има 13 точки аванс на върха, а до края на сезона остават 16 кръга. Все пак, Ливърпул е с два изиграни мача по-малко от тях и при две победи би намалил преднината им на 8 пункта.

За първи път откакто Томас Тухел пое Челси, отборът не успя да отправи нито един удар към вратата на съперника през първите 45 минути. Лондончани бяха напълно надиграни от Сити през първото полувреме, макар и да не допуснаха много ситуации пред своята врата. При най-опасната от тях Кепа отрази блестящо удар на Грийлиш.

През втората част Челси надигна глава, но Ромелу Лукаку изпусна най-чистото положение, а и самият Едерсон имаше голяма заслуга за това. В 70-ата минута капитанът Кевин де Бройне се разписа с майсторски удар от границата на наказателното поле. 

Двубоят завърши при следната статистика:

Притежание на топката: 55 - 45

Голови положения: 11 - 4

Точни удари: 6 - 1

Корнери: 9 - 1

Точни подавания: 496 - 384

ЕТО И КАК СЕ РАЗВИ СБЛЪСЪКЪТ НА "ЕТИХАД":

*Разгледайте ГАЛЕРИЯТА със снимки от мача!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМВЕ

Фил Фодън започна на върха на атаката, а Стърлинг отстъпи лявото крило на Грийлиш. Ромелу Лукаку пък бе оставен сам в предни позиции за Челси. В четвъртата минута Кепа излезе, за да се пресече едно дълго подаване, но при опита си да изчисти топката нацели капитана Сесар Аспиликуета. За негово щастие тя не се насочи към вратата му, а излезе в корнер. Малко след това Алонсо получи жълт картон за грубо нарушение срещу Стърлинг на тъча.

В 10-ата минута Челси успя да изнесе добре през центъра, а Лукаку се пребори с Джон Стоунс и тръгна стремглаво към вратата на Едерсон. На границата на наказателното поле той реши да комбинира със Зиеш, но пасът бе много силен, а и мароканецът бе в засада. До 20-ата минута "гражданите" бяха направили 133 паса, а гостите 68. Битката бе предимно в центъра на терена!

В 31-ата минута дойде и вторият жълт картон за Челси - получи го Матео Ковачич за нарушение срещу Бернардо Силва. Манчестър Сити владееше повече топката - 66:34, но опасните ситуации липсваха. До 35-ата минута отборът на Томас Тухел пък не бе създал нито едно голово положение!

В 39-ата минута пресата на Де Бройне накара Матео Ковачич да допусне грешка в защита и Джак Грийлиш се озова на стрелкова позиция, но ударът му от около 12 метра бе отразен блестящо от Кепа! Това бе и всичко по-интересно за първата част.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Вторите 45 минути започнаха без промени в двата състава, макар че ясно си личеше липсата на Мейсън Маунт за Челси. В 46-ата минута Де Бройне пусна успореден на голлинията пас в наказателното поле, но той не бе засечен от футболист в светлосиньо. Стърлинг претендираше, че е бил задържан от Алонсо, но не последва реакция от ВАР.

Малко след това Ковачич проби през центъра и пусна хубав извеждащ пас към Ромелу Лукаку. Белгиецът стреля почти без забавяне, но Едерсон много предвидливо бе излязъл напред, за да скъси ъгъла му и отрази с една ръка. Десет минути след началото на второто полувреме Стърлинг "слаломира" в наказателното поле и бе фаулиран от Алонсо, но футболистите на Челси си отдъхнаха, тъй като бе маркирана засада в хода на атаката.

В 62-ата минута Джак Грийлиш бе фаулиран от Аспиликуета на около 25 метра по диагонал от вратата на Кепа. Кевин де Бройне реши да стреля директно, но вратарят на гостите се намеси подобаващо и изби в ъглов удар. В 68-ата Стърлинг проби отдясно и опита да намери далечния ъгъл на вратата, но топката премина на около метър встрани.

ГОЛ - Точно 20 минути преди края на редовното време Кевин де Бройне откри резултата с превъзходен удар от границата на наказателното поле - 1:0 за Манчестър Сити! Попадението падна секунди след като Томас Тухел бе пуснал в игра Вернер и Хъдсън-Одой на мястото на Пулишич и Зиеш.

Постепенно Челси започна да натиска своя противник в търсене на изравнителен гол. В 82-ата минута Мейсън Маунт най-накрая се появи в игра, заменяйки Маркос Алонсо. Седем минути преди края на редовното време Стърлинг даде хубав пас на Фодън, но той стреля много неточно, а можеше да реши всичко в мача с втори гол. Последва и смяна на Кевин де Бройне - в игра влезе Илкай Гюндоган. 

120 секунди преди края Габриел Жезус замени Фил Фодън. Главният рефер Крейг Поусън даде три минути продължение, но 53 319 зрители на "Етихад" не видяха повече голове и по-голямата част от тях започна да празнува победата!

Стартови състави:

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон - Уолкър, Стоунс, Лапорт, Кансело - Родриго, Де Бройне, Силва - Стърлинг, Фодън, Грийлиш

Челси (3-4-2-1): Кепа - Рюдигер, Силва, Сар - Алонсо, Ковачич, Канте, Аспиликуета - Пулишич, Зиеш - Лукаку

Коя българска ТВ ще излъчи мача - научете ТУК

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Тимът на Пеп Гуардиола е окупирал първото място с актив от 53 точки след 21 изиграни мача. Този на Томас Тухел е веднага след него, но на цели десет точки разлика (43) и според мнозина анализатори изходът от днешния двубой до голяма степен ще покаже дали и каква интрига ще има до края на сезон 2021/22 в Англия.

"Гражданите" са в серия от седем победи във всички турнири, а за последно разбиха Суиндън като гост на 1/32-финалите за ФА Къп (4:1). Лондончани също са в добра форма, макар че поразвалиха впечатленията със серия от равенства в края на 2021 година, и постигнаха три поредни победи (две от тях бяха срещу Тотнъм в 1/2-финала за Купата на Лигата).

През миналата година тези два отбора изиграха общо пет мача помежду си - три от Висшата лига, един полуфинал за ФА Къп и един финал в Шампионската лига. Сити постигна две победи, но загуби най-ценния трофей в клубния футбол и със сигурност играчите все още си спомнят тази кошмарна вечер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички