Вездесъщ Гюндоган разплака Юнайтед и зарадва Сити с ФА Къп след титлата


Вездесъщ Гюндоган разплака Юнайтед и зарадва Сити с ФА Къп след титлата
Снимка: Getty Images

4106 0

След като по-рано спечели титлата във Висшата лига, Манчестър Сити завоюва и трофея от ФА Къп с победа във финала срещу Манчестър Юнайтед. "Гражданите" надвиха с 2:1, а двата гола за своя тим реализира Илкай Гюндоган.

Тимът на Хосеп Гуардиола беше по-солиден и по-агресивен в първия манчестърски финал в турнира, макар на моменти "червените дяволи" да изравняваха играта. Единственото си попадение те вкараха от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Джак Грийлиш.

Единадесетметровият наказателен удар бе умело изпълнен от Бруно Фернандеш. Носителят на Купата на Лигата можеха да изравнят в 90+2', но Скот Мактоминей пропиля отлична възможност.

Това е седмият спечелен трофей в този турнир в историята на манчестърския гранд. Манчестър Юнайтед има 12 отличия. Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

ГОЛ! Шеметно начало за шампиона на Англия - 13 секунди след първия съдийски сигнал те поведоха на "Уембли". След атака с две докосвания топката попадна у Илкай Гюндоган, който от въздуха с чудесен изстрел матира защитата и Давид Де Хеа - 1:0. Асистенцията беше на Де Бройне, а това се превърна в най-бързия гол във финал на ФА Къп в историята.

Video edited on Kapwing

Окрилени от гола, "гражданите" продължиха да атакуват и в 4' бяха близо до ново попадение. Изстрелът на Родри с глава от границата на наказателното поле обаче премина на сантиметри от целта.

Постепенно "червените дяволи" започнаха да се отърсват от ранно инкасирания гол и да търсят по-често път към вратата на съперника. Манчестър Сити обаче е стабилен в отбрана и не позволява опасности. 

В 21' Холанд успя да отправи силен изстрел, въпреки че бе обграден от четирима футболисти на съперника. Той обаче прати топката над вратата. В 24' Юнайтед стигна доста дълбоко в половината на "гражданите", които оставиха твърде голямо пространство на Маркъс Рашфорд. Тази грешка обаче нямаше последствия за шампионите - ударът с глава на нападателя мина доста встрани от лявата греда на Ортега.

Video edited on Kapwing

В 28' Кевин Де Бройне можеше да добави към асистенцията си и попадение, но мерникът му не се оказа достатъчно точен и топката профуча край страничния стълб.

Video edited on Kapwing

ГОЛ! В 30' реферът Тиърни бе посъветван да прегледа с ВАР ситуацията, в която Джак Грийлиш игра с ръка в наказателното поле на Манчестър Юнайтед. Видяното му показа, че позицията на ръката на британеца не е естествена, когато среща топката, и Тиърни отсъди дузпа за "дяволите". Бруно Фернандеш бе точен от бялата точка в 33' и върна своя тим в мача - 1:1.

В 39' Кевин Де Бройне падна в наказателното поле след съприкосновение с Фред, но главният рефер прецени, че в ситуацията не трябва да отсъжда 11-метров наказателен удар за Манчестър Сити.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

ГОЛ! Илкай Гюндоган не губи време и отново изведе "светлосините" в резултата, като го направи също скоро след подновяването на играта. В 51' той засече центриране от корнер от дъгата и макар да не отправи добър изстрел като този през първата част, успя да направи Де Хеа безпомощен и да изведе Сити напред - 2:1. В ситуацията халфът се възползва удачно от оставеното му празно пространство от съперника.

В 62' Кевин Де Бройне се промъкна блестящо между няколко защитници в наказателното поле и отправи изстрел, но Де Хеа го отказа с отлично спасяване с десния крак.

Манчестър Сити вече не оказва силния натиск над съперника, както през първата част, което позволява на "червените дяволи" по-често да навлизат в тяхната половина. В 69' Маркъс Рашфорд отправи топовен изстрел при една такава ситуация, но доста над напречната греда.

В 71' шампионите на Англия вкараха трети гол в мача, трети за Гюндоган. Той обаче беше отменен заради очевадна засада на германския халф. Минута по-късно пък Манчестър Юнайтед беше близо до ново изравняване, но изстрелът на Гарначо от границата на наказателното поле мина на броени сантиметри от лявата греда на Ортега.

В 80-ата минута Сити беше близо до трети гол след добра атака с участието на влезлия като резерва Фил Фоудън. Мануел Аканджи обаче се размина с вкарването на топката почти от голлинията.

"Червените дяволи" бяха много близо до вкарване на мача в продължения в 90+2'.Скот Мактоминей обаче пропиля чудесна възможност, пропускайки да вкара на опразнената врата, и то отблизо.

Стартови състави:

Манчестър Сити: Морено, Уокър, Стоунс, Диаш, Аканджи, Родриго, Де Бройне, Гюндоган, Силва, Грийлиш, Холанд

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Линдельоф, Фернандеш, Рашфорд, Ериксен, Фред, Каземиро, Варан, Шоу, Санчо, Уан-Бисака

Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед по ТВ: Къде да гледаме финала за ФА Къп?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Пеп Гуардиола няма почти никакви проблеми с окомплектоването на състава. Единствено Мануел Аканджи имаше леки проблеми и е под въпрос. Ерик тен Хаг пък отново ще бъде без Лисандро Мартинес, Марсел Забитцер, Антони Марсиал, Фил Джоунс, Дони ван де Беек и Мейсън Грийнууд. Антони имаше проблеми в глезена и е под въпрос.

Сити стигна първи финал в надпреварата от четири сезона насам, като отбеляза 17 гола, без да допусне нито един по пътя си към последния мач. Освен това "гражданите" са спечелили всеки вътрешен финал под ръководството на Гуардиола.

Само Арсенал има повече трофеи във ФА Къп от Манчестър Юнайтед. "Артилеристите" са с 14, докато "червените дяволи" - с 12. Трябва да отбележим обаче, че Юнайтед не е печелил турнира от цели 19 години.

Ерлинг Холанд ще бъде голямата заплаха за Давид де Хеа след своите 52 гола през сезона. При равенство ще последват продължения и евентуално дузпи, но трябва да се отбележи, че само 1 от последните 15 мача между тези съперници е приключвал наравно след 90-те минути (8 победи за Сити и 6 за Юнайтед).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички