Габриел Жезус напомни за себе си с два гола и донесе трите точки на Арсенал срещу Лийдс (ВИДЕО)


Габриел Жезус напомни за себе си с два гола и донесе трите точки на Арсенал срещу Лийдс (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3595 0

Първенецът във Висшата лига Арсенал успя да победи Лийдс с 4:1 в мач от 29-ия кръг на английския елит у дома на своя "Емиратс". Под светлината на прожекторите бе звездния нападател на "топчиите" Габриел Жезус, който се отчете с две попадения.

Срещата започна по много лош начин за "топчиите", които изпитваха проблеми в играта в отбрана, но в 33' Габриел Жезус откри резултата след точно изпълнен наказателен удар. Бен Уайт успя да покачи до 2:0 в 47', засичайки центриране на Габриел Мартинели във вратата на Илан Мелие.

Жезус се разписа за втори път в 55' след брилянтно изградена атака на лондончани, която мина през Леандро Тросар, а той асистира на бразилеца. Расмус Кристенсен върна един гол в 76' с хубав удар, който рикошира в Олександър Зинченко и не остави шанс на Рамсдейл. Крайният резултат бе оформен от Гранит Джака, който се разписа с глава.

Арсенал продължава да е първи в таблицата със 72 пункта - 8 повече от втория Манчестър Сити (64), който по-рано днес се справи с Ливърпул. Лийдс продължава да се бори за оставането си в елита и се намира на 16-ата позиция с 26 точки.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди на сблъсъка Арън Рамсдейл трябваше да се намесва. Расмус Кристенсен стигна до топка в наказателното поле на домакините и със силен удар пробва рефлекса на британския им страж, който реагира подобаващо и спаси. Веднага след това пък удар на Мартинели бе блокиран в наказателното поле на Лийдс. В 11' Гранит Джка предостави чудесна топка за Габи Жезус, но бразилецът стреля с глава над напречната греда.

Постепенно възпитаниците на Артета установиха контрол над мача, а гостите от Лийдс търсеха своя шанс на контраатаки. "Топчиите" използваха бързите си флангови футболисти, а гостите използваха централната линия за своите атаки. В 30-ата минута Крисенсио Самървил получи чудесен шанс да вкара, но неговият удар бе отразен от Рамсдейл.

В 33' Габриел Жезус направи чудесен индивидуален пробив, но бе повален от Люк Ейлинг в наказателното поле. Реферът Дарън Инглънд посочи бялата точка, а от там Жезус не сбърка и направи резултата 1:0.

Video edited on Kapwing

"Артилеристите" бяха много близо до втори гол в 41'. Пас на Жезус се оказа твърде дълъг за Мартин Йодегор и Илан Мелие изчисти топката пред наказателното си поле. Тя се озова в Мартинели, който си пробва късмета на опразнената врата от 40 метра. В правилния момент обаче се намеси Люк Ейлинг и предотврати попадение.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна чудесно за лондончани. Момчетата на Артета организираха страхитна атака, която мина през Олександър Зинченко и Габриел Мартинели. Бразилецът прати топката в наказателното поле, а там необезпокояван бе Бен Уайт, който покачи до 2:0.

Video edited on Kapwing

Силните минути за Арсенал продължиха. Жезус стартира опасна атака, намирайки Леандро Тросар. Веднага след паса си бразилецът навлезе в наказателното поле и засече обратното подаване на своя съотборник, правейки резултата 3:0.

Брендън Аарънсън бе много близо до това да върне едно попадение във вратата на Арсенал. Футболистът си пробва късмета от средна дистанция, но ударът му не представляваше проблем за Рамсдейл. В 76' гостите успяха да върнат едно попадение. Расмус Кристенсен нанесе удар от 20 метра, той обаче срещна тялото на Олександър Зинченко, неговата траектория се промени и изненада неприятно Рамсдейл - 3:1.

След допуснатото попадение Арсенал се активизира и отбеляза още веднъж. Мартин Йодегор намери по чудесен начин Гранит Джака в наказателното поле, а швейцарецът се разписа с глава за 4:1.

 

СЪСТАВИ

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Холдинг, Габриел, Зинченко, Партей, Джака, Йодегор, Тросар, Мартинели, Жезус

Лийдс: Мелие, Кристенсен, Ейлинг, Фирпо, Струик, Кох, Рока, Самървил, Аарънсън, Синистера, Харисън

ПРЕДИ МАЧА

Арсенал влиза като безпорен фаворит на своя "Емиратс" днес. Амбициите на "топчиите" са приковани в титлата и според мнозина момчетата на Артета не могат да си позволят грешка срещу Лийдс.

Арсенал, който е с актив от 69 пункта, е окупирал върха в таблицата на Висшата лига и е с 8 точки пред втория Манчестър Сити (61). От другата страна, Лийдс се бори за своето оцеляване, като се намира на 14-ото място с 26 точки.

През есента Арсенал стигна до безценен успех с минималното 1:0 срещу Лийдс на "Елън Роуд". Тогава единственият гол бе вкаран от Букайо Сака.

Главен арбитър днес ще бъде Дарън Инглънд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички