Мъчен, но успешен старт за Челси във Висшата лига в дебюта на четирима нови


Мъчен, но успешен старт за Челси във Висшата лига в дебюта на четирима нови
Снимка: Getty Images

4957 0

Английският гранд Челси стартира с победа новия сезон във Висшата лига, след като спечели гостуването си на Евертън с 0:1 в дерби от първия кръг на английския шампионат. Гол на Жоржиньо от дузпа се оказа единственото попадение на "Гудисън Парк" в град Ливърпул в мач, който се оказа дебютен за Рахим Стърлинг и Калиду Кулибали, стартирали като титуляри, както и за Марк Кукурея и Конър Галахър, които влязоха като резерви.

Десет минути след началото на срещата се стигна до много неприятна контузия, за която до голяма степен е виновен страничният съдия. Джордан Пикфорд опита да избегне корнер и опита да изчисти топката до аутлинията, но кълбото излезе с много извън терена. Страничният рефер обаче не вдигна флага си и играта продължи, а в резултат на това Бен Годфри тръгна да прави шпагат, при който нарани глезена си много сериозно и бе изваден на носилка.

Video edited on Kapwing

В средата на полувремето Евертън създаде много добра ситуация за гол пред вратата на Челси. Центриране в наказателното поле стигна до Джеймс Тарковски, който бе оставен с лека ръка от Бен Чилуел да нанесе удар. Изпълнението на Тарковски полетя към вратата на "сините", но Едуар Менди се разтегна максимално, за да избие топката в корнер.

В следващите минути Евертън стоеше по-добре на игрището и бе дори по-опасен в атака от своя опонент. "Карамелите" на няколко пъти нахлуваха опасно към наказателното поле на Челси, но се проваляха в заключителната фаза. В края на полувремето пък Рахим Стърлинг успя да вкара топката във вратата на домакините, но голът бе отменен заради засада.

Продължението на първата част бе осем минути заради спирането на играта около контузията на Годфри, а в осмата минута на добавеното продължение Челси откри резултата. "Сините" спечелиха дузпа, а Жоржиньо застана зад бялата точка и хладнокръвно реализира - 0:1!

В самото начало на втората част Евертън можеше да изравни резултата. Абдулай Дукуре стреля опасно към вратата на Челси, но Менди се справи. В следващите минути лондончани успяха да ограничат опасните атаки на "карамелите", но и не създадоха голови положения пред противниковата врата.

В 75' Марк Кукурея също направи своя дебют за Челси, заменяйки Кулибали. В 83-ата минута Челси стигна до превъзходен шанс за втори гол и дебютно попадение на Стърлинг. Английският национал получи перфектното подаване в наказателното поле и опита удар от непосредствена близост до вратата на Евертън, но защитник на "сините" успя да блокира изстрела му. Дебют направи и Конър Галахър, който влезе в игра дълбоко в добавеното продължение на мача.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Евертън: Пикфорд, Тарковски, Мина, Гордфри, Патерсън, Дукуре, Иуоби, Миколенко, Макнийл, Гордън, Грей

Челси: Менди, Силва, Аспиликуета, Кулибали, Джеймс, Чилуел, Канте, Жоржиньо, Маунт, Стърлинг, Хавертц

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Дойде дългоочакваният момент и английската Висша лига вече официално стартира за сезон 2022/23, след като Арсенал и Кристал Палас откриха кампанията. Кампания, която започва по-рано от обичайното, тъй като предстоящото през тази година Световно първенство по футбол в Катар ще се състои през зимата - прецедент във футболната история.

Ще бъде любопитно как ще се заформи по традиция жестоката битка във Висшата лига за всяко място по таблицата. Един от грандовете Челси ще се надява да надгради и да спечели трофея, който му убягва от няколко години. "Сините" обаче имат трудно изпитание още на самия старт на новата кампания - гостуване на Евертън.

Ето какви са коефициентите за дербито Евертън - Челси

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички