Ван Дайк спечели Купата на лигата за Ливърпул, мърсисайдци спазиха традиция с Челси на финалите (ВИДЕО)


Ван Дайк спечели Купата на лигата за Ливърпул, мърсисайдци спазиха традиция с Челси на финалите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6485 0

Ливърпул победи Чесли с 1:0 на финала в Купата на лигата. Единственото попадение отбеляза капитанът Върджил Ван Дайк в 118'.  "Червените" спечелиха трофей №8 в ерата "Юрген Клоп". Маурисио Почетино загуби и третия си финал в Англия.

Последните три финала за национална купа между Челси и Ливърпул след 90 минути завършват при 0:0. През 2022 година за ФА Къп и Купата на лигата, както и днешният финал. Попадението на Ван Дайк пък е второто най-късно попадение във финал за Купата на лигата. Първото е на Брайън Литъл от Астън Вила през 1977 година - 119-та минута срещу Евертън. Така, мърсисайдци имат най-много трофеи от тази надпревара - 10. Зад тях е Манчестър Сити с 8.

Двата отбора изиграха вълнуващ мач, като всеки от тях можеше да стигне до крайния успех. Вратарят на мърсисайдци Кевин Келъхър направи много добър мач, отразявайки отлични голови възможности за Чесли. Гол на Рахийм Стърлинг бе отменен през първото полувреме заради много тънка засада на Джаксън.

Освен това направи впечатление фактът, че тийнеджърит Джейдън Данс (18), Боби Кларк (19) и Джеймс Макконъл (19) играха за Ливърпул в този финал. А това бележи вторият мач с най-много тийнейджъри, които се появяват на финал за Купата на лигата за отбор след Арсенал през 2007 г. (4 - Уолкът, Фабрегас, Денилсън и Траоре).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Началните минути на срещата бяха спокойни, като Ливърпул владееше повече топката, но не успяваше да стигне до вратата на Петрович. Постепенно натискът на отбора на Юрген Клоп се засили и изпусна две отлични възможности да поведе в резултата.

В 9' Анди Робъртсън центрира отляво, като топката стигна до Луис Диас. Той стреля с глава, но вратарят на лондончани улови без проблеми. В 14' Челси не се справи добре и допусна грешка в изнасянето на топката. Така - Луис бе намерен на чиста позиция и пробва да стреля, но отново Петрович спаси.

Именно трудното изнасяне на топката представляваше най-голямото затруднение за тима на Почетино, откъдето идваха и най-често грешките. В 20' все пак можеше да поведат в резултата. Челси организира контраатака, като топката бе отбита и попадна в Кол Палмър. Той стреля изключително опасно, но Келъхър блесна със спасяване.

Малко след това Мойсес Кайседо извърши грубо нарушение срещу Раян Гравенберх. Съдията не отсъди нарушение дори, а нидерландският футболист трябваше да напусне терена с носилка, като Джо Гомес влезе на негово място.

В 32' лондончани стигнаха до гол, но не бе признат заради засада. Николас Джаксън получи добър пас, след което овладя добре и напредна с топка в крака, като подаде на Стърлинг. Той вкара, но се оказа, че Джаксън е бил в положение на много тънка засада. В 40' Ливърпул отговори. Робъртсън получи празно пространство и подаде към Коди Гакпо. Той преодоля защитата и стреля с глава, но нацели гредата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първото по-опасно положение през второто полувреме бе за Чесли. Конър Галахър центрира в наказателното поле, но Енцо Фернандес пласира удара си встрани от дясната греда, а имаше възможност да подаде на други двама свои съотборници.

В 58' Коди Гакпо овладя в наказателното поле и центрира към Харви Елиът. Той пробва с акробатично изпълнение да изненада, но Петрович внимаваше.

4 минути след това мърсисайдци успяха да стигнат до гол чрез капитана Върджил ван Дайк. След фал топката бе центрирана в наказателното поле, където най-съобразителен беше защитникът. Последва обаче преглеждане от ВАР в продължение на няколко минути. В крайна сметка бе отсъдена засада на Ендо, който блокира Колуил и му пречи да стигне до Ван Дайк. И все пак решението предизвика бурна реакция в мърсисайдци.

След отменения гол "сините" се активизираха, като в 77' Галахър удари греда след подаване на Палмър. Малко преди това и Дисаси се размина с гола, а Гапко прати топката над вратата след хубав пас на Диас.

В заключителните минути предимството бе за Челси. Галахър бе изведен сам срещу вратаря, но Келъхър успя да блокира удара, възползвайки се от леко суетене на халфа. Малко след това той имаше нова възможност да стреля от прекрасна позиция, но прати топката над вратата.

В 85' Конър Галахър бе изведен сам срещу вратаря, като стреля с десния крак, но Келехър отново спаси отбора си. Във втората минута на добавеното време същото се случи и при опасен удар на Кристофър Нкунку. Добавката отново бе отразена от стража на мърсисайдци.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 94' Ван Дайк успя да подаде с глава към Джейдън Данс. Той отправи удар удар с глава, но Петрович успя да избие точно преди да влезе във вратата му. Последва нова добра атака за Ливърпул. Луис Диас показа дрибъл, а Харив Елиът се възползва от негово подаване, но без резултат. Това бе и единственото по-интересно в първото продължение.

В 111' Мадуеке сам се освободи и стреля, но Келехър внимаваше и улови, макар да имаше проблем първоначално. Ливърпул стигна до гол в 118'. Костас Цимикас центрира от корнер в наказателното поле на Челси, където Върджил ван Дайк с глава засече топката за 1:0.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Ливърпул: Келъхър, Брадли, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Ендо, Мак Алистър, Гравенберх, Елиът, Гакпо, Диас

Челси: Петрович, Густо, Колуил, Дисаси, Чилуел, Фернандес, Галахър, Кайседо, Палмър, Стърлинг, Джаксън

Преди финала Челси - Ливърпул

Челси и Ливърпул ще предложат повторение на финала на надпреварата от 2022 година. Тогава двата тима не съумяха да се победят след 120 минути игра, а при дузпите мърсисайдци бяха по-уверените и се поздравиха с трофея. Няколко месеца по-късно ситуацията бе същата, но във финала за ФА Къп - отново спечелен след 11-метрови наказателни удари от "червените".

Двата тима се намират на два различни полюса. Ливърпул се бори на четири фронта и ще даде всичко от себе си, за да зарадва наставника си Юрген Клоп в последния му сезон начело на тима от "Анфийлд". От другата страна, стои младият и амбиционен тим на "сините", които се развиват игрово и имат шанса да спечелят турнир в първия сезон на Маурисио Почетино начело.

"Сини" и "червени" вече изиграха своите двубои във Висшата лига за сезон 2023/24. В първата среща на "Стамфорд Бридж" точките бяха поделени и тя завърши при резултат 1:1. Няколко месеца по-късно на "Анфийлд" Ливърпул взе своето и надви лондончани с 4:1.

Помощникът на Клоп: С Юрген ще завършим този проект заедно, няма да поема Ливърпул

Още: Финалът Челси - Ливърпул: Битката между Стърлинг и Диас може да реши двубоя

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички